Zlaté utkání: Přijede Jágr, Hašek se po letech postaví do brány

22.08.2014 / Zdeněk Drla

Při Zlatém utkání v Jihlavě se v sobotu 30. srpna představí na Horáckém zimním stadionu v Jihlavě téměř kompletní parta olympijských vítězů z Nagana, kteří vyzvou držitele světových titulů z let 1999 - 2001, kdy český národní tým zkompletoval tzv. Zlatý hattrick.
A pozor! Do Jihlavy dorazí i současná hokejová megastart Jaromír Jágr, do brány se postaví naganský maskovaný hrdina Dominik Hašek. V pátek to na tiskové konferenci v pražském sídle Českého svazu ledního hokeje potvrdili organizátoři unikátního utkání, které je již řadu týdnů beznadějně vyprodané.

Tak to je bomba! Legendární gólman Dominik Hašek, který ukončil svoji aktivní kariéru v roce 2011 se znovu postaví do branky. I když se před lety zařekl, že už nikdy na sebe neobleče výstroj, v sobotu 30. srpna udělá výjimku. A po osmi letech bude chytat za reprezntační tým - partu olympijských vítězů z Nagana! Na Turnaji století, jak se hokejovému klání v Japonsku přezdívalo, měl lví podíl na zisku historického olympijského triumfu.

TISKOVÁ KONFERENCE. V novém sídle Českého svazu ledního hokeje v Harfa Office Parku v těsném sousedství O2 Areny představili novinářům Zlaté utkání (zleva) šéftrenér ČSLH Slavomír Lener, jednatel Dukly Jihlava Bedřich Ščerban, trenér týmů mistrů světa 1999-2001 Josef Augusta, trenér Vladimír Martinec, jenž byl u všech čtyř zlatých triumfů na přelomu milénia, a obránce Jiří Šlégr, který se utkání v Jihlavě, kde se narodil, zúčastní jako hráč. Foto: ČSLH/Karel Švec

Přitom přesvědčit příští rok padesátiletou hokejovou ikonu nebylo jednoduché. „Když jsem Hašana žádal, aby šel chytat, tak řekl, že v žádném případě. Poté slíbil, že se přijede pouze podívat, zbytek pak dotáhl tady Béďa," popisuje peripetie s angažováním gólmana šéftrenér Českého svazu ledního hokeje Slavomír Lener. „Dominika se mi podařilo přesvědčit na nedávném slavnostním vyhlášení ankety Zlatá hokejka v Karlových Varech, slíbil , že odchytá jednu třetinu, pak ho vystřídá Roman Čechmánek," prozrazuje hlavní organizátor Zlatého utkání Bedřich Ščerban. „Jak jsem Dominátora přesvědčil? To je obchodní tajemství. Ale bylo to v duchu Ivana Hlinky," směje se jednatel jihlavské Dukly, na jejímž ledě se velkolepá událost koná a jejímž cílem je i připomenout památku trenérského velikána Ivana Hlinky, od jehož tragické smrti uplynulo před pár dny přesně deset let.

Samotní hráči se již na jihlavské klání těší. „Je to naprosto ojedinělá záležitost. Nebudeme si nic namlouvat. Je to možná naše poslední setkání na ledě. Moc se těšíme. Zápas chceme odehrát tak, aby lidi měli na co koukat," říká obránce Jiří Šlégr, rodák z Jihlavy a člen tzv. Triple Gold Clubu – vybrané společnosti pouze pár hokejistů světa, kteří během své kariéry vyhráli mistrovství světa, olympijské hry a nejslavnější klubovou trofej Stanley Cup.

Parta z Nagana se sejde takřka kompletní. Účast vedle Dominika Haška potvrdila i hokejová star Jaromír Jágr. Otazník zatím figuruje u jména Petra Svobody, střelce vítězného gólu ve finále s Ruskem. „Ještě s ním jednáme. Je skutečně možné, že přiletí,“ doplňuje Slavomír Lener, který se postaví na lavičku „Nagana“ spolu s Vladimírem Růžičkou. „Růža bude nehrajícím kapitánem,“ vysvětluje Lener s tím, že na střídačce bude i další „zlatý hoch“ Jiří Dopita.

Samotné hokejové utkání začíná na Horáckém zimním stadionu v 17:30 hodin. Program Zlatého utkání startuje v přilehlém parku již úderem pravého poledne. „Celý park bude oplocený, vstup do areálu bude možný pouze s platnou vstupenkou. Bude zde dostatek míst se stánky s občerstvením i toalet. Od 14 do 15:30 zde proběhne autogramiáda aktérů Zlatého utkání. Brány stadionu se otevřou v 16:15 hodin, před rozbruslením. Od 17 hodin začíná program na ledě,“ vypočítává body z programu poslední srpnové soboty na HZS Bedřich Ščerban.

Foto: ČSLH/Karel Švec

Pořadatelé slibují i několik překvapení. Tím prvním bude vystoupení Michala Davida, který po autogramiádě zazpívá oblíbenou píseň Ivana Hlinky Pár přátel stačí mít. „Další překvapení odhalíme až přímo na místě,“ doplňuje Josef Augusta, jenž bude „koučovat“ hokejové mistry světa z přelomu milénia.

Utkání budou řídit jako hlavní rozhodčí Martin Homola a Radek Husička, na čarách jim budou asistovat mezinárodními zápasy prověření Jiří Gebauer a Vít Lederer.

Hokejová exhibice v Jihlavě má i charitativní rozměr. Částku 150 tisíc korun obdrží Nadační fond Ivana Hlinky, dalších 50 tisíc pak poputuje na konto Nadačního fondu Českého olympijského výboru – regionu Vysočina.

Kapacita Horáckého zimního stadionu, která činí 7200 míst, je již řadu týdnů beznadějně naplněna. Zápas vysílá přímým přenosem program ČT Sport.

Zlaté utkání - nominace týmu Nagano 1998

Gólmani: Dominik Hašek, Roman Čechmánek
Obránci: František Kučera, Libor Procházka, Jaroslav Špaček, Richard Šmehlík, Roman Hamrlík, Jiří Šlégr
Útočníci: Pavel Patera, Robert Lang, Jan Čaloun, Martin Procházka, Robert Reichel, David Moravec, Milan Hejduk, Martin Ručinský, Martin Straka, Josef Beránek, Jaromír Jágr
Trenér: Slavomír Lener

Zlaté utkání - nominace týmu Zlatý hattrick 1999 - 2001

Gólmani: Milan Hnilička, Vladimír Hudáček, Dušan Salfický
Obránci: Petr Buzek, Martin Richter, Radek Martínek, Ladislav Benýšek, František Kaberle, Karel Pilař, Martin Štěpánek, Jiří Vykoukal
Útočníci: Michal Broš, David Výborný, Viktor Ujčík, Václav Prospal, Petr Čajánek, Jaroslav Hlinka, Jan Tomajko, Václav Varaďa, Tomáš Vlasák, Roman Šimíček, Tomáš Kucharčík
Trenéři: Josef Augusta, Vladimír Martinec