Dojeli jsme na neproměněné šance, uvědomuje si Petr Haluza

15.03.2014 / Diana Váňová

Když po zápase přišel odpovídat na otázky novinářů, čišelo z něj obrovské zklamání. Pokrčil rameny a těžko hledal slova. Jihlava byla ve třetím semifinálovém zápase blízko k tomu, aby urvala vítězství, nakonec ale musela snést další porážku. „V druhý třetině jsme měli spoustu šancí, který jsme nedali, a na to jsme asi pak dojeli,“ uvědomoval si dobře Petr Haluza, že jednobrankový náskok je velmi vrtkavý.

Po dvou prohrách v Olomouci nastoupili jihlavští hokejisté k prvnímu semifinálovému zápasu doma. Jeho začátek ale pro ně byl spíš jako ze špatného filmu – po deseti minutách prohrávali už 0:2. „Vstup do zápasu byl prostě špatnej. Tohle bychom si měli pohlídat. Přece jenom prohrávat 0:2 není žádná sranda a špatně se to otáčí,“ připustil tak trochu zaspaný úvod Petr Haluza. Naštěstí Dukla nic nezabalila a hned vzápětí na druhý gól Olomouce reagoval Petr Mocek. „Určitě nám ten snižující gól hodně psychicky pomohl. Pak jsme si začali věřit. Začali jsme hrát daleko líp, tlačili jsme se víc do gólů a vyústilo z toho i vyrovnání na 2:2.“

Když se domácím povedlo ještě do konce první třetiny vyrovnat, situace hned vypadala nadějněji. O srovnání se postaral právě vytáhlý křídelník, když zmátl brankáře Vošvrdu a poslal mu puk mezi betony za záda. „Velda mi to pěkně stáhl, zablokoval toho beka, aby na mě hnedka nešel, já jsem střílel, tuším, mezi nohama obránce,“ nezapomněl pochválit svého spoluhráče.

Po přestávce domácí tým ještě přidal na intenzitě a vypracoval si řadu šancí, za olomouckým gólmanem dokonce zazvonila tyčka, branka však ne a ne přijít. Až při přesilové hře pět na tři prolomil střelecké trápení Radek Hubáček. Na začátku poslední dvacetiminutovky šli hosté opět do tří, tentokrát se však ubránit dokázali. Stejně jako Dukla, která o něco později hájila hubený náskok také ve třech.

Kritický moment deset minut před koncem základní hrací doby domácí bravurně ustáli, sami mohli náskok navýšit, bohužel se Michal Velecký ke šťastným střelcům nepřidal. Naopak vzápětí se prosadili hokejisté v červeno-bílých dresech, což přišlo jako studená sprcha. Opravdový zmar však na Horáckém zimním stadionu pocítili Jihlavští ve čtvrté minutě prodloužení, kdy o výhře ambiciózního celku z Hané rozhodl zkušený Pavel Selingr. „Já nevím, no. V druhý třetině jsme měli spoustu šancí, který jsme nedali, a na to jsme asi dojeli. Měli jsme přesilovku 5 na 3 a prostě těch šancí tam bylo dost. Ale nepadalo nám to tam. Pak dostaneme takový smol na konci zápasu…to je prostě škoda,“ hodnotila ztracený zápas s trpkým výrazem jihlavská osmnáctka.

Hokejisté z krajského města Vysočiny tedy prohrávají 0:3 na zápasy a Olomouc o svém postupu může rozhodnout už v neděli, kdy bude chtít využít svůj mečbol. Jak ale říká Haluza, Jihlava rozhodně zbraně neskládá a svému soupeři cestu ulehčovat nehodlá: „Je to 0:3, ale když se podíváme na ty zápasy, tak si myslím, že až na ten první, to bylo vyrovnané. Budeme hrát prostě pořád dál naplno, abychom tu sérii zvrátili. Bude to další zápas, co začíná 0:0. Musíme si dát pozor na začátek zápasu, abychom zase neprohrávali, to se pak těžko obrací.“