Základní část finišuje, Dukla míří do Litoměřic

13.02.2014 / Tomáš Lysý

Z dvaapadesáti zápasů základní části první ligy zbývá odehrát poslední dvě kola. Po jednogólovém vítězství Dukly nad Kadaní a prohře Havlíčkova Brodu v Ústí nad Labem má Jihlava třetí pozici jistou a nikdo jí o ní nemůže připravit. O tom, s kým se červenožlutí utkají ve čtvrtfinále, jasno však zdaleka není. Jedním ze tří možných soupeřů mohou ještě být Litoměřice. Právě na jejich led míří Jihlava v rámci jednapadesátého kola a bude se snažit vyhrát i čtvrtý vzájemný zápas v sezóně. Utkání kvůli olympijským hrám v Soči startuje netradičně v pátek a od osmnácti hodin jej budete moci sledovat prostřednictvím tradičního textového onlajnu.

Letošní bilance hovoří pro Duklu

Sedm bodů z devíti možných – Litoměřice jsou pro Duklu letos určitě jedním z příjemnějších soupeřů. Ve třech letošních vzájemných utkáních diváci příliš gólů neviděli, ale vždy se z vítězství radovali červenožlutí – a to hned ve třech odlišných variantách. Nejprve vyhrála Dukla na Horáckém zimním stadionu poměrem 3:1. V pětadvacátém kole pak zvítězila v Kalich aréně za dva body v prodloužení. V posledním vzájemném měření sil pak Dukla porazila soupeře i s hvězdným Niko Kapanenem v sestavě na samostatné nájezdy, když rozhodl svým tradičním blafákem do bekhendu Tomáš Čachotský.

Právě tým, který spolupracuje s pražskou Spartou a Lvem Praha, může být čtvrtfinálovým soupeřem jihlavské Dukly v play-off. Tím se stane mužstvo, které skončí po základní části na šestém místě. Momentálně má k němu nejblíže Havířov. Ten ztrácí na pátou Třebíč čtyři body, zato má tři body náskok na sedmé Litoměřice. Jasno tak může být již kolo před koncem, stejně tak se může rozhodnout až po posledním kole základní části.

První play-off Litoměřic

Ať tak či tak, ve své čtvrté sezoně v první lize se HC Stadion Litoměřice poprvé může radovat z postupu do play-off. Ročník 2010/2011 si Litoměřičtí vybírali nováčkovskou daň a skončili předposlední. O rok později Kališníkům – jak se týmu dle kalichu ve znaku také říká – utekl postup mezi osmičku nejlepších o pouhý bod, a po základní části skončili na desáté pozici. Stejný výsledek zopakovaly Litoměřice i o rok později, jejich ztráta na osmé postupové místo však byla ještě o pět bodů vetší. Letos se tým ze severu Čech, hrající na zrekonstruované Kalich aréně pro 1750 diváků, podívá jistojistě do play-off.

K oporám Stadionu patří Miloslav Čermák. Extraligou ošlehaný borec je suverénně nejproduktivnějším hráčem celého týmu, stejně tak jako nejlepším střelcem. V sestavě Litoměřic nechyběl letos ani jednou a v padesáti zápasech si připsal stejný počet bodů za 27 gólů a 23 asistencí. Nejlepším bekem týmu je pak Jakub Sulc se čtyřmi góly a čtrnácti asistencemi. Ke známým jménům v sestavě patří např. Jaroslav Hašek nebo Martin Chabada.

Čtvrté vzájemné měření sil začne v pátek 14. února 2014 od 18 hodin v litoměřické Kalich aréně.

VÝHRA I POČTVRTÉ? Jihlavská Dukla ještě letos nenašla při utkáních s Litoměřicemi přemožitele. Takto se radovala z výhry v posledním vzájemném zápase, který rozhodl v samostatných nájezdech blafákem do bekhendu Tomáš Čachotský. Na druhé straně vychytal David Rittich všechny tři litoměřické hokejisty. Porazí Stadion poprvé v sezoně Duklu nebo se bude Jihlava radovat znovu? Foto: Zbyněk Zápotočný

51. kolo: pátek 14. února 2014

SK Kadaň – HC Benátky nad Jizerou (17:30).
SK Horácká Slavia Třebíč – HC Slovan Ústečtí Lvi (17:30)
HC Rebel Havlíčkův Brod – BK Mladá Boleslav (17:30)
ČEZ Motor České Budějovice - HC Olomouc (17:30)
HC Berounští Medvědi – HC AZ Havířov 2010 (17:30)
HC Stadion Litoměřice – HC Dukla Jihlava (18:00)
Salith Šumperk – HC Most (18:00)