První zápas v novém roce: Dukla hostí Draky ze Šumperka

02.01.2014 / Zdeněk Drla

Po vánoční pauze se v novém kalendářním roce znovu rozjíždí kolotoč první hokejové ligy a nabírá značné tempo, v rychlém sledu jsou na programu hned tři kola. Sobota, pondělí, středa... doma, venku, doma... Šumperk, Kadaň, Litoměřice... To je program Dukly Jihlava prvních lednových dnů roku 2014. Jako první přijde na řadu souboj se Šumperkem. Houževnatí Drací v posledním vzájmeném měření sil v podhůří Jeseníků slavili nad Duklou vysoké vítězství... „To se už nesmí opakovat," říká důrazně jihlavský útočník Michal Velecký.
Zápas 36. kola mezi Duklou Jihlava a Salithem Šumperk začíná na Horáckém zimním stadionu v sobotu 4. ledna 2014 v 17:30 hodin. A vy musíte být při tom! Po více než sto dnech absence totiž naskočí do hry útočník Viktor Ujčík!

Dlouhé čekání je u konce. Po 102 dnech se v dresu Dukly Jihlava znovu objeví útočník Viktor Ujčík. „Jsem na tom zdravotně tak, že můžu nastoupit do zápasu,“ uvedl na sklonku roku jedenačtyřicetiletý kanonýr a ukončil tak dlouhé spekulace, kdyže se znovu objeví v mistrovském zápase. Prvním soupeřem, kterému se velezkušený forvard postaví, bude severomoravský Šumperk.

A právě Šumperku má Dukla co vracet. V minulém vzájemném měření sil, ve 23. kole, odjížděla Dukla ze Šumperka doslova s výpraskem 2:6. Nutno podotknout, že tehdy na sever Moravy odcestovala značně okleštěná sestava Dukly, kterou navíc postihlo během zápasu hned několik dalších zranění. Po necelých pěti minutách prohrávala už 0:3. Nakonec světelná tabule ukazovala po šedesáti minutách hry skóre 6:2 ve prospěch místních Draků. „Teď bude naše sestava o něčem úplně jiném," říká útočník Michal Velecký, který byl autorem obou jihlavských gólů a hodlá "svému" Šumperku prohru oplatit. Do zápasu 36. kola by měla Dukla podle všeho naskočit v nejsilnější možné sestavě.

„Musíme do nového roku vstoupit samozřejmě vítězně, stejně jako jsme ten starý rok ukončili. Nebudeme si nic nalhávat, i Šumperk bude chtít bodovat. Nesmíme proto nic podcenit. Myslím si, že to bude zajímavý zápas," říká Michal Velecký, kterého po skončení posledního vzájemného zápasu domácí fanoušci Šumperka dokonce vyvolávali, protože ve žlutomodrém dresu odehrál řadu povedených utkání, postoupil s ním do první ligy a stal se miláčkem tribun. Byl by rád, kdyby se stejné pocty dočkal i po sobotním utkání 36. kola, ale ze strany jihlavských fans. „Bavil jsem se na silvestrovské akci s našimi jihlavskými fanoušky a slíbil jsem jim, že dám Šumperku zase dva góly. Tak jsem zvědavý, jak to dopadne," směje se šestadvacetiletý útočník se šestašedesátkou na zádech. „Je to takové mé novoroční předsevzetí. Dal jsem dva góly v Šumperku, tak je vstřelím i tady v Jihlavě. A fanoušci mě budou vyvolávat," culí se sympatický forvard. „Důležitá ale bude naše výhra, ne kolik dám gólů," dodává jedním dechem.

Souboj třetího s osmým

Šumperk vydoloval v prosinci z osmi zápasů osm bodů. Po třech bral za domácí výhry nad Havlíčkovým Brodem a trápícím se Berounem, dva body uhrál také doma za výsledek 2:1 po samostatných nájezdech s Kadaní. To Dukla je na tom o poznání lépe. V posledním měsíci kalendářního roku 2013 ztratila pouhé čtyři body, když prohrála 0:2 v Mladé Boleslavi a remizovala doma s Olomoucí. Šumperk je aktuálně osmý (na záda mu s bodovým odstupem dýchají deváté Benátky nad Jizerou - pozn. aut.), Dukla je třetí o bod za Olomoucí.

Poslední vzájemný zápas:

23. kolo: Salith Šumperk - HC Dukla Jihlava 6:2

Branky a nahrávky: 3. Brunec (Tesařík), 5. Haas (Plášek), 5. Moskal (Staněk, Dudáš), 27. Skoumal (Popelka, Staněk), 42. Staněk (Moskal, Sedlák), 46. Holík (Sedlák, Plášek) – 18. Velecký (Kadlec, Kaláb), 59. Velecký (Čachotský, Kotvan). Rozhodčí: Jeřábek ml. – Lukš, Novák. Vyloučení: 8:6, navíc Malec (JIH) 5 minut + OK za vražení na hrazení. Využití: 2:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 1082. Střely na branku: 32:28. Průběh utkání: 3:0, 3:1, 6:1, 6:2. Třetiny: 3:1, 1:0, 2:1

Salith Šumperk: Štůrala – Holík, Novotný, Tesařík, Starý, Sedlák, Dudáš, Gewiese – Haas, Plášek, Půhoný – Brunec, Popelka, Skoumal – Staněk, Moskal, Žalčík – Langr, Chomič, Cink

HC Dukla Jihlava: Rittich (od 5. Sáblík) – Mocek, Jícha, Dobrovolný, Podlipnik, Kaláb, Kotvan, Štebich – Přidal, Vysloužil, Kuřítko, Mikeš, Velecký, Kadlec, Čachotský, Malec, Důras

VÝHRA DRAKŮ. Šumperk doma porazil 16. listopadu Duklu vysoko 6:2. O výsledku rozhodly první minuty zápasu, kdy se Draci prosadili hned třikrát. Dvěma góly korigoval skóre bývalý hráč Šumperku, nyní ve službách Dukly Jihlava, Michal Velecký. Foto: www. hokejsumeprk2003.cz

36. kolo: sobota 4. ledna 2014

HC Most - HC Rebel Havlíčkův Brod (15:00)
HC AZ Havířov 2010 - HC Stadion Litoměřice (17:00)
HC Benátky nad Jizerou - SK Horácká Slavia Třebíč (17:00)
HC Berounští Medvědi - SK Kadaň (17:30)
HC Dukla Jihlava - Salith Šumperk (17:30)
BK Mladá Boleslav - HC Olomouc (17:30)
HC Slovan Ústečtí Lvi - ČEZ Motor České Budějovice (18:00)

37. kolo: pondělí 6. ledna 2014

ČEZ Motor České Budějovice - BK Mladá Boleslav (17:30)
HC Rebel Havlíčkův Brod - HC Slovan Ústečtí Lvi (17:30)
SK Horácká Slavia Třebíč - HC Most (17:30)
SK Kadaň - HC Dukla Jihlava (17:30)
HC Olomouc - HC AZ Havířov 2010 (18:00)
Salith Šumperk - HC Benátky nad Jizerou (18:00)
HC Stadion Litoměřice - HC Berounští Medvědi (18:00)

38. kolo: středa 8. ledna 2014

HC Dukla Jihlava - HC Stadion Litoměřice (17:30)
HC Benátky nad Jizerou - SK Kadaň (17:30)
HC Most - Salith Šumperk (17:30)
BK Mladá Boleslav - HC Rebel Havlíčkův Brod (17:30)
HC AZ Havířov 2010 - HC Berounští Medvědi (18:00)
HC Slovan Ústečtí Lvi - SK Horácká Slavia Třebíč (18:00)
HC Olomouc - ČEZ Motor České Budějovice (18:00)