Juniorům začala druhá fáze přípravy na extraligovou sezonu

15.07.2014 / Zdeněk Drla

Juniorům Dukly Jihlava skončila dovolená. Pod vedením trenérské dvojice Petr Svoboda Karel Nekvasil už znovu na Horáckém zimním stadionu polykají tréninkové dávky na suchu i na ledě. Extraligová soutěž totiž letos začíná netradičně již 18. srpna. „Měli bychom mít v přípravě kolem třiceti hráčů," hlásí hlavní trenér nejstarší jihlavské mládežnické kategorie Petr Svoboda.

Juniorský tým Dukly Jihlava se bude na novou sezonu intenzivně připravovat pět týdnů. Už příští týden vstoupí do série přípravných zápasů (rozpis zde). „Budeme střídat tréninky na suchu i na ledě. Čeká nás osm přípravných zápasů," vypočítává Petr Svoboda. V rozpise má juniorka potvrzených sedm duelů, osmý je v jednání.

Do nového soutěžního ročníku vstoupí jihlavská juniorka netradičně již v pondělí 18.srpna (rozpis zde). „Už začátek napoví, jak bude celá soutěž vypadat. Odehrajeme čtyři kola a následuje pauza. Doufám, že do sezony vstoupíme dobře a i během té první přestávky dobře potrénujeme a připravíme se na další zápasy," říká Svoboda, který si v sezoně volna příliš neužije, působí totiž coby asistent trenéra Jakuba Petra u reprezentačního výběru do osmnácti let, se kterým na jaře slavil stříbro ze světového šampionátu.

Na fotografie z prvního suchého tréninku juniorů po dovolené se podívejte ve fotogalerii.

V sezoně jeho družinu mladíků čeká pořádná porce zápasů. Nejvyšší tuzemská mládežnická soutěž upravila pro nový soutěžní ročník model - každý z šestnácti týmů má garantováno 54 utkání. „Dá se to zvládnout," hlásí juniorský mistr světa z roku 2000. „Kádr je docela široký. Zůstane tu nějakých dvacet, třiadvacet hráčů a ti se budou prát o místo v základu," říká Petr Svoboda.

O místo na soupisce Dukly Jihlava pro sezonu 2014/2015 se uchází i několik nových tváří. Vedle hokejistů, kteří přešli do této věkové kategorie ze staršího dorostu (za juniory nastupují hráči ročníku narození 1995 a 1996, povolyny jsou starty čtyř hráčů ročníku 1994 - pozn. aut.), chtějí trenéry o svých kvalitách přesvědčit mladíci z jiných klubů. „Máme tady obránce Ondřeje Leštinu, který přišel na zkoušku ze Slavie, je to ročník 1994. Aleš Dufek z Hodonína je ročník 1997, uvidíme jak bude vypadat, máme na něj dobré reference. Pokud to bude slušné, mohl by zůstat v juniorce, pokud ne, začal by sezonu ve starším dorostu. Honza Marcilis je z Písku - chtěl k nám přejít, protože Písek nehraje extraligu juniorů. Je to šikovný hráč, umí dát gól. Na to, že loni Písek málem spadl z extraligy staršího dorostu, měl kolem padesáti kanadských bodů. Takže příslib určité produktivity tam je," vypočítává trenér Svoboda možné posily jihlavského týmu.

Dalším adeptem červenožlutého dresu je finský útočník Matias Mäki. „Záleží jenom na něm, zda se do mančaftu probojuje. Je to šikovný hráč ročníku 1996, dokáže tvořit hru," uvádí na adresu odchovance žďárského hokeje Petr Svoboda.

S juniorskou se nyní připravují i hráči, kteří absolvovali letní přípravu s A-týmem Dukly. Ti by měli být oporou mládežnické kategorie a měli by dostat i šanci zahrát si první ligu mužů. „Je to jen na nich. Domluva je taková, že pokud se po první části soutěže dostaneme do klidných vod, kdy budeme mít zaručené play-off, tak nebude problém, aby odešli do áčka. Pokud nám budou k dispozici i poté, budu rád," vysvětluje trenér. Podle něj bude hlavním kritériem výkon týmu. „Záleží na klucích. Jestli se k tomu postaví jako loni a budeme mít záchranážské starosti, tak se do áčka moc nepodívají," uzavírá Petr Svoboda.

Čtěte také:

Junioři vstoupí do extraligových bojů už 18. srpna, čeká je dvojzápas se Zlínem a Olomoucí

Jsem hrozně rád, že to vyšlo, říká o novém angažmá v Dukle trenér Karel Nekvasil