Železného muže vyhrál Marek Prokš

26.06.2014 / Zdeněk Drla

A-týmu Dukly Jihlava skončila první fáze letní přípravy těžkou zkouškou - triatlonem o titul Železného muže. Tím se letos stal útočník Marek Prokš, který zvládl 800 metrů plavání, 38 kilometrů na kole a 8200 metrů běhu za 2 hodiny a 18 minut. Druhý skončil Vojtěch Zadražil, bronz bral nejmladší člen kádru - osmnáctiletý Václav Půža.

Ve fotogalerii si může prohlédnout obrázky z jednotlivých disciplín, tedy plavání, kola a běhu.

Triatlon o titul Železného muže, který již neodmyslitelně patří k vrcholům letní přípravy Dukly Jihlava, vyhrál Marek Prokš. Dvaadvacetiletý útočník absolvoval dvaatřicet délek venkovního bazénu Vodního Ráje, osmatřicet kilometrů na kole a přes osm kilometrů běhu v čase 2:18:15. „Hodně důležité bylo plavání. Podařilo se mi vylézt z bazénu mezi prvními. Na kole jsme se chytli s Vojtou (Zadražilem) a Vencou (Půžou) – jeli jsme skoro celou dobu spolu. Vlastně jsme i tak doběhli. Vojta dvacet metrů za mnou a za ním kousek Venca,“ ohlíží se za těžkým závodem Marek Prokš, pro kterého bylo prvenství v letošním ročníku zadostiučiněním za předešlé dva roky. „Dvakrát po sobě jsem byl čtvrtý. Teď jsem si řekl, že chci být na stupních vítězů,“ směje se sympatický mladík. „Na druhou stranu bych to ale nějak nepřeceňoval, je to pořád suchá příprava. Důležité to bude až na ledě,“ ví dobře.

Marek Prokš absolvoval cyklistickou část závodu na kole Martina Jíchy – vítěze předchozích dvou ročníků Železného muže. „Možná to bude tím,“ culí se. „Jsme rádi, že jsme to přežili, teď nás čeká zasloužené volno,“ dodává vítězný Marek Prokš.

Stříbro bral Vojtěch Zadražil. „Plavání nebylo zrovna ideální. Čekal jsem, že vylezu z bazénu trochu dřív. Hned potom jsme ale vytvořili malou skupinku s Márou a Vencou a celou dobu jsme jeli spolu. Běh už byl spíš o tom, kdo má menší křeče. Letos to bylo hodně kruté,“ ohlíží se za téměř dvouapůlhodinovým závodem mladý obránce, který si vylepšil své loňské třetí místo. „S druhým místem jsem spokojený. Musíme ale vzít v úvahu, že největší Ironman Tomáš Čachotský tento rok vynechal, takže by se možná umístil přede mnou,“ říká uznale na adresu kapitána.

Poprvé absolvoval přípravu s A-týmem a hned je z toho medaile. Osmnáctiletý obránce Václav Půža dosáhl při své premiérové účasti v Železném muži na stupně vítězů. Sám takový výsledek nečekal. „Jsem překvapený,“ přiznává. „Příští rok bych mohl vyhrát. Budu se o to snažit,“ klade si nemalý cíl nejmladší člen kádru Dukly Jihlava a pouští se do hodnocení svého výkonu: „Plavání bylo hrozný, neumím moc plavat. Chytaly mě už od začátku křeče.“ V další fáci závodu uvítal spolupráci s Markem Prokšem a Vojtěchem Zadražilem. „Moc to tady v okolí neznám, proto jsem se na kole držel těchto dvou kluků,“ připomíná odchovanec žďárského hokeje.

Premiéra pro řadu hráčů

Železný muž byl nejen pro mladičkého Václava Půžu, ale i pro celou řadu zkušenějších hráčů velkou neznámou. „Byl to můj první triatlon v kariéře. V bazéně jsem dělal, co jsem mohl, na kole taky a v běhu taky. Vypil jsem dva litry vody z bazénu, litr na kole a teď se musím po běhu ještě doplnit. Bylo to slušné,“ konstatuje těsně po doběhu ve Zborné dobře naladěný Filip Seman. „Je to asi největší vrchol letní přípravy, který jsem zatím zažil. Zážitek to byl parádní. Kéž by to bylo naposled,“ směje se „Semiš“, který stejně jako většina jeho spoluhráčů nemusí moc plavání. „Kopce jsme jezdili i v Chomutově, jsou tam vysoké hory, to jsem přežil. To mi nevadí. Nejhorší byl pro mě bazén.“

