Trenér gólmanů Petr Jaroš se vrací z KHL do Dukly

02.01.2014 / Zdeněk Drla

Po téměř čtyřech letech v prestižní ruské mezinárodní Kontinentální hokejová lize, které strávil v realizačním týmu běloruského Minsku, se do Jihlavy vrací trenér gólmanů Petr Jaroš. S Duklou podepsal smlouvu na dva roky. „Když Petr odcházel do KHL, byli jsme dohodnuti, že mu tady budeme držet místo," prozrazuje jednatel Dukly Jihlava Bedřich Ščerban. „Musel jsem skončit, protože čekáme rodinu a já chci být doma se ženou," vysvětluje Petr Jaroš pohnutky, které ho vedly k opuštění běloruské metropole.

Do prestižní mezinárodní KHL odešel Petr Jaroš z Dukly Jihlava v létě 2010. Od té doby toho stihl poměrně dost. Na mistrovství světa stál coby trenér gólmanů na lavičce Běloruska, trénoval i gólmany Norska. Dvakrát okusil atmosféru vyřazovacích bojů nejprestižnější klubové soutěže v Evropě. „Vzpomínky na mé působení v Minsku jsou jen ty dobré. Hlavně na první dva roky, kdy jsme se dostali do play-off. Minulou sezonu jsem přišel do klubu až v prosinci a to nám play-off uteklo o jedno vítězství," ohlíží se za svým působením v Bělorusku sedmatřicetiletý trenér. Nyní bude opět působit v rodné Jihlavě.

„Když Petr odcházel do KHL, byli jsme dohodnuti, že mu tady budeme držet místo. Petr se ozval, že v Minsku skončil a že by měl zájem se vrátit. Naše dřívější dohoda platí, takže je podepsaná nová smlouva, stejně jako v případě hlavního trenéra Petra Vlka či asistenta Františka Zemana u A-týmu, na příští dva roky," vysvětluje jednatel Dukly Jihlava Bedřich Ščerban.

„Letos jsem musel skončit, protože čekáme rodinu a já chci být doma se ženou," prozrazuje Petr Jaroš důvod odchodu z postsovětské republiky, která bude letos v květnu hostit mistrovství světa v hokeji. „Smlouvu jsem měl sice do konce sezony, do dubna 2014, ale musel jsem ji předčasně ukončit," připojuje.

Smlouvu s Duklou podepsal druhý lednový den nového roku 2014 a už se pustil do práce. „Začínáme hned zítra (v pátek 3. ledna 2014 - pozn. aut.) ráno, kdy jdeme s gólmany ve tři čtvrtě na devět do posilovny. Pak máme krátké rozchytání a začně klasický trénink A-týmu," prozrazuje nebližší program. „Od příštího týdne toho mají kluci se mnou naplánovaného samozřejmě víc," usmívá se Petr Jaroš.

Ten byl při svém dřívějším působení v Dukle Jihlava známý hlavně svými "specialitami" a netradičními metodami, kdy při tréninku používal například bílé puky či roušky přes masky gólmanů. Chystá něco podobného i nyní? „Určitě se tyto věci mohou použít, já jsem je v Minsku také občas praktikoval," přiznává. Má prý připravené i další novinky ze zahraničí. „Jsou to spíše novinky ve stylu chytání, to je to, co je v gólmanském světě nového. Novinky jsou i v přípravě na suchu. Myslím, že se kluci mají na co těšit," nechce proradit konkrétní cvičení, která jeho svěřence čekají.

Starat se bude hlavně o gólmany A-týmu, jeho pozornost bude ale směřovat i k přípravě mládežnických a žákovských "maskovaných mužů". „Vše zůstává, jak bylo. Petr je šéftrenér trenérů gólmanů, tak jak byl před svým odchodem do Minsku. Pouze se teď vrací do své pozice. Primárně je odpovědný za přípravu gólmanů A-týmu, u mládeže bude záležet na něm, jak to naplánuje, jak bude výchovu mladých gólmanů řídit, včetně svých asistentů. Odpovídá tedy za přípravu všech gólmanů Dukly a práci všech trenérů gólmanů, kteří tady jsou," doplňuje jednatel Dukly Jihlava Bedřich Ščerban.

ZPÁTKY V DUKLE. Petr Jaroš působil v Minsku od sezony 2010/2011, po dvou letech se sice vrátil do Jihlavy, ale pouze na chvíli. Vyslyšel volání jediného běloruského klubu v KHL, který měl problémy s gólmany, aby se vrátil zpět a pomohl. Teď je zpět v Jihlavě kvůli rodině. Ve čtvrtek 2. ledna 2014 podepsal s Duklou dvouletou smlouvu. Foto: Zdeněk Drla