Naši fanoušci byli právem naštvaní, ohlíží se za debaklem v Ústí Marek Melenovský

09.12.2014 / Zdeněk Drla

Ostuda. Debakl. Dukla Jihlava prohrála v předehrávce 38. kola první hokejové ligy na ledě ústeckého Slovanu 0:5 a prodloužila tak svoji nelichotivou sérii. V Ústí nad Labem nevyhrála za tři body už přes čtyři roky. „Naši fanoušci, kteří tam přijeli, byli po právu naštvaní,“ ohlíží se za pondělním večerem Marek Melenovský. „Nebyl dobrý zápas. Strašně špatně jsme začali. Ani bojovnost nebyla taková, jaká by měla být,“ říká upřímně sedmatřicetiletý zkušený útočník.

Po sérii proher se jihlavská Dukla výsledkově zvedla ve dvaatřicátém kole, kdy si zkušeně poradila s posledním Havlíčkovým Brodem. V následujícím zápase je čekal další tým z nižších pater tabulky – jedenáctý Slovan Ústí nad Labem. Na sever Čech odjížděl jihlavský tým s odhodláním vybojovat další tři body do tabulky, zpátky na Vysočinu se vracel kolem půlnoci s prázdnou.

„Z naší strany to nebyl dobrý zápas. Strašně špatně jsme začali a od toho se to vše odvíjelo,“ připomíná Marek Melenovský úvodních deset minut duelu, kdy se domácí Slovan dostal do dvougólového vedení. Podobné nástupy Ústí nejsou ničím výjimečným.

Třetí gól přidali domácí zkraje třetí třetiny z přesilovky. Dukla sice měla poměrně dlouhou dvojnásobnou výhodu v poli, snížit se jí nepodařilo. Naopak Slovan využil další klasickou přesilovku. Na obří kostce nad ledem svítilo skóre 4:0. Domácí byli spokojeni. „Pak už na nás padla deka, ale to nás neomlouvá,“ říká jihlavská „pětapadesátka“. „Ani bojovnost nebyla taková, jaká by měla být. A to od všech hráčů – počínaje od nejstarších až po nejmladší. To musíme změnit. Nikdo jiný to za nás nezmění. Trenér to za nás nezmění. To musí udělat každý z nás hráčů,“ doplňuje důrazně Marek Melenovský, s více jak tisícovkou startů v extralize nejzkušenější hráč Dukly.

Na zápas v Ústí se tak nebudou Jihlavští vzpomínat v dobrém. Po ztraceném zápase v Prostějově to byl snad nejnepovedenější zápas v dosavadním průběhu sezony. „Jestli byl nejhorší? To je těžké říct. Ale dostali jsme pět gólů a žádný jsme nedali – to je špatné. Naši fanoušci, kteří do Ústí za námi přijeli, byli po právu naštvaní,“ připomíná pozápasovou výměnu názorů mezi skupinkou fans a hráči při odjezdu autobusu.

Vysoká prohra a nula na straně vstřelených gólů hráče mrzí. „Na druhou stranu je možná dobře, že se to stalo teď v půli sezony, kdy ještě máme čas na to, abychom s tím něco udělali,“ hledá alespoň drobné pozitivum na výprasku Marek Melenovský a přidává recept na zlepšení. „Musíme víc poslouchat, co si říkáme před zápasem.“

Právě před zápasem upozorňovali trenéři hráče na některé situace, které je mohou na ledě v Ústí potkat. Třeba již zmiňovaný rychlý nástup soupeře do zápasu a pak urputné bránění středního pásma. „Říkali jsme si to před zápasem a úplně přesně se to vyplnilo,“ připouští Malenovský. Nejen tyto, ale i další situace pak před úterním tréninkem rozebírali hráči s trenéry při rozboru záznamu utkání. „Podívali jsme se na video, což bylo dobře, protože člověk si videem oživí situace, které se staly. To je jedna z cest, kdy si u videa označíme chyby a snáz se jich potom vyvarujeme,“ zakončuje Marek Melenovský.