Olympijský hokejový turnaj – den první

20.01.2014 / Tomáš Lysý

Na Horáckém zimním stadionu v Jihlavě a v havlíčkobrodské Kotlině se v pondělí 20. ledna v 8 hodin ráno rozehrál hokejový turnaj Her VI. zimní olympiády dětí a mládeže ČR. Čtrnáctka hokejových týmů symbolizující čtrnáct krajů země české bude čtyři dny bojovat o mety nejvyšší. Již první den naznačil, kdo by mohl pomýšlet na první příčky turnaje. V jihlavské skupině A zatím neztratil ani bod domácí výběr Kraje Vysočina, v havlíčkobrodské skupině jsou zatím tři stoprocentní týmy - Hlavní město Praha, Jihočeský kraj a Ústecký kraj. Pojďme se na první den turnaje podívat řečí čísel.

Na fotografie z prvního dne se můžete podívat ve fotogalerii.

Výsledky prvního dne a tabulka:

Skupina A:
Zlínský kraj – Plzeňský kraj 1:4.
Kraj Vysočina – Olomoucký kraj 3:2.
Plzeňský kraj – Liberecký kraj 1:2.
Pardubický kraj – Zlínský kraj 1:4.
Moravskoslezský kraj – Olomoucký kraj 2:2.
Kraj Vysočina – Pardubický kraj 10:2.
Liberecký kraj – Moravskoslezský kraj 1:4.

Tabulka sk. A:
1. Kraj Vysočina, 4 body, skóre 13:4.
2. Moravskoslezský kraj, 3 body, skóre 6:3.
3. Plzeňský kraj, 2 body, skóre 5:3.
4. Zlínský kraj, 2 body, skóre 5:5.
5. Liberecký kraj, 2 body, skóre 3:5.
6. Olomoucký kraj, 1 bod, skóre 4:5.
7. Pardubický kraj, 0 bodů, skóre 3:14.


Skupina B:
Středočeský kraj – Ústecký kraj 1:4.
Jihočeský kraj – Jihomoravský kraj 5:0.
Ústecký kraj – Karlovarský kraj 4:3.
Královehradecký kraj – Středočeský kraj 2:1.
Hlavní město Praha – Jihomoravský kraj 7:1.
Jihočeský kraj – Královehradecký kraj 3:2.
Karlovarský kraj – Hlavní město Praha 1:4.

Tabulka sk. B:
1. Hlavní město Praha, 4 body, skóre 11:2.
2. Jihočeský kraj, 4 body, skóre 8:2.
3. Ústecký kraj, 4 body, skóre 8:4
4. Královehradecký kraj, 2 body, skóre 4:4.
5. Karlovarský kraj, 0 bodů, skóre 4:8
6. Středočeský kraj, 0 bodů, skóre 2:6.
7. Jihomoravský kraj, 0 bodů, skóre 1:12.

Výhra dne:

Suverénně nejvyšší vítězství prvního dne olympijského hokejového turnaje dětí a mládeže ČR bylo k vidění v šestém utkání na Horáckém zimním stadionu. Domácí výběr Kraje Vysočina totiž rozdrtil Pardubický kraj 10:2. Před výbornou diváckou kulisou čítající 268 diváků vedl kraj Vysočina v čase 6:11 již o pět gólů a náskok byl neustále navyšován. Tři minuty před koncem vstřelil desátý gól Vysočiny při vlastním oslabení Ondřej Trejbal.

Produktivita dne:

Nejproduktivnějším hráčem je po prvním dni Martin Nečas z kraje Vysočina, který si ve dvou zápasech připsal 6 bodů za 1 gól a 5 asistencí. Mladému hokejistovi se povedl zápas proti Pardubickému kraji, když si připsal čtyři body. Osmi hráčům se podařilo získat zatím čtyři body: Václav Burda a Tomáš Nacházel (Praha), Petr Chlán a Michal Stínil (Ústecký kraj), Matěj Novák (Vysočina), Josef Roubal (Plzeňský kraj), Radim Toman (Moravskoslezský kraj) a Filip Jirásek (Královehradecký kraj). Nejlepšími střelci turnaje jsou po prvním dni třígóloví Matěj Novák a Martin Kaut (Vysočina), Josef Roubal (Plzeňský kraj) a Filip Jirásek (Královehradecký kraj).
Nejvytíženějším gólmanem turnaje je po prvním dni Jiří Patera, na kterého šlo ve dvou zápasech přesně 84 střel, a pouze šest z nich pustil brankář Středočeského kraje za svá záda. V procentuální úspěšnosti zásahů je na tom nejlépe Václav Mokrý (Praha), který pustil pouze jeden gól ze 34 střel (97,06%). Gólman z Hlavního města Prahy ale odchytal o třetinu méně než Jihočech Dominik Pavlát, který se pyšní úspěšností 96,88% (pouze dva obdržené góly z 64 střel).

Návštěvnost:

Hokejový turnaj šesté zimní olympiády dětí a mládeže táhne. Průměrná návštěva po prvním odehraném dni na jeden zápas je 157,3 diváků. V Havlíčkově Brodě se přišlo podívat nejvíce diváků na šestý zápas prvního dne, ve kterém střetly síly Jihočeský kraj s krajem Královehradeckým – 140 diváků. Na Horáckém zimním stadionu v Jihlavě zatím nejvíce láká diváky domácí výběr Vysočiny. Před výbornou atmosférou 186 diváků porazila Vysočina ve svém prvním zápase na turnaji Olomoucký kraj. Vedlejší ledová plocha, na které se utkání hrálo, byla napěchovaná až po okraj. Také druhý zápas Vysočiny turnaji přilákal diváky do ochozů. Počet se nakonec zastavil na čísle 268. Rekord dne ale patří poslednímu pondělnímu zápasu jihlavské skupiny. Utkání mezi Libereckým a Moravskoslezským krajem sledovalo 296 diváků.

Perlička dne:

Na obou zimních stadionech, kde se hokejový turnaj hraje, padlo téměř shodně gólů. Na Horáckém zimním stadionu viděli diváci v sedmi zápasech prvního dne celkem 39 gólů, v Kotlině padlo „pouze“ o gól méně.

VÝBORNÁ NÁVŠTĚVNOST OLYMPIÁDY! Druhý zápas prvního dne jihlavské skupiny sledovalo na „zimáčku“ celkem 186 lidí. Pouze osm lidí tak chybělo k „vyprodání“ haly, která má kapacitu 194 návštěvníků. Vrchol dne ale přišel v posledních dvou zápasech prvního dne, kdy si do ochozů Horáckého zimního stadionu našlo cestu 268, resp. 296 lidí. Foto: Josef Plechatý