Myslím, že se to zlomilo při prvním gólu, pověděl po utkání Marek Prokš

04.12.2014 / Diana Váňová

Třetí porážku v řadě museli zkousnout ve středu jihlavští hokejisté proti Třebíči. Nepovedenou druhou třetinu, kterou domácí prohráli 0:2, už se jim napravit nepodařilo a Horácké Slavii tak podlehli i ve třetím vzájemném střetnutí. „Myslím, že se to zlomilo při tom prvním gólu,“ vzpomněl situaci ze začátku prostředního dějství Marek Prokš.

Jihlavskému týmu se v poslední době příliš nedaří. Utkání v Litoměřicích Dukla ztratila v posledních minutách, na zápas s Chomutovem by hokejisté asi nejraději zapomněli. Do třetice všeho „dobrého“ čekal na červenožluté soupeř z Třebíče. Horáci, kteří v posledních zápasech též nepodávali přesvědčivé výkony, již v sezoně Jihlavu dvakrát porazili, o to větší měli domácí motivaci jim prohru vrátit. Nepovedlo se. Dukla padla na domácím stadionu 0:2. „Tři zápasy, tři prohry. Vůbec nevím, co k tomu mám říct,“ klopil bezprostředně po utkání oči Marek Prokš.

Přitom první třetina nebyla ze strany domácího týmu špatná, herně se jim docela vydařila. Žádný gól ovšem nepadl. „Měli jsme nějaké šance, ale stejně jich bylo málo. Navíc když už jsme se do nich dostali, neproměnili jsme je. To je příčina prohry, bez gólu prostě vyhrát nemůžeme.“ Vyvstává otázka, zda to bylo nepřesností střelců, anebo schopností gólmana. Třebíč si s sebou totiž přivezla úřadujícího mistra Libora Kašíka, který několikrát Jihlavské řádně potrápil. „Každému gólmanovi se ale dá dát gól, v tom bych příčinu nehledal. My se porazili sami,“ uznal Prokš, že příčinu musí hokejisté hledat sami v sobě.

Druhou třetinu naopak ovládli hosté. Hned zkraje vstřelili branku, která byla podle domácích sice sporná, nicméně platila. Poskakující puk se snažil do bezpečí vyhodit Zdeněk Čáp, sudí ovšem naznali, že puk již byl v brance. „Viděl jsem puk, který jde do brány. Nemyslím si, že by byl celým objemem za čárou. Já jsem šel hokejkou až za ten puk, jestli rozhodčí myslel, že jsem šahal až do půlky brány, to nevím… já si myslím, že jsem puk hrál nějak s lajnou. Ale to je na jeho rozhodnutí. Posoudil to tak, jak to posoudil,“ nabídl svůj pohled na celou situaci mladý obránce. Vzápětí ale dodal, že na takové momenty, ačkoliv na sebevědomí nepřidají, musí tým reagovat: „Měli jsme se s tím vypořádat líp.“

Podle Prokše byl právě tento moment v zápase klíčový: „Myslím, že při tom prvním góle se to zlomilo. Od té doby to Třebíč zatáhla, stáli v pěti ve středním pásmu a my se přes ně strašně těžko dostávali.“ Jihlavských šancí ubývalo, herní převahu měli Třebíčští, kteří ji navíc stvrdili druhou brankou. Tahle třetina rozhodně nebyla podle představ domácích. Do třetí vkročili již lépe, ale ani z více příležitostí gól vytěžit nedokázali. „Nepadá nám to tam. Místo, aby nám puk padl na hokejku, odskakuje nám,“ potvrdil střelecké trápení domácích Čáp.

Další krajské střetnutí je na programu již v sobotu, kdy Dukla zajíždí na led posledního Brodu. „Tam jedeme pro tři body. Teď jsme třikrát prohráli, prostě musíme jít zápas od zápasu. Porazit Brod a jít dál,“ říká rozhodně Marek Prokš. „Body jsou vždycky povinné,“ usmál se trpce Čáp. „My nejsme v tabulce zrovna tam, kde bychom být chtěli. Jsme v krizi, ale musíme si věřit a začít hrát. Je potřeba udělat nějakou sérii výher. Teď se nám to nepovedlo, i když jsme měli těžké soupeře. Ale na to se nemůžeme vymlouvat, protože každý soupeř je těžký. Nemůžeme to brát tak, jestli hrajeme s prvním nebo posledním. Musíme jít do zápasu s tím, že ho vyhrajeme. V hokeji se říká, že derby nemá favorita, ať už hraje Hradec s Pardubicemi nebo Slavia se Spartou. Bude to tam horký led, ale my si pro ty body jedeme,“ zakončuje povídání mladý obránce.