Rozhodla naše horší druhá třetina, vidí příčinu porážky v derby útočník Jakub Kadlec

12.11.2013 / Zdeněk Drla

Oba regionální soupeři nastupují na led za bouřlivého podporování táborů svých příznivců. Derby Vysočiny mezi havlíčkobrodskými Rebely a Duklou Jihlava právě začíná. A právě hosté z krajského města Vysočiny mají vstup do prestižního duelu jako z říše snů. Už po jedenačtyřiceti vteřinách se za vítkovickým gólmanem Filipem Šindelářem, který Rebelům vypomáhá, rozsvěcuje červené světlo. „Vstup to byl dobrý. Když se po první minutě vede 1:0, je to příjemné," říká autor první jihlavské trefy Jakub Kadlec, pro nějž byl zápas hodně pikantní. Je totiž havlíčkobrodským odchovancem. Po šedesáti minutách hry ale ani on, ani jeho spoluhráči důvod k radosti nemá. Dukla prohrála i druhé letošní utkání s Havlíčkovým Brodem - tentokrát 2:3.

Souboj o Vysočinu. Derby Vysočiny. I taková přízviska mívá prestižní prvoligový duel mezi Havlíčkovým Brodem a Duklou Jihlava. Utkání mezi sousedními městy vždy přiláká do ochozů stadionů slušnou návštěvu. Nejinaj tomu bylo i v pondělním 21. kole, kdy Dukla hrála v havlíčkobrodské Kotlině. Z vítězství se nakonec před 2747 diváky radoval domácí soubor trenéra Jiřího Mičky, když mu tři body vystřelil 75 vteřin před koncem vítkovický mladíček Vojtěch Tomi. „Neodehráli jsme špatné utkání. Bohužel zase rozhodla naše horší druhá třetina, kde se ten zápas zlomil a rozhodl. My jsme to už potom nedokázali otočit v náš prospěch," říká útočník Jakub Kadlec, který se zapsal do statistik jako vůbec první úspěšný střelec v tomto derby.

„Vstup to byl dobrý. Když se po první minutě vede 1:0, je to příjemné," popisuje mladý forvard své pocity. „My jsme je zavřeli ve třetině a já jsem se snažil poslat puk před bránu a trochu se štěstím to tam spadlo. Ale gól se počítá," rozebírá situaci.

Jednogólové vedení držela Dukla až 24. minuty, kdy se prosadil David Stach, vedení na stranu Rebelů strhl o pět minut později pardubický Radek Číp. „Ve druhé třetině soupeř trochu zvýšil úsilí a nám chvilku trvalo, než jsme na to zareagovali," všímá si jedné z příčin havlíčkobrodského obratu Jakub Kadlec. „Je škoda, že jsme nedokázali na náš úvodní gól navázat ve druhé třetině. Stalo se nám to samé jako při domácím zápase s Budějovicemi, kdy jsem do druhé třetiny vstupovali přesilovkou, kterou jsme ale nesehráli dobře. A to také v Brodě poznamenalo další vývoj," přidává svůj pohled další útočník Dukly Filip Seman.

Podle něj byla jedním z rozhodujících momentů duelu minutová dvojnásobná přesilovka Jihlavy zkraje třetího děství. „Když se týmu podaří ubránit oslabení ve třech, tak ho to nakopne. Naopak my jsem přesilovku pět na tři nevyužili, což nás trochu srazilo," tvrdí Seman.

Dukla byla ve třetí třetině aktivní, z čehož vytěžila vyrovnávací gól Radka Hubáčka. „Bohužel pak asi minutu před koncem rozhodla naše chyba, kdy jsme nedostali puk z pásma a oni to potrestali," poukazuje Jakub Kadlec na vítěznou trefu teprve devatenáctiletého Vojtěcha Tomiho.

Dukle nepomohla ani závěrečná hra bez gólmana, kterou utnulo pár vteřin před koncem vyloučení jihlavského kapitána Tomáše Čachotského. „Prohra hodně mrzí a mrzí nás i náš výkon ve druhé třetině, kterou jsme absolutně nezvládli. To ovlivnilo průběh i výsledek zápasu. Měli jsme smůlu v zakončení, šance jsme si vytvářeli, ale nedokázali jsme je proměnit. To nás stálo zápas," má jasno Filip Seman, kterého potěšila divácká kulisa v havlíčkobrodském hokejovém stánku: „Přišlo hodně lidí, atmosféra byla výborná. Derbíčka jsou vždycky vyjímečná. Člověk si to užívá."

Pondělní duel byl zvláštní pro řadu aktérů derby, někteří z nich totiž ještě v loňské sezoně oblékali dres současného soupeře. Zvláštní byl i pro střelce prvního jihlavského gólu. Je totiž odchovancem Havlíčkova Brodu a přes mládežnické týmy pražské Slavie a Salzburgu se dostal do Jihlavy. „To je pravda, byl to zvláštní zápas. Navíc je to derby, v hledišti je hodně fanoušků. I pro mě je to specifické, v Brodě znám spoustu lidí, hodně známých se bylo podívat," dodává Jakub Kadlec. „Přijelo i hodně fanoušků z Jihlavy, za což jim musíme poděkovat. Snažili se fandit celý zápas, bohužel jsme jim to nedokázali na ledě vrátit výhrou. Budeme se to snažit v dalším zápase odčinit," dodává a poukazuje tak na blížící se další vysočinské derby - ve středu 13. listopadu totiž Dukla přivítá na Horáckém zimním stadionu Horáckou Slavii Třebíč. „Máme je doma, tak věřím ve výhru za tři body," říká rozhodně Kadlec.

PÁTÝ GÓL. Jakub Kadlec skóroval v derby s Havlíčkovým Brodem (snímek pochází ze zápasu v Berouně) už po 41 vteřinách. Byl to jeho pátý gól v sezoně. Foto: Zdeněk Drla