Věřím, že se kluci dají do kupy a budeme silní do play-off, říká po zápase v Šumperku Filip Seman

09.02.2014 / Tomáš Lysý

Rčení o tom, že se historie neopakuje, se ve druhé únorové sobotě nenaplnilo. Dukla podruhé v sezóně zajížděla na led Šumperku, znovu ve značně oslabené sestavě a také výsledek byl stejný jako při prvním měření sil - Draci vyhráli poměrem 6:2. „Dostali jsme laciné první dva góly, kterým se dalo zabránit,“ říká Filip Seman, který ve druhé třetině při dvougólovém vedení domácích trefil tyčku. „Bylo to v oslabení a holt jsem trefil pouze tyčku. Už se to odráží všude kolem, je to snad už třetí zápas, kdy mi to tam nepadá. Nevím, musím se v zakončení trošku uklidnit a věřit si. Je to takové nešťastné, ale snad si to šetřím na play-off,“ věří útočník s přezdívkou „Semiš“ nejen v protržení střelecké smůly, ale také v návrat zraněných hráčů.

V zápasech Dukly se Šumperkem padá v této sezoně hodně gólů. Stačí se podívat na výsledky. V prvním zápase na Horáckém zimním stadionu padlo hned dvanáct gólů, domácí vyhráli 8:4. Oslabená sestava Jihlavy pak nestačila ve druhém vzájemném zápasu na svého soupeře a Šumperk se radoval z výhry 6:2. Třetí mač na začátku nového roku, který byl posledním utkáním Viktora Ujčíka v jeho bohaté kariéře, vyhrála Dukla poměrem 6:0. Nejinak tomu bylo i v posledním vzájemném zápase této sezóny - padlo hned osm gólů, šest do sítě červenožlutých, dva do branky Draků.

„Začátek nebyl z naší strany úplně špatný,“ pouští se do hodnocení zápasu Filip Seman. „Dostali jsme první gól z přesilovky, říkali jsme si na přípravě, že si na tyhle situace musíme dát pozor, bohužel jsme si to nepohlídali. Zkrátka jsme dostali laciné první dva góly, kterým se dalo zabránit,“ říká útočník Dukly. „Na druhou stranu jsme si pak vytvořili šance v našich přesilovkách. Ve zbytku utkání se pak odráželo to, že Šumperští své šance proměňovali. My naopak to, co jsme si vypracovali, proměnit bohužel nedokázali,“ mrzí forvarda s číslem 24.

Nejednalo se pouze o šance v přesilových hrách. V patnácté minutě se po špatném střídání domácích řítil sám na Štůralu obránce Petr Mocek. Svojí velkou šanci neproměnil, tak jako o chvíli později při přesilové hře Dukly Patrik Přidal nebo jako za stavu 2:0 pro domácí právě Filip Seman. Ten při svém úniku trefil levou tyč šumperské klece. „Bylo to v oslabení a holt jsem trefil pouze tyčku. Už se to odráží všude kolem, je to snad už třetí zápas, kdy mi to tam nepadá. Nevím, musím se v zakončení trošku uklidnit a věřit si. Je to takové nešťastné, ale snad si to šetřím na play-off,“ věří útočník s přezdívkou „Semiš“.

VYROVNAT SE NEPODAŘILO. Za stavu 1:0 pro domácí upaloval na gólmana Štůralu obránce Dukly Petr Mocek. Špatné střídání Draků se mu potrestat nepodařilo, stejně tak jako vyrovnat. Tomáš Štůrala chybu svých spoluhráčů napravil a překonat se nenechal, stejně tak jako při následné přesilovce Dukly, kdy zázračně vytáhl střelu Přidala mířící do téměř prázdné klece. Foto: Věra Václavková.

Dukle se i tak podařilo snížit na rozdíl jediné branky, když se v přesilovce po dorážce trefil poprvé za červenožluté Petr Štěpánek. Jenže o minutu později domácí opět vedli o dva góly po střele Brunce nad vyrážečku Sáblíka. „Samozřejmě nás to poznamenalo, dalo by se to označit za klíčový moment zápasu. I za stavu 3:1 pro Šumperk jsme šance měli a mohli jsme s tím něco udělat. Je to otázka, kdyby to bylo 2:1, asi by to bylo něco jiného, a psychika by hrála pro nás, protože bychom na soupeře více tlačili. První gól nás mohl nakopnout, jenže zbytečný třetí inkasovaný nás zase srazil dolů,“ přiznává Filip Seman.

V oslabené sestavě už bylo pro Jihlavu těžké se zápasem něco udělat, tím spíše, že na začátku třetí třetiny vstřelil Šumperk další dva góly. „Dělali jsme chyby tím, jak jsme se tlačili dopředu a snažili se s výsledkem něco udělat. Nepohlídali jsme si hráče, oni nás tam vyšachovali… Bohužel se za tohle musíme omluvit Sáblovi (Lukáš Sáblík – pozn. aut.), kterému jsme dneska moc nepomohli. Už to byl takový důsledek nezdaru v prvních dvou třetinách, sesypalo se to úplně,“ těžko hledá slova Filip Seman. Za Duklu dokonce nastoupil teprve sedmnáctiletý obránce Václav Půža, který spadá do kategorie staršího dorostu. „Doufám, že mu starší beci pomáhali. Já jako útočník jsem se s ním příliš do řeči nedostal. Je to mladý kluk, takže ty nároky na něj nemůžeme mít takové. Nemůžeme se na něj za nějakou jeho chybu zlobit tak, jako bych se zlobil třeba já na sebe, to nejde. Pro něj je to důležitá zkušenost do dalších zápasů. Snad si z toho vezme pouze to dobré, poučí se a bude v dalších letech třeba oporou pro Duklu,“ ohlíží se za startem mladičkého beka. Jen o dva roky starší Hynek Tobola, jinak kapitán juniorky, si připsal v zápase se Šumperkem svůj první gól za A-tým. „No, budu to mít drahé. Za tisícovku určite,“ prohodil mladší z bratrské dvojice při balení hokejek.

S rozsáhlou marodkou by se červenožlutým spíše hodil prostor k doléčení šrámů a zranění. Jenže první liga je proti, pokračuje se ve velmi rychlém tempu. Již v pondělí nastoupí červenožlutí proti Kadani. Až poté bude čtyřdenní "herní" pauzda. „Já doufám, že se marodi co nejdříve vrátí, že nejpozději s Litoměřicemi bychom měli být do útoku již trošku kompletnější. Věřím, že minimálně ty další dva zápasy už v kompletnější sestavě odehrajeme, abychom se připravili na play-off a byli na něj nastartovaní. Ještě potřebujeme uhrát nějaké body k udržení třetí pozice. Nemůžeme se spoléhat na to, že Havlíčkův Brod ještě nějaké body ztratí,“ ví moc dobře osmadvacetiletý hokejista. „Věřím, že se kluci dají do kupy a budeme silní do play-off,“ uzavírá Filip Seman rozhovor po zápasu v Šumperku. Nezbývá než s ním souhlasit a přát si, aby se zranění hráči co nejdříve uzdravili.