Juniory čeká další barážové klání. Přijďte je podpořit!

24.03.2014 / Tomáš Lysý, Zdeněk Drla

Dva zápasy, plný počet šesti bodů. Taková je bilance juniorů Dukly Jihlava po první třetině baráže o extraligu. Zatímco v úvodním utkáni smetli červenožlutí PZ Kladno poměrem 9:1, v neděli je čekal podle očekávání nejtěžší soupeř v baráží – VHK Vsetín. I díky dvěma gólům Jiřího Severy otočili jihlavští mladíci nepříznivý stav 0:2 a 1:3 a přivezli si z legendárního Lapače všechny tři body. „Hráli jsme vlastně o všechno a jsme strašně rádi, že jsme to zvládli. Navíc takovým stylem,“ říká mladý útočník první formace Dukly při vzpomínce na obrat, kdy červenožlutí dokázali ve třetím dějství skórovat během necelých tří minut hned třikrát. Další zápas čeká juniorku Dukly Jihlava již ve středu 26. března 2014 proti ostravské Porubě. Přijďte juniory podpořit na Horácký zimní stadion, zápas začíná v 18 hodin.

Dva zápasy prvního kola baráže potvrdily, že hlavní favorité na první místo v barážové skupině znamenající jistotu extraligy juniorů i pro další ročník budou možná jen dva – extraligové kluby HC Dukla Jihlava a VHK Vsetín (z prvoligových týmů bojují o postup do NOEN extraligy juniorů Poruba a PZ Kladno, nejvyšší juniorská soutěž se navíc letos zužuje ze 17 na 16 týmů, proto je jasné, že minimálně jeden z extraligistů dostane pro příští soutěžní ročník stopku - pozn. aut.) Své úvodní mače proti prvoligovým účastníkům prolínací soutěže zvládli na jedničku. Jihlava si poradila s PZ Kladno poměrem 9:1, Valaši zase na domácím ledě porazili Porubu 6:1.

Druhé kolo (hraje se každý s každým dvakrát, tedy šest zápasů – pozn. aut.) proti sobě vyslalo právě Vsetín a Jihlavu. Valaši, hnáni podporou téměř devíti stovek fanoušků, vedli ve čtrnácté minutě po zužitkované dvojnásobné a klasické přesilovce již 2:0. I když se Dukle podařilo do konce první třetiny zásluhou právě Jiřího Severy snížit, domácí v prostřední dvacetiminutovce opět získali dvougólové vedení. Stav 3:1 pro Valachy vydržel až do času 51:13, kdy se podruhé v zápase prosadil Severa. Uběhlo několik desítek vteřin, časomíra ukazovala 53:56, a Dukla vedla na Lapači už 4:3. Do konce zápasu se již stav nezměnil. „Bylo to vypjaté utkání od první minuty, až do té poslední. Hráli jsme vlastně skoro o všechno a jsme strašně rádi, že jsme to zvládli. Navíc takovým stylem, že jsme deset minut před koncem prohrávali 1:3 a dokázali jsme to srovnat a obrátit,“ raduje se Jiří Severa, který svým druhým gólem zápasu odstartoval jihlavský obrat, jenž dokonali Tomáš Střecha a kapitán týmu Hynek Tobola. „Myslím si, že to byl nejhezčí moment této sezony,“ tvrdí útočník s číslem devět. A není divu. Byl to skvělý zápas. Mnozí jihlavští hráči lehali už od samého začátku do střel, což kladně ohodnotil i trenér vsetínského týmu. Jeho vyjádření čtěte zde.

Hráč s přezdívkou „Sevi“ si na své dva přesné zásahy v utkání velmi dobře pamatuje. „Můj první gól byl po nahození Jíchyče (Lukáš Jícha – pozn. aut.) od mantinelu, který to trefil do brankáře. Březi (David Březina – pozn. aut.) to zkoušel dorazit, ale taky trefil pouze gólmana. Tak se to odrazilo ke mně a já dával gól do prázdné. Druhý gól jsem dal po vyhození puku z našeho útočného pásma. Dojel jsem si pro puk do našeho (obranného) pásma, tam jsem si jej vzal, projel celé hřiště po pravém mantinelu a odtud jsem vystřelil pod brankařovu vyrážečku,“ vybavuje si přesně své dva zářezy na pažbě.

Pro juniory bude nyní stěžejní tři získané body z ledu hlavního soupeře o jedinou extraligovou vstupenku potvrdit v následujících zápasech. „Tenhle krok byl hodně důležitý, ale pořád máme před sebou ještě čtyři kroky, čtyři zápasy, které nesmíme podcenit. Ještě není nic vyhráno,“ ví moc dobře osmnáctiletý útočník.

Další důležitý souboj čeká Jihlavu již ve středu 26. března 2014 od 18 hodin na Horáckém zimním stadionu. „Teď máme doma Porubu a byl bych moc rád, kdyby nás přišlo podpořit co nejvíce lidí, protože diváci jsou šestým hráčem na ledě! Ve Vsetíně jich bylo 860 a bylo to znát. Doufám, že jich u nás doma přijde taky hodně,“ věří v podporu fanoušků Jiří Severa, který si ve dvou barážových zápasech připsal pět bodů za dva góly a tři asistence.

3. kolo baráže o extraligu juniorů, středa 26. března:

PZ Kladno – Vsetín (17:00)
Jihlava – Poruba (18:00)

4. kolo baráže o extraligu juniorů, sobota 29. března:

Poruba – Vsetín (13:30)
PZ Kladno – Jihlava (13:30)

Tabulka baráže o extraligu juniorů po dvou kolech:

1. HC Dukla Jihlava 	2 	2 	0 	0 	0 	13:4 	6
2. VHK Vsetín 	        2 	1 	0 	0 	1 	 9:5 	3
3. HC PZ Kladno 	2 	0 	1 	0 	1 	 4:11 	2
4. HC RT TORAX Poruba 	2 	0 	0 	1 	1 	 3:9 	1