V rychlém sledu je tu další derby. Dukla jede na Rebely

05.12.2014 / Zdeněk Drla

A je to znovu tady. Po středečním derby s Horáckou Slavií Třebíč je na programu první ligy další bitva o Vysočinu. Dukla Jihlava míří na led havlíčkobrodských Rebelů. Ti jsou aktuálně na posledním místě, Dukla je osmá. I když jsou podle papírových předpokladů favority jihlavští hráči, stále platí, že derby nemá dopředu favorita.
Zápas mezi HC Rebel Havlíčkův Brod a HC Dukla Jihlava začíná v Kotlině v sobotu 6. prosince v 17 hodin. Pokud se nevydáte podpořit Duklu přímo do ochozů stadionu, můžete průběh duelu sledovat prostřednictvím tradičního textového onlajnu, který pro vás připravují kolegové z havlíčkobrodské redakce.

Havlíčkův Brod se od samého začátku sezony pohybuje na nejnižších příčkách prvoligové tabulky. Za tři body dokázali Rebelové vyhrát pouze ve třech případech. Ve stejném počtu zápasů brali dva body za výhru v nastaveném čase, popřípadě samostatných nájezdech. Když k tomu přičteme bod ze druhého kola proti Havířovu, výsledkem je šestnáct bodů a aktuálně čtrnácté místo.

Z posledních pěti zápasů vyhráli Rebelové jediný, veledůležitý duel s předposledním Prostějovem. Náskok Hanáků se tak ztenčil na pět bodů. Jinak v ostatních zmiňovaných zápasech nestačili na Ústí nad Labem (3:7), Havířov (2:4), České Budějovice (0:5) a v posledním kole na Litoměřice, kterým podlehli 1:4.

Dukla by tak měla do Havlíčkova Brodu jet v roli mírného favorita. Slovo mírného je namístě, neboť tým z krajského města Vysočiny uhrál v posledních třech kolech pouhý bod a propadl se na osmé místo. Z hráčů je ale cítit odhodlání. Po nepovedenéém duelu s Horáckou Slavií, chtějí na ledě Havlíčkova Brodu uspět. "Jedeme si pro vítězství. Uděláme všichni všechno pro to, aby se to povedlo," burcuje kapitán Dukly Tomáš Čachotský a přidává recept na úspěch a návrat na pohodovější vlnu. "Musíme to zlomit vůlí, bojovností. Pokud vyhrajeme dva, tři zápasy za sebou, tak se k nám štěstí přikloní zpátky, bude se hrát líp, nebudou nám tolik skákat puky na hokejkách, budeme klidnější. Musíme ale přesně dodržovat pokyny trenérů," má jasno Tomáš Čachotský.

Poslední vzájemný zápas

S Havlíčkovým Brodem se Dukla utkala dvakrát v rámci Regionálního poháru a dvakrát v průběhu aktuální sezony. Bilance vzájemných střetnutí vyznívá lépe pro červenožluté. Zatímco si v letních pohárových bojích připsal každý ze sobotních soupeřů po jedné výhře, v mistrovských kláních je stoprocentní Dukla. V šestém kole vyhráli svěřenci trenéra Petra Vlka v Kotlině 6:4. V kole s pořadovým číslem devatenáct pak udolali Rebely těsně 3:2. Ač se na ledě Jihlavy jako první radovali z gólu Havlíčkobrodští, Dukle se ještě do konce prvního dějství podařilo po trefách Filipa Semana a Zdeňka Čápa otočit průběžný stav zápasu. Ve druhé třetině nejprve červenožlutí zvýšili trefou Richarda Diviše své vedení, jenže na konci druhé periody snížil Dominik Kubalík, navíc Ondřej Kacetl poté vychytal trestné střílení Jána Sýkory. Ve třetí části měli hosté více ze hry, ale vyrovnat se jim už nepodařilo.

HC Dukla Jihlava - HC Rebel Havlíčkův Brod 3:2

Branky a nahrávky: 16. Seman (Melenovský, Podlipnik), 19. Čáp (Zeman, Diviš), 32. Diviš (Čachotský) – 8. Sýkora, 38. Kubalík (Janáček). Rozhodčí: Smítka – Reich, Rampír. Vyloučení: 2:2. Bez využítí. V oslabení: 0:0. Diváci: 2073. Střely na branku: 39:31. Průběh utkání: 0:1, 3:1, 3:2. Třetiny: 2:1, 1:1, 0:0

HC Dukla Jihlava: Kacetl – Čáp, Štebih, Šidlík, Podlipnik, Dobrovolný, Schejbal, Zadražil – Čachotský, Zeman, Diviš – Důras, Melenovský, Seman – Březina, Matai, Semorád – Mikeš, Štěpánek

HC Rebel Havlíčkův Brod: Polívka – Jaroměřský, Kolář, Semrád, Sklenička, Kadela, Janáček, Zítka, Jeník – Rousek, Kuchler, Maliník – Endál, Tomek, Babka – Kubalík, Heřman, Sýkora – Milfait, Chlubna, Švaňhal

Pohled do statistik

Rebelové ve všech dosavadních zápasech nastříleli pouze 60 gólů, což je nejméně z celého prvoligového pelotonu. I co se týče obdržených gólů, nejsou na tom nejlépe. Gólmani Brodu lovili puk ze své sítě 113, hůž jsou na tom už jenom Jestřábi.

Týmovým statistikám Havlíčkova Brodu kraluje kapitán Rebelů Roman Maliník. Ten jako jediný odehrál všech jedenatřicet kol. V nich nastřádal 18 kanadských bodů za šest gólů a dvanáct asistenc. Nejlepším střelcem týmu je s devíti přesnými zásahy českobudějovický (hradecký) Tomáš Rousek.

DERBY S REBELY. Bývalí spoluhráči z Dukly Jihlava Miha Štebih (vpravo) a Roman Malíník. V sobotu se znovu postaví proti sobě. Foto: Josef Plechatý

32. kolo: sobota 6. prosince 2014

Rytíři Kladno - LHK Jestřábi Prostějov (16:00)
HC Benátky nad Jizerou - HC Slovan Ústí nad Labem (16:30)
Salith Šumperk - HC Stadion Litoměřice (17:00)
HC Rebel Havlíčkův Brod - HC Dukla Jihlava (17:00)
SK Kadaň - ČEZ Motor České Budějovice (17:30)
HC Most - HC AZ Havířov 2010 (17:30)
Piráti Chomutov - SK Horácká Slavia Třebíč (17:30)

38. kolo: pondělí 8. prosince 2014 (předehrávka z 27.12.2014)

Piráti Chomutov - Rytíři Kladno (17:30)
HC Slovan Ústí nad Labem - HC Dukla Jihlava (18:00)

33. kolo: středa 10. prosince 2014

ČEZ Motor České Budějovice - HC Most (17:30)
HC Dukla Jihlava - Salith Šumperk (17:30)
SK Horácká Slavia Třebíč - HC Rebel Havlíčkův Brod (17:30)
HC Slovan Ústí nad Labem - Piráti Chomutov (18:00)
HC AZ Havířov 2010 - HC Benátky nad Jizerou (18:00)
LHK Jestřábi Prostějov - SK Kadaň (18:00)
Rytíři Kladno - HC Stadion Litoměřice (18:00)