Byl to krásný rok, když jsme postoupili, vzpomíná Petr Punčochář na sezonu 2003/04 v barvách Dukly

24.02.2014 / Tomáš Lysý

Jeden z hráčů Havířova je jihlavským fanouškům mnohem více znám než ostatní hokejisté s písmeny AZ na dresu. Není jím nikdo jiný než Petr Punčochář, který před deseti lety vybojoval s Duklou postup do extraligy. Nyní však bojuje dnes třicetiletý bek na opačné straně barikády. Po dvou zápasech na Horáckém zimním stadionu však nemůže být příliš spokojen, Havířov si veze domů dvouzápasové manko. „Doma si věříme mnohem více. V sezoně jsme doma získali hodně bodů, diváci nás poženou a určitě na Duklu vlítneme. Hlavně, jak říkám, musíme proměňovat šance a dávat góly, to je základ úspěchu,“ říká před následujícími zápasy bek s číslem 47.

Úvodními dvěma zápasy v krajském městě Vysočiny odstartovala čtvrtfinálová série mezi Duklou Jihlava a Havířovem. Po dvou utkáních může platit rovnice můj dům = můj hrad. První zápas nedovolili domácí spolu s výborně chytajícím Davidem Rittichem svému soupeři ani gól. „V prvním zápase jsme trošku zaspali první třetinu. Pak už jsme to nedohnali, i když jsme od druhé třetiny Duklu docela tlačili. Měli jsme spoustu šancí, ale myslím si, že nás v této sérii zatím nejvíc tlačí to, že nedáváme góly,“ hodnotí trefně první zápas obránce Havířova Petr Punčochář.

Havířovští vstřelili svému sokovi branku až ve druhém zápase, ale teprve za stavu 4:0 pro červenožluté. Slezané nakonec dvakrát snížili na rozdíl dvou gólů, na více se však již nezmohli. „Druhý zápas jsme si prohráli tak nějak sami. Měli jsme hodně vyloučených a to nás stálo dost sil,“ ohlíží se za nedělním střetnutím bek AZetu. „Myslím, že druhý gól Dukly v druhém zápase, těžko říct, jestli byl nebo nebyl. Ale není tady video, nemůžeme se na to vymlouvat,“ poukazuje třicetiletý bek na trefu jihlavského Adama Zemana. „ Když jsme dostali gól na 2:0, tak nás to zbytečně rozladilo. Nejdříve rozhodčí ukázal, že gól nebyl, pak zase, že gól byl. My jsme během jednadvaceti vteřin inkasovali třetí gól a to už se pak proti takovému soupeři, jako je Jihlava, těžko dohání,“ je si vědom hráč s číslem 47.

Pět minut po svém třetím úspěchu vstřelila Dukla čtvrtý gól. Za poměrně jasného stavu však Havířov nesložil zbraně, dvěma góly v přesilovce se svému soupeřovi lehce přiblížil. Jenže poslední slovo prostřední dvacetiminutovky měla opět Jihlava, konkrétně Miha Štebih, který v početní výhodě trefil přesně levý horní roh Daněčkovi klece. Na začátku třetí třetiny hosté ještě jednou snížili, když se po Punčochářově přihrávce prosadil David Klimša. Více branek již dvě tisícovky diváků na Horáckém zimním stadionu neviděli. „ Samozřejmě jsme byli zase zpátky ve hře. Myslím si, že tam šance byly, ale nedali jsme góly, lituje Petr Punčochář, čímž nepřímo odpověděl na otázku, co je hlavním důvodem dvou porážek Havířova. „Příčinu lze hledat v tom, že neproměňujeme šance,“ zamýšlí se obránce s přezdívkou „Punči“.

Série se nyní stěhuje do Havířova, kde bude „staronový“ účastník první ligy jistě spoléhat na mohutnou diváckou podporu. Já doufám, že diváci přijdou v co nejvyšším počtu a že nám pomůžou,“ vzhlíží k třetímu a čtvrtému zápasu kmenový hráč extraligových Vítkovic. „Doma si věříme mnohem více. V sezoně jsme doma získali hodně bodů, diváci nás poženou a určitě na Duklu vlítneme. Hlavně, jak říkám, musíme proměňovat šance a dávat góly, to je základ úspěchu,“ ví moc dobře zadák AZetu. Bilance obou soupeřů na ledě K+K Pneu je doposud vyrovnaná. První zápas v Havířově vyhrála Dukla poměrem 2:5, v posledním vzájemném utkání základní části pak domácí rozstříleli Jihlavu výsledkem 7:1. „Já jsem ten čtvrtý vzájemný zápas nehrál, takže ho těžko můžu hodnotit. Kluci ale musí vědět, jak ty góly padaly a co na Duklu platí, a že i takové mužstvo, jako je Jihlava, je zranitelné,“ přemýšlí Petr Punčochář.

Jihlavským fanouškům je tento obránce dobře znám. Stačí se ohlédnout do minulosti. Před deseti lety pomohl Dukle pěti body v play-off k postupu do baráže, ve které Jihlava narazila na České Budějovice. V památné sérii červenožlutí smetli Jihočechy poměrem 4:0 na zápasy a postoupili do extraligy. „Když tady jsem, vzpomenu si na to, pořád to mám v hlavě. Byl to krásný rok, když jsme postoupili. Byl plný stadion, parádní atmosféra. Sice z těch kluků už tady nikoho neznám, je to úplně jiný mančaft, ale na ty roky vzpomínám moc rád,“ uzavírá s úsměvem Petr Punčochář pozápasový rozhovor.

DVĚ JIHLAVSKÉ BARÁŽE. V sezoně 2003/2004 pomohl Petr Punčochář jihlavské Dukle skolit v baráži České Budějovice poměrem 4:0 na zápasy a vybojovat tak pro červenožluté extraligu. Za rok se oba soupeři utkali v baráži znovu. Jihočeši díky výluce NHL získali do svého týmu mnoho zvučných posil, jako např. Radka Dvořáka (na snímku v bílém). Ač Petr Punčochář a celá Jihlava proti silnému soupeři srdnatě bojovala, extraligovou příslušnost neudržela a vrátila se zpět do první hokejové ligy. Foto: Petr Novák.