Šli jsme do utkání s tím, že nemáme co ztratit, pověděl David Rittich

16.03.2014 / Diana Váňová

V sobotním čtvrtém semifinálovém zápase se jihlavské Dukle podařilo odvrátit mečbol Olomouce a snížit stav série na 1:3. Jihlavští hráči se v utkání prezentovali hlavně bojovností, podpořenou zodpovědnou obranou, která hostům nedovolila vsítit branku. „Šli jsme do utkání s tím, že nemáme co ztratit, že můžeme jen získat,“ pověděl David Rittich, jak se domácím hokejistům podařilo zmobilizovat síly.

Po předchozí prohře v prodloužení hrozilo červenožlutým borcům v sobotu vyřazení ze semifinále v nejrychlejším možném čase. „Nálada byla ráno taková pochmurná, ale jak se blížil zápas, tak se to zvedalo. Před tím zápasem už byla nálada bojovná, výborná,“ nabídl krátký pohled do zákulisí jihlavské kabiny David Rittich. Jak přiznal, jako největší motivace zapůsobil fakt, že už jde o všechno: „My jsme do toho utkání šli s tím, že nemáme co ztratit, že můžeme už jenom získat. Uvědomovali jsme si, že to může být naše poslední utkání. A to jsme nechtěli, aby to skončilo. Ta sezóna by byla strašně krátká, my si ji chceme co nejvíc protáhnout.“

Zápas by si jistě zasloužil nálepku kvalitní, předváděný výkon diváky musel bavit. „Zase to bylo takový klasický bojovný utkání, typický pro play-off. Ale myslím si, že my jsme chtěli víc. Chtěli jsme víc, šli jsme si za tím od začátku. Až na ten konec, kdy jsme bránili výsledek, jsme hráli aktivně. Jinak si myslím, že jsme byli lepším týmem, a zaslouženě jsme vyhráli,“ pochvaloval si nasazení hráčů Tomáš Čachotský.

Jihlavský kapitán si v zápase připsal gól, ani snad nejde říct, že vstřelil, protože branka padla poměrně šťastně po odrazu: „Tam byla střela od Jirky Dobrovolnýho, já jsem vlastně přejížděl před gólmanem. Tak, jak oni nám dali asi tři branky…tak mě to prostě jen trefilo do nohy a odrazilo se to od brány.“ Druhou branku poté přidal Adam Zeman po krásné individuální akci. „Jsem rád, že jsme konečně v zápase vedli a že nám tam spadly ty dva góly. Jejich šance jsme nějak ubránili a co jsme neubránili, to chytil Ríťa. Takže skvělej týmovej výkon. Myslím si, že jsme víc chtěli, víc jsme si za tím šli a to rozhodlo,“ zopakoval „tajemství“ úspěchu Čachotský.

Jedním z faktorů úspěchu byl také gólman Rittich, který zachytal naprosto spolehlivě a nepustil za záda žádnou z olomouckých příležitostí. Den předtím musel lovit puk z branky čtyřikrát, proto se ani po bezchybném výkonu neubránil otázce, zda si některý z gólů nevyčítá. „Když před váma stojí dva hráči, letí kolem nich puk a oni na poslední chvíli uhnou, takže ho vidíte až půl metru před sebou, tak se strašně špatně reaguje. Jako dá se říct, že z pohledu fanouška to byly třeba laciný góly, ale pak z toho mýho je to třeba jinak,“ vysvětlit muž s maskou, jaké potíže brankářům činí clonící hráči.

Dukle se tedy podařilo první hrozbu Hanáků odrazit, další boj ji čeká v úterý v Olomouci. Oba zpovídaní hráči se shodli, že pro nyní existuje jen jediný cíl, a to výhra v pátém zápase. Myšlenky na možné další duely si nepřipouští: „Na to se teď vůbec nedíváme. Čeká nás další zápas a my tam pojedeme s tím, že vyhrajeme. Dívat se na další zápasy je strašně dopředu. Máme další zápas a budeme ho chtít vyhrát,“ pověděla rozhodně jihlavská ikona.

Jihlavští to ale nebudou mít vůbec jednoduché, protože Kohouti si zatím v play-off drží domácí neporazitelnost. Jak tedy na ně? „To se ptáte docela na blbým místě. To byste měli jít zkusit tady vedle do kabiny, aby vám k tomu něco řekli,“ ukázal Rittich, že ani za nelehké situace neztrácí Ježci dobrou náladu. „Prostě budeme muset bojovat, napadat a sázet góly. Jdeme do toho naplno. My už nemáme na co šetřit síly. Oni vedou 3:1. Oni dejme tomu můžou síly pošetřit, i když to teda nechci takhle říkat. Ale my prostě do toho musíme jít na 110 % a neprohrát,“ uzavřel rozhovor odhodlanými slovy mladý hráč.