Jednatel Dukly Jihlava Bedřich Ščerban k aktuální situaci

23.12.2014 / Bedřich Ščerban

Vnímám názor fanoušků. Rozumím tomu, že nejsou spokojeni se současným postavením Dukly Jihlava v tabulce. Jsme si vědomi, že sezona se zatím nevyvíjí dobře. Nedaří se nám stabilizovat výkony. Děláme zásadní individuální chyby. Je ale mým úkolem vidět věci v širší souvislosti, než jen z pohledu hledání obětního beránka, okamžitého radikálního řešení.

Výkonnost hráče, jako základního prvku herního kolektivu, je závislá na herních dovednostech, fyzické kondici a psychických vlastnostech. Herní dovednosti a jejich zlepšení je běh na dlouhou trať a je dán i vrozenými vlastnostmi a talentem. Každý hráč má pak někde i svůj strop.

Fyzicky jsme na tom dobře. Psychika, tam vidím já nejdůležitější prvek naší práce v současnosti. Hrát za Duklu Jihlava není jednoduché. Pokud nejsou výsledky plně v souladu s představami okolí, přijde velký tlak. V současnosti historie Dukly, velká jména minulosti, působí proti týmu. Nelze srovnávat co bylo a je. Nelze porovnávat hráče současné s těmi, které mnozí z nás mají v paměti. Nechováme se pak seriozně a nakládáme na hráče něco, co nemohou unést, a neunášejí.

Je to vidět i během zápasů, že hráči nejsou v pohodě. Puky uskakují, hráči zmatkují. Bojí se vzít na sebe odpovědnost, místo zakončení předrží puk a raději někomu nahrají. To vše je o psychice. Už v minulosti to někteří hráči nebyli schopni unést a odešli, či skončili s hokejem.

Při stanovování cíle pro letošní sezonu jsem vycházel z loňských výkonů a z předpokladu, že mužstvo bude sice mladé, přesto o rok starší. Že výkonnost mladších hráčů půjde nahoru a zvládnou vyšší psychickou zátěž.

Nepodáváme v současné době výkony na hranici našich možností. Příčin je několik. Stále se trápíme, nejenom my, ale i týmy TELH, se spoustou zraněných a nemocných. Tak jako jsme my pomáhali týmům při zraněných hráčích, např. start Štebiha za Mladou Boleslav, tak jsme nyní nuceni žádat o pomoc týmy TELH a zapůjčení hráčů. Je výhoda, že na základě dobrých vztahů tato výpomoc nijak nenavyšuje rozpočet Dukly. Hráče platí jejich kluby.

Juniorský tým Dukly Jihlava bojuje o záchranu extraligové pžíslušnosti a my se snažíme vyjít mu maximálně vstříc. Takže nezbývá nic jiného, než požádat o zapůjčení hráče z celků extraligy. Potřebujeme mít domluvené dva gólmany, abychom byli jištěni po 15.2.15, kdy končí možnost stálých střídavých startů a nám se může stát, že buď Hradec Králové nebo Pardubice pustí do branky svého dalšího gólmana, z důvodů třeba zranění nebo ztráty