Už se cítím docela dobře, říká David Březina po otřesu mozku

23.11.2014 / Tomáš Lysý

Jsou to již téměř tři týdny, co David Březina naposled nastoupil k zápasu Dukly Jihlava. Když mu na začátku listopadu ve třetí třetině zápasu proti Kladnu způsobil bek Rytířů Tomáš Klouček otřes mozku, musel si dát od nejrychlejšího kolektivního sportu na světě nucenou pauzu. „V pondělí (24.11.2014 – pozn. aut.) už bych rád šel na led a vyzkoušel si, jak to bude vypadat v plné zátěži,“ prozrazuje své plány nejbližších dní.

První listopadový zápas právě probíhajícího ročníku první ligy nebyl pro jihlavskou Duklu zrovna dvakrát šťastný. Nejenže červenožlutí doma podlehli posílenému a Jágrovým prohlášením nabuzené Kladno, ale ještě ztratili jednoho ze svých nejtalentovanějších mladíků. V polovině třetí třetiny totiž hostující bek Tomáš Klouček přivodil útočníkovi Davidu Březinovi otřes mozku. Na likvidační zákrok se můžete podívat zde.

Jihlavský mladík si na osudný okamžik vzpomíná. „Co se stalo před touto situací, si víceméně pamatuji. Chtěl jsem si jen propíchnout puk a jet za ním. Propíchnout se mi to ještě povedlo, ale bohužel jsem už za kotoučem jet nemohl,“ říká smutně forvard, který si při své první celé sezoně za A-tým doposud připsal ve dvaceti zápasech deset bodů za pět gólů a pět asistencí. Je až s podivem, že Tomáš Klouček, obránce se zkušenostmi z NHL (New York Rangers, Atlanta Thrashers, Nashville Predators) nezkusil Davida Březinu kontaktovat a za zákrok se mu ospravedlnit. „Žádná omluva mi nepřišla,“ říká jednadvacetiletý hokejista.

Rozhodčí Miroslav Petružálek (bratr útočníka české reprezentace Jakuba Petružálka – pozn. aut.) udělil kladenskému zadákovi trest na 2+10 minut za zákrok do oblasti hlavy a krku. Vzhledem k tomu, že jihlavský hráč musel být po zákroku soupeře na traumatologickém oddělení Nemocnice Jihlava, rozhodlo se vedení Dukly Jihlava podat podnět (stížnost) Komisi rozhodčích ČSLH, protože trest pro faulujícího hráče se mu zdál být nedostatečný. Stížnost byla vyhodnocena jako oprávněná s tím, že měl být Tomáši Kloučkovi udělen trest ve hře, a dodatečně nové posile Rytířů Kladno zastavila činnost do 27. listopadu 2014. „Útěcha to pro mě spíše není, zdraví mi to už zpětně nevrátí. Ale jsem alespoň rád, že to se mnou dopadlo ještě relativně dobře,“ neztrácí pozitivní myšlenky hráč s číslem dvanáct.

Jeho poslední stopou na ledě je tak čas 49:58 v utkání jednadvacátého kola první ligy z 5. listopadu 2014. Je však možné, že zanedlouho se jihlavský šikula na led opět vrátí. „Už se cítím docela dobře. Do soboty (22.11.2014 – pozn.aut.) mám mít ještě klid, chodím jen individuálně šlapat na kolo a něco málo cvičit. V pondělí (24.11.2014 – pozn. aut.) už bych rád šel na led a vyzkoušel si, jak to bude vypadat v plné zátěži,“ prozrazuje své plány nejbližších dní útočník a student vysoké školy, který letos oblékl dres české reprezentace na Univerziádě v Itálii. Během nucené pauzy má samozřejmě o dění kolem svých spoluhráčů přehled. „Duklu sleduji a klukům držím palce. Zároveň mě mrzí, že do hry nemůžu zasáhnout. A také si myslím, že Petr Mocek v obraně určitě pomůže,“ zakončuje David Březina.