Na světové Univerziádě má Dukla tři zástupce

12.12.2013 / Zdeněk Drla

Na XXVI. zimní světové Univerziádě, která se koná v italském Trentinu, reprezentují Jihlavu tři zástupci, kteří působí nebo působili v dresu Dukly. Na jednom z největším multisportovních a kulturních festivalů na světě, kde se během deseti dnů představí na 2500 sportovců - vysokoškoláků z 50 zemí světa, hájí české národní barvy v hokejovém turnaji útočníci David Březina (juniorka a A-tým Dukly), Ondřej Pěška (II. liga - Moravské Budějovice) a obránce Josef Kolda (II. liga -Žďár nad Sázavou).

Světová Univerziáda kopíruje svým modelem Olympijské hry. V zimní varinatě se soutěží v disciplínách: alpské lyžování, cross-country, severská kombinace, skoky na lyžích, biatlon, snowboarding, freestylové lyžování, curling, lední hokej, krasobruslení (včetně krasobruslení synchronizovaného), rychlobruslení a Short Tracku, neboli rychlobruslení na krátké dráze. Účastnit se jí mohou sportovci - studenti vysokých škol do 26 let.

Univerziáda střídá místa pořádání stejně jako klasické olympijské hry. V minulých letech se konala například v Polsku, Rakousku, Turecku, Číně, Španělsku, Japonsku, Jižní Koreji či Bulharsku. "Olympijský oheň" letošní Univerziády, zapálil osobně na začátku prosince papež František.