Zlomovým momentem bylo ubráněné dvojnásobné oslabení, myslí si Lukáš Sáblík

09.10.2014 / Tomáš Lysý

Před utkáním s Benátkami nad Jizerou byl cíl jihlavských hráčů jasný - zaprvé odčinit domácí porážku s Kadaní a zadruhé potvrdit tříbodový import z Mostu. Úkol se podařil splnit do puntíku, navíc s třešničkou na dortu v podobě čistého konta Lukáše Sáblíka. „Bylo dost důležité, že jsme neinkasovali v dvojnásobném oslabení, které bylo tedy výborně ubráněné Od kluků tam bylo snad pět zblokovaných střel. Kluci makali, chodili do střel a super to odbránili,“ chválí své spoluhráče rutinér mezi třemi tyčemi.

Hned dvě mety padly v domácím zápase Dukly s Benátkami. Bedlivým pozorovatelům jistě neuniklo, že Lukáš Sáblík vychytal svojí první nulu v sezoně. Zatímco Ondřeji Kacetlovi se povedl tento počin ve druhém kole proti Prostějovu, druhý jihlavský gólman byl blízko „shot-outu“ poslední zářijové pondělí proti Kladnu. Tehdy za stavu 3:0 inkasoval v jednapadesáté minutě, tentokrát však nulu na svém kontě udržel.

„Já jsem spíše rád, že jsme vyhráli. Moje nula je něco navíc. Těší mě, že jsme zpozornili v obraně, na rozdíl od předchozích zápasů, kdy jsme byli takoví trošku laxní,“ začíná hodnotit duel s libereckou farmou Lukáš Sáblík. „Ale nechci nás moc přechválit, protože když jsem tady naposledy po utkání s Kladnem chválil obranu, tak pak některé další momenty, co následovaly, nebyly dobré. Doufám, že se to bude stále zlepšovat,“ upozorní např. na prohraný zápas s Kadaní a jedním dechem zároveň vysloví přání. „Soupeř byl kvalitní, hodně ze začátku bruslil. Jsem rád, že jsme udrželi jejich tempo, neudělali jsme žádnou chybu a s postupem času jsme je udolali. Začali jsme dávat góly a položili jsme je na lopatky,“ má jasno strážce jihlavské svatyně.

Nejen jemu, ale vůbec celému jihlavskému týmu notně zvedla sebevědomí třicátá minuta, ve které domácí tým přestál třiašedesát vteřin dlouhou dvojnásobnou přesilovku pět na tři. „Bylo dost důležité, že jsme to udrželi. Oslabení bylo tedy výborně ubráněné, od kluků tam bylo snad pět zblokovaných střel. Kluci makali, chodili do střel a super to odbránili,“ pěje ódy na svoje spoluhráče, kteří vlastním tělem blokovali přihrávky soupeře, jako to předvedl třeba Zdeněk Čáp. „V jejím závěru jsme měli kliku, když mi hráč Benátek několikrát dorážel u betonu puk. Rozhodčí stál na druhé straně, takže nakonec písknul a přerušil hru, protože dlouho neviděl puk, což nám pomohlo a dostali jsme se z toho. Tohle byl, troufnu si říct, zlomový moment, protože kdybychom dostali gól na 1:1, tak by utkání asi bylo složitější,“ podotýká Lukáš Sáblík. O zlom se opravdu jednalo, protože půlminuty po skončení nevyužité dvojnásobné početní převahy Benátek ztrestal hosty gólem na 2:0 Marek Prokš.

Jeden z hrdinů vítězného zápasu si tak mohl právem užívat pochvalu nejen od spoluhráčů, ale také z řad vlastních fanoušků. Ti jej během duelu i po jeho skončení vyvolávali. „Jsem rád, že se to tady lidem líbí a že tomu tady můžu pomoct. Od toho tady jsem. Budu se snažit udržet si nějakou výkonnost a pomáhat týmu, abychom hráli lépe a lépe. Samozřejmě doufám, že se budeme zlepšovat, protože pořád to ještě není ono, co bychom chtěli hrát. Ale do play-off je ještě dlouhá doba. Pevně věřím, že si budeme věřit čím dál více a zápasy budeme zdolával s větší lehkostí,“ zní další přání z gólmanových úst, který sdělil, že Dukla chtěla utkání s Benátkami zvládnout už kvůli vlastním fanouškům, před kterými se v posledním domácím zápase nepředvedla v nejlepším světle. „Jsme si vědomí toho, že utkání s Kadaní a se Šumperkem nebylo ideální a neodehráli jsme ho tak, jak jsme si přáli. Řekli jsme si k tomu svoje, také trenéři nám řekli svoje. Trošku jsme na trénincích zapracovali a doufám, že to diváci vezmou v potaz. Příští týden hrajeme dvakrát doma a nezbývá nám, než to potvrzovat. Prohrát se může. Pokud se prohraje po dobrém výkonu s kvalitním soupeřem, tak to i divák ocení, ale nemůžeme prohrávat ty zápasy tak, jak jsme některé prohrávali,“ uvědomuje si velmi dobře Lukáš Sáblík.

Druhá zdolaná meta je už mnohem těžším oříškem – a je pouze pro opravdové statistické labužníky. Podle Zdeňka Drly z Public relations Dukly Jihlava byl gól Adama Zemana vůbec první jihlavskou trefou v sezoně do branky směrem k parku – a také prvním jihlavským domácím gólem ve druhé třetině. Předchozích dvanáct dukláckých branek na Horáckém zimním stadionu napadalo v první nebo ve třetí třetině do svatyně směrem k Vysoké škole polytechnické Jihlava. „Já tyhle statistiky moc nesleduju, ale jsme rádi, že to tem ve druhé třetině napadalo. Tím se zápas zlomil. Dneska jsme zápas odmakali a tři body zůstaly zaslouženě doma,“ hodnotí lakonicky statistické okénko Adam Zeman, který se pokusil najít odpověď na otázku, proč po brankostroji v Mostu dali červenožlutí první gól až v šestadvacáté minutě. „Někdy to tam napadá, někdy ne. Věřili jsme, že když budeme hrát trpělivě dopředu dozadu, tak góly dáme. Jedno kdy, ale že je dáme. První třetinu nám tam sice nic nenapadalo, ale věřili jsme, že druhou nebo třetí to zlomíme, a podařilo se,“ těší jihlavskou devatenáctku.

Právě Adam Zeman poslal Jihlavu v čase 25:48 do vedení. Jeho trefa nebyla žádnou šmudlou, nýbrž pěknou individuální akci, kdy si ze středního pásma nabruslil před Vaněčka a poslal mu touš mezi betony. „Já jsem dostal puk od Čapína(Zdeněk Čáp - pozn. aut.) a otevřel se přede mnou prostor, tak jsem to tam projel. Pak už to byla taková náhoda. Hodil jsem to tam bekhendem a jsem rád, že to tam padlo,“ nehledá ve své páté trefě v sezoně vědu, naopak moc dobře ví, proč bylo důležité udržet čisté konto pro gólmana Lukáše Sáblíka. „Chtěli jsme i třetí třetinu odmakat a pomoct mu, ať zaplatí za nulu,“ říká Adam Zeman s úsměvem. „Myslím, že to bude mít za pět set nebo za tisíc. Teď si nejsem jistý, ale myslím si, že za tisíc,“ nechává nahlédnout do sazebníku kabiny. Na otázku, zda se nyní se spoluhráči bude snažit, aby gólmani platili za nuly co nejvíce, má jasnou a typickou odpověď. „Tak určitě,“ zakončuje rozhovor se smíchem.