Premiéru ve vytrvalostním závodě si odbyl ve čtvrtek dopoledne také obránce Zdeněk Čáp, jenž bude v sezoně v Dukle hostovat z Hradce Králové. „Můj první Železný muž v kariéře. Nikdy jsem tohle nejel, neběžel, neplaval... Protože nejsem nějaký extra plavec, tak jsem ztratil při plavání hodně času, ale vylézal jsem stejně s Jíchyčem (Lukášem Jíchou – pozn. aut.), který mě potom krásně odtáhl na kole. Měl jsem krize, ale Lukáš to skvěle odjel. S během jsem se pak popral. Teď si můžu říct: Máme konec letní přípravy, přežil jsem. Už se těším na led,“ říká Zdeněk Čáp, pro kterého byly vedle triatlonu v letní přípravě "novinkou" i tréninky na kole v členitém vysočinském terénu. „Poslední dvě nebo tři letní přípravy jsem na kole vůbec nebyl. Tady na Vysočině jedeš pořád do kopce. Poznávám to, i když sem jedu autem. Když jedu sem, mám spotřebu 5,5, jedu domů a je to za 4,8,“ směje se „Čapíno“.

S vodou v bazénu není velký kamarád ani gólman Lukáš Sáblík. „Neumím pořádně plavat,“ přiznává narovinu. „Jsem proto rád, že jsem, stejně jako loni, plavání přežil. S tím jsem spokojený. A zbytek? Kolo je v pohodě, mám ho rád. No a zaplať pánbůh, že jsem to i uběhl,“ odpovídá na otázku, která ze tří disciplín je pro něj nejméně oblíbená.

Napřed na nádraží, pak správnou cestou

Pěkně horkou chvilku prožil při svém premiérovém triatlonu obránce Jakub Schejbal. „Plavání bylo vcelku v pohodě, pak jsem si ale jel koupit na nádraží lístky, tak jsem trochu ztratil. Z cyklostezky jsem špatně odbočil na hlavní silnici a jel jsem na vlakové nádraží, tam jsem se otočil na kruháči, vrátil se a našel už správnou cestu. Musel jsem pak to zdržení dohánět,“ popisuje s úsměvem peripetie v krajském městě Vysočiny hráč z Olomouce, který bude bojovat o místo v základním kádru Dukly. „Kdybych si to zbytečně neprodloužil, tak bych byl se svým výkonem spokojený,“ tvrdí Schejbal, jenž se stejně jako ostatní těší na zasloužené dny volna. „V sobotu odjíždím s partou kamarádů – bývalých spoluhráčů z Olomouce – do Chorvatska. Budeme tam týden. Pak si dáme spolu nějaké lehčí tréninky, máme i objednaný led v Brně,“ představuje plány nejbližších dnů.

Za teplem míří i „úřadující“ Železný muž Marek Prokš. „Zítra (v pátek) odlétám na dovolenou. Na tu se strašně těším. Alespoň si trošku odpočinu na sluníčku. Pak chci začít znovu trénovat a pořádně se nachystat na sezonu,“ uzavírá.

Dukláci potkali na trase prezidenta Zemana

Část startovního pole se potkala u Smrčné tváří v tvář s prezidentskou kolonou. A to doslova. Prezident Miloš Zeman totiž v těchto dnech absolvuje oficiální návštěvu Kraje Vysočina. „Vyjeli ze zatáčky, chvíli jeli proti nám i v protisměru. Nevěděl jsem, jestli nás nechtějí třeba přejet. Naštěstí uhnuli. Byla to hra nervů, vydrželi jsme ale déle,“ usmívá se Lukáš Sáblík. „Kolona měla snad deset aut. Všechno to blikalo. Nejprve mě napadlo, že už je to cíl a že blikají kvůli nám. Cíl byl ale daleko. Bylo to každopádně zajímavé zpestření závodu,“ popisuje své pocity z nenadálého setkání.

PRVNÍ PĚTKA. Tři obránci a dva útočníci se umístili v první pětce triatlonu o Železného muže. Zleva Tomáš Kaláb, Václav Půža, Marek Prokš, nejrychleší běžec Roman Mikeš a Vojtěch Zadražil. Foto: Zdeněk Drla