Já už jsem pak vůbec nechodil před bránu, smál se v narážce na desátý gól Marek Prokš

08.12.2013 / Diana Váňová

Rozjetou Duklu se nepodařilo zastavit ani ústeckým Lvům. Naopak. Domácí tým se rozstřílel, do ústecké branky napadalo celkem devět gólů a Severočeši tak odjížděli zpět domů s přídělem 9:3. Přáním tribun bylo vidět i desátou branku, na tu ale nakonec nedošlo. „Já už jsem pak vůbec nechodil před bránu,“ smál se v narážce na příspěvky do týmové kasy za desátý gól Marek Prokš, který i tak bude muset platit – v zápase se totiž blýskl hattrickem.

V dalším kole prvoligové soutěže byl jihlavským hokejistům tým, který je zatím asi největším zklamáním celé ligy. Ústečtí Lvi řadu sezon soupeře s přehledem poráželi a byli pravidelnými kandidáty na postup do extraligy. Letos se jim ovšem nedaří a zatím vyhlížejí spíše dno tabulku než její vrchol. Přesto však Jihlavští čekali tuhý boj, jelikož v tomto roce měli se soupeře bilanci 1-1. „Očekávali jsme velice těžký zápas. Začátek tomu i napovídal, ale poté jsme dali nějaké branky a soupeř asi psychicky odešel,“ shrnul výstižně průběh zápas Tomáš Čachotský.

Přitom první třetině nenapovídala, že by mělo dojít na nějakou přestřelku, padl v ní jediný gól. „O třetině jsme si něco řekli, pak jsme zlepšili pohyb, chodili jsme víc do brány a góly tam napadaly,“ odhaluje Marek Prokš klíč k úspěšné druhé třetině, která rozhodla celý zápas. V rozmezí minuty a čtvrt padlo celkem pět branek, z čehož tři z hokejek domácích, kteří dokázali přesně reagovat na snížení ze strany Ústí. „Bylo dobré, že jsme na každý gól hned odpověděli. Když jsme inkasovali, tak hned druhá lajna, co šla na led, odpověděla gólem,“ uvědomoval si Prokš. Stejného názoru byl také Michal Důras, kterému byl jasný i dopad celé situace na protihráče: „Tohle Ústí muselo srážet do kolen – k něčemu se nadechli a hned zase šli dolů. Nám to ale strašně moc pomohlo.“

Jihlavská „šestadevadesátka“ po gólu v Mostě zaznamenala branku i před domácím publikem. Důras určitě mohl být spokojený, i když v zápase několik dalších šancí promáchl. „Doufám, že v gólech budu pokračovat. Ale jsem moc rád, že se prosadily, dá se říct, všechny útoky, to je pro mužstvo pozitivní. Všichni jsou na té vlně,“ ohlížel se na blaho celého týmu. Stejně tak mluvil i Tomáš Čachotský, jenž v zápase zaznamenal dvě branky a dvě asistence a osamostatnil se v žebříčku nejvíce bodově úspěšných hráčů ligy. „Tohle bych vůbec neřešil. Je půlka soutěže, my jsme tým HC Dukla Jihlava a my jsme v tabulce druzí, takže bych řešil spíš tohle. Chtěl bych se zaměřit na to, že jsme druzí, že ten tým šlape, máme fakt dobrou partu a doufám, že to bude pokračovat,“ prohlásil s důrazem na „my“ jihlavský kapitán.

Střelecké štěstí se usmálo také na Marka Prokše, který si v zápase proti Ústí připsal již druhý hattrick v této sezóně. „Bylo to i se štěstím, ono se to ode mě odráželo a podobně,“ mluvil těsně po utkání skromně šikovný útočník. Jeden gól dokonce proměnil z trestného střílení, které bylo nařízeno poté, co se vracel po vyloučení a byl faulován. „Chtěl jsem zkusit úplně něco jiného, ale brankář vypíchl hokejku, takže jsem mu to šoupl mezi nohy. Taky docela se štěstím,“ usmíval se spokojeně.

Po devátém gólu se fanoušci hlasitě začali dožadovat „desítky“. Té se nakonec nedočkali, na nedostatek akcí si ale rozhodně nemohli stěžovat. „My jsme to chtěli hrát už spíš do prázdné brány a vždycky tomu kousek chyběl. Ty kombinace tam byly parádní, ale vždycky něco scházelo,“ litoval Důras. Jeho spoluhráči našli i jiný možný důvod, proč desátá branka nepadla. „On na to má Radek (Radek Hubáček – pokladník týmu, pozn. aut.) vypsané sankce a asi se do toho nikomu moc nechtělo,“ cukaly koutky Čachotskému. „Já už jsem pak vůbec nechodil před bránu,“ smál se Prokš, kterému už se „Hubas“ přihlásil s žádostí o příspěvek za hattrick. „A že bych ho dal já? To jsem právě nechtěl, to už bych musel doplácet za to, že tady vůbec můžu hrát,“ zakončoval vesele „Čagy“, který jen potvrdil svá slova o tom, že v týmu panuje dobrá nálada.