Dukla má svého zástupce i na Karjala Cupu. Libor Kucza posílil tým novinářů

08.11.2013 / Diana Váňová

Právě probíhajícího Karjala Cupu, na kterém hraje český národní tým s reprezentacemi Ruska, Švédska a Finska, se zúčastní také „vyslanec“ Dukly Jihlava. Redaktor webových stránek klubu Libor Kucza dostal možnost vyzkoušet si díky společnosti eSports.cz, která spravuje sportovní weby a zajišťuje textové on-line přenosy, práci sportovního novináře přímo na této akci v Helsinkách. Jednadvacetiletý student fyzioterapie ještě před odletem odpověděl na pár otázek ohledně své práce pro klubový web i nadcházející události. Na sever se pochopitelně moc těšil a hned po pár hodinách v Helsinkách spokojeně hlásil parádní podmínky. Jako bonus navíc slíbil reportáž ze svého pobytu ve Finsku, kterou sepíše po svém návratu.

Libore, jako první zákonitě musíme začít otázkou, jak jsi se k práci pro eSports – respektive psaní pro Duklu dostal?
Pro firmu eSports pracuji již čtvrtou sezonu, začínal jsem v roce 2010. K práci jsem se dostal klasickým způsobem, na oficiálních stránkách Dukly Jihlava jsem si přečetl inzerát o náboru do redakce. Protože jsem měl hokej vždycky rád a zajímal se o něj, přihlásil jsem se. Po "přijímacím pohovoru," který zorganizovali Jakub Mezlík a Pavel Zeman, jsem byl přijat, a to v podstatě na zkušební dobu. Poté nastalo období prázdnin a s tím spojená celá řáda ostatních aktivit a brigád, díky čemuž jsem psaní poněkud zanedbával. Nepochybně také kvůli laxní povaze, která bohužel patří mezi mé negativní vlastnosti. Proto bych chtěl poděkovat Pavlu Zemanovi, který mě do práce doslova dokopal a nabídl mi možnost psát reportáž přátelského utkání Dukly s konkurenční Třebíčí. Tím odstartovala má kariéra v redakci Dukly Jihlava.

Vyzkoušel sis trochu práci sportovního novináře, myslíš si, že by Tě tato profese bavila? Uvažoval jsi někdy o tom, že bys svou kariéru směřoval tímto směrem nebo je pro Tebe novinařina pouze koníčkem?
Přiznám se, že v mladších letech jsem o práci novináře neuvažoval. Postupně mě ale žurnalistika začala stále více bavit, načež jsem se dopracoval až k přijímacím zkouškám na vysokou školu - obor žurnalistika. Bohužel jsem dvakrát po sobě neuspěl. Nyní studuji fyzioterapii na Fakultě biomedicínského inženýrství ČVUT v Praze. Uznávám, že se jedná o dost odlišný obor, ale také fyzioterapie patří mezi věci, o které se zajímám. Myslím si, že dají tyto dva obory v budoucnu velmi dobře spojit. Abych odpověděl na konkrétní otázku, koníček se postupně vyvinul ve směr, kterým bych se chtěl ubírat i profesně, i když to na první pokus nevyšlo.

Teď už přejdeme k tomu podstatnému – zúčastníš se Karjala Cupu ve Finsku. Byl už jsi někdy na podobné akci? A pokud ne, co od toho očekáváš?
Na turnaj tohoto kalibru se podívám poprvé. Velmi se na to těším a doufám, že to pro mě bude velkou zkušeností životní, ale i žurnalistickou. Navíc Finsko je jedna ze zemí, do které jsem se chtěl vždy podívat. Myslím si, že patří mezi nejkrásnější státy v Evropě.

Víš už nyní, v čem bude Tvoje práce na turnaji spočívat? Dostaneš se třeba do kontaktu s hráči?
Věnovat se budu práci, na kterou jsem zvyklý z redakce webu Dukly. Budu psát textové on-line přenosy, reportáže, ohlasy s hráči. Právě kontakt s hráči mi přijde jako jedna z největších zkušeností, kdy jindy se člověk potká s nejlepšími hokejisty na světě a může s nimi ještě hovořit?

Zmínil jsi, že Finsko považuješ za jeden z nejkrásnějších států Evropy. Na co se tedy nejvíc těšíš a budeš mít vůbec volný čas, aby sis mohl prohlédnout město?
Čas na procházky po okolí a obhlížení krás Helsinek se určitě najde. Jsem zvědavý na finskou kulturu a kuchyni, která je prý vynikající. Moc se těším na Hartwall arénu, který patří mezi jednu z nejvyhlášenějších hokejových arén vůbec. Samotným vrcholem budou samozřejmě reprezentační utkání. Trochu mě mrzí neúčast Ilji Kovalčuka, kterého jsem chtěl vidět na vlastní oči. I tak ale bude k vidění celá řada hráčů světové extratřídy. Každý fanoušek hokeje si na takovémto turnaji jistě přijde na své.

To jistě ano. Díky za rozhovor a za celou redakci Ti přejeme, aby vše proběhlo v pořádku a domů sis dovezl jen ty nejkrásnější zážitky.
Já děkuji za přání. Budu se snažit odvést dobrou práci a dovézt si pěkné zážitky. V závěru bych chtěl poděkovat firmě eSports, která dává mladým lidem příležitost k získání nových zkušeností a realizaci svých snů. Zároveň také posílá své redaktory na turnaje všeho druhu, akcemi reprezenatčních výběrů šestnáctiletých počínaje, seniorským Mistrovstvím světa v hokeji konče, za což má můj obdiv. Jmenovitě pak Davidu Schlegelovi, kterého si velmi vážím a bez něhož bych se na takovýto turnaj nepodíval. Samozřejme také celé redakci Dukly Jihlava v čele se šéfredaktorem Zdeňkem Drlou.