Dali jsme první gól a určitě nám to pomohlo, hodnotí výhru nad Motorem Adam Zeman

17.12.2013 / Tomáš Lysý

Devět výher z posledních deseti zápasů. Taková je bilance Dukly Jihlava po utkání s Českými Budějovicemi. Téměř tři a půl tisíce diváků sledovalo, jak červenožlutí úspěšně drancují Budvar Arénu. I přes rychlé vedení jihlavských hokejistů se jejich výhra nerodila snadno. „Ve druhé třetině jsme měli chvíli výpadek, ale David Rittich chytal dneska dobře - výjimečně,“ prohodí Adam Zeman se smíchem ke gólmanovi. Ten si to samozřejmě nenechá líbit a ve stejně humorném duchu směřuje útočníkovi několik nepublikovatelných výrazů. Pohoda z obou hráčů srší, vždyť oba dva byli strůjci vítězsví. Adam Zeman vstřelil dva góly, David Rittich zneškodnil sedmatřicet střel.

Kolotoč první ligy nabírá v závěru roku zběsilé tempo. Během posledních devíti dnů čekal na jihlavské hokejisty již čtvrtý zápas. Po trápícím se Ústí a dvojici favoritů první ligy z Mladé Boleslavi a Olomouce se střetla Dukla s dalším zvučným soupeřem, který se, podobně jako Lvi z Ústí, poměrně trápí. Reč je o hokejové baště z jihu Čech, kam Jihlava zavítala v dalším vloženém pondělním kole.

V posledních čtyřech zápasech si České Budějovice připsaly tři vítězství, což se jim v probíhající sezoně podařilo zatím pouze jednou. Rostoucí formu z předchozích zápasů se však Motoru nepodařilo potvrdit. „Zápas bych hodnotil kladně, protože jsme získali tři body. Jsou to pro nás důležité tři body, protože sami v kabině víme, o co hrajeme. Je potřeba z následujících dvou zápasů vytěžit maximum, abychom si na konci tohoto roku mohli říct, že to byl dobrý rok. Že jsme na druhém místě. Musíme si to všichni uvědomit a pro tohle hrát,“ ohlíží se za právě skončeným mačem a zároveň přemýšlí nad dvěma posledními zápasy v kalendářním roce 2013 gólman Dukly David Rittich.

Jihlava na rozdíl od posledního zápasu s Olomoucí vstoupila tentokrát do utkání dobře. Jestliže s Hanáky již po pár minutách červenožlutí prohrávali, nyní byl ve stejné situaci jejich soupeř. „Určitě je to lepší, než když ve čtvrté minutě dostaneme gól, jak se tomu stalo s Olomoucí. Ale důležité je i to, že jako tým nepolevíme, chceme pořád hrát a nedostáváme se do nějakých komplikací tím, že bychom soupeři hned dovolili vyrovnat, že to prostě udržíme,“ popisuje důležitý první gól strážce jihlavské svatyně, který v posledních třech zápasech inkasoval pouze čtyřikrát. „Pak jsme sice dostali gól na 1:1 z trestného střílení, ale bylo dobře, že jsme rychle dokázali odpovědět. Haluzka (Petr Haluza – pozn. aut.) to fantasticky trefil. Potom už jsme, nechci říct, chtěli bránit výsledek, ale chtěli jsme udržet výhru,“ dodává mladý gólman.

Podobný názor na první gól i na celý zápas sdílí také Adam Zeman. „Dali jsme první gól, určitě nám to pomohlo. Naší chybou jsme jim nabídli nájezd, který využili. Byli jsme poté lepší a zasloužili jsme si vyhrát. Gólem na 2:1 jsme se uklidnili a od té doby jsme, myslím, kontrolovali zápas. Nic moc velkého jsme jim nedovolili,“ nechal se slyšet nejlepší střelec Dukly, který svou pozici potvrdil dvěma přesnými zásahy. „Čagy to tam zavezl dobře po mantinelu a já jsem si sjel za beky. Dal mi tam takovou žabku, že jsem jen nastavil hokejku a bylo to tam,“ říká o svojí první trefě.

Těsný náskok udržela Jihlava do osmadvacáté minuty, ve které se podařilo Motoru přetavit herní převahu ve vyrovnání. Z nařízeného trestného střílení se prosadil zkušený Aleš Kotalík. „Ten frajer má odehraných čtyři sta zápasů v NHL a určitě nebyla náhoda, co udělal,“ odvětí David Rittich na otázku, zda šlo při nájezdu bývalého útočníka Buffala, Edmontonu, New Yorku Rangers či Calgary udělat něco lépe. „On má strašně dobrou střelu. Přijel mezi kruhy a přibrzdil, tak jsem to čekal mezi nohy. Ale flákl mi to tam pod lapačku, a ještě od tyčky, haluzák jeden stará,“ směje se dobře naladěný gólman. Šlo ale o jedinou situaci v zápase, kdy puk skončil za jeho zády. „Ve druhé třetině jsme měli chvíli výpadek, ale Ríťa (David Rittich – pozn. aut.) chytal dneska dobře - výjimečně (prohodí se smíchem Zeman směrem k přihlížejícímu Rittichovi, který na jeho popíchnutí reaguje také v humorném duchu několika peprnými výrazy), podržel nás a ten jejich tlak jsme přežili,“ dokončuje větu jihlavská devatenáctka

A skutečně. Po vyrovnání začala za delší provaz tahat znovu Dukla a zásluhou Petra Haluzy se krátce před druhou přestávkou dostala do vedení. Jak se nakonec ukázalo, šlo o gól vítězný. Na začátku třetí třetiny však znovu přišel nápor domácích. Rušno tak bylo především před brankou hostů. „Samozřejmě každému gólmanovi se chytá lépe, když na něj jde za zápas třicet nebo čtyřicet střel, než když jich na něj jde patnáct a padne mu tam nějaký „sopel z nosu“. Je rozhodně lepší, když na tebe jde víc střel. Lépe se tak chytá,“ má o zápasovém vytížení jasno David Rittich. Ten pochytal v zápase celkem sedmatřicet střel útočníků Českých Budějovic.

Když v polovině závěrečné dvacetiminutovky přidal Adam Zeman svůj druhý gól v zápase a celkově již dvacátý v sezoně, bylo rozhodnuto. Talentovaný útočník, který letos okusil i extraligu za Pardubice, se z vrcholu levého kruhu nemohl snad trefit lépe. „Myslím si, že ne. Prvně jsem si myslel, že to bylo břevno, ale pak rozhodčí ukazoval do brány, takže to byla asi zadní tyč. Trefil jsem to,“ je spokojený se svým druhým zásahem. Potvrdit střeleckou formu bude chtít jihlavská devatenáctka i v následujícím zápase proti Havlíčkovu Brodu. „Jistěže je budeme chtít poprvé v sezoně porazit. Bude to vyhecované. Tyhle zápasy jsou vždycky super a fanoušci určitě přijdou. Těšíme se na to,“ směřují myšlenky mladého kanonýra již k následujícímu zápasu.