Viktor Ujčík ukončil kariéru. Zápas proti Šumperku byl můj poslední, přiznal

04.01.2014 / Zdeněk Drla, Diana Váňová

Po skonční zápasu mezi Jihlava a Šumperkem, který Dukla ovládla jednoznačně 6:0, se ještě zúčastnil děkovačky a párkrát zamával do hlediště. O pár chvil později oznámil svým spoluhráčům v kabině: "Končím." Hokejová ikona Viktor Ujčík už k žádnému mistrovskému utkání v dresu Dukly nenastoupí. V sobotu 4. ledna 2014 ukončil kariéru. "Byl to můj poslední zápas v kariéře," oznámil novinářům na tiskové konferenci. "Koleno se mi včera při tréninku zase ozvalo, píchlo mě v něm. Vrátil jsem se vlastně na úplný začátek léčení. Domluvili jsme se, že už to nebudu trápit. Dnes mi to doktor obstříkl, ale takhle to nejde hrát dál. Jsem rád, že jsem tady dostal šanci, bohužel to nedopadlo, jak jsme si všichni představovali. Moc mě to mrzí. Ale takový je život," sdělil na pozápasové tiskovce Viktor Ujčík.

Ve čtvrtek všechny jihlavské fanoušky potěšila zpráva, že se Viktor Ujčík vrací do sestavy Dukly. Jako lákadlo natáhl do hlediště spoustu fanoušků, po zápase s Šumperkem ovšem oznámil nepříjemnou skutečnost – zdravotní stav mu neumožní nadále oblékat žlutočervený dres. „Nebudu to prodlužovat, byl to můj poslední zápas v kariéře. Bohužel, koleno se mi včera (v pátek – pozn. aut.) po tréninku ozvalo. Nebo takhle – při tréninku mě v něm píchlo a já jsem se vrátil úplně na začátek. Domluvili jsme se, že to nebudu dál trápit,“ oznámil Ujčík na tiskové konferenci. Bylo vidět, že ačkoliv má svá slova promyšlená, vyslovují se mu jen velice těžko. Se zkroušeným výrazem a lesklýma očima pokračoval směrem ke konsternovaným novinářům: „Člověk se snaží, dře…ale nešlo to prostě. Hnedka jsem se domluvil s doktorem, že mi to obstříkne. Ještě jsem dostal něco do žíly, abych mohl na led. Ale takhle to prostě nejde hrát dál. Jsem hrozně rád, že jsem dostal příležitost, bohužel to nedopadlo tak, jak jsme si všichni představovali. Moc mě to mrzí, ale takový je život.“

Pro hokejové obecenstvo čerstvá novinka, samotný Ujčík s vedením ale měli jasno už den před zápasem. „Definitivní rozhodnutí v podstatě padlo včera, kdy jsme zjistili, že po tom zranění z druhého kola a dvou prodělaných operacích se to stále nelepší. Musím říct, že mě to hrozně mrzí,“ ujal se slova jednatel Dukly Bedřich Ščerban.

Ačkoliv proslulá jedenáctka věděla, že mu koleno neumožní v kariéře nadále pokračovat, rozhodla se náležitě se rozloučit s fanoušky. „Viktor řekl, že za každou cenu chce hrát, že si to nechá opíchat nějakými tišícími injekcemi proti bolesti, protože se chtěl rozloučit zápasem,“ uvedl Ščerban. Ujčík proti Šumperku zaznamenal asistenci a ještě dlouho po skončení zápasu se těšil z přízně fanoušků. Jeho spoluhráči se okolo něj nakonec sjeli, chytili se za ruce a udělali mu speciální děkovačku. „Nic jsme nedomlouvali, bylo to improvizované,“ vyjádřil se k počinu hokejistů gólman David Rittich.

Přínos Ujčíka pro Duklu byl nepopiratelný. Přestože nemohl pomoci svému týmu na ledě, podporoval jej mimo něj. „Viktor nám pomohl, dá se říct, rozjet sezónu tak, jak jsme to rozjeli. Pomohl nám v prvních dvou utkáních, to, že už to potom nešlo dál, byla pro tým škoda. I přesto, že byl zraněný a byl na operacích, byl pro kluky v kabině přínosný. Viděli tu jeho pracovitost, píli a snahu, vrátit se zpátky. To, co on tam strávil za hodiny, to je obdivuhodné. Jsem rád, že to kluci viděli, co je hráč ochotný obětovat pro to, aby se na led mohl vrátit,“ vysekl trojnásobnému mistrovi světa poklonu Petr Vlk. „I v tomhle nám pomohl hodně, čímž bych mu chtěl poděkovat a popřát v dalším životě jen to nejlepší,“ dodal ještě přání trenér.

Po letech se vrátil do klubu, kde s hokejem začínal. Odehrál sice pouze tři zápasy, připsal si v nich ale hned čtyři body (1 +3). A hlavně potěšil srdce mnoha svých hokejových příznivců, kteří v jeho návrat do rodného města dlouho doufali. „Za mě můžu říct, že je mi ctí, že se nám povedlo Viktora dovést zpátky do Dukly Jihlava, že svoji kariéru zakončil tady. Samozřejmě kdyby se rozhodl v nějaké formě pokračovat tady s hokejem, jsem připraven s ním hned jednat a nabídnout mu adekvátní místo v organizaci klubu,“ pronesl jednatel klubu na tiskové konferenci.

Poslední mistrovský zápas tedy Ujčík odehrál. Definitivní tečku za svou bohatou kariérou ale teprve ještě udělá. „Chceme pro Viktora ještě udělat exhibiční utkání k zakončení jeho kariéry, termín ještě nevíme, ale předpokládáme někdy v polovině dubna. Viktor samozřejmě bude mít právo vybrat si svůj tým, pozvat si kolegy ze své kariéry, a pak my proti němu postavíme adekvátní tým…abychom mu trošku složili čest za jeho kariéru,“ přidal na závěr potěšující zprávu Ščerban.

A kam budou směřovat další kroky nezdolného bojovníka? „Do kabiny, musím se po zápase osprchovat,“ glosoval s drobným úsměvem situaci útočník. „Je to fakt těžký. Jak říkám, končí mi jedna etapa života a budu začínat druhou. Chci si udělat trenérskou třídu B a uvidíme, co se naskytne. Jsem strašně rád za slova Bedřicha, že tady mám dveře otevřené. Je to hrozně milý a já si toho moc vážím. Ale teď si všechno musím nechat projít hlavou. Samozřejmě jsem věděl, že se to blíží, ale ono prostě když před tím pak člověk stojí, tak se to zdá, že ta kariéra hrozně utekla. Uvidím, nechám si nějaký čas na rozmyšlenou,“ zakončil konferenci Viktor Ujčík.

Nezbývá než poděkovat za všechny krásné hokejové momenty, kterými tento hráč diváky bavil a popřát jen to nejlepší do dalších let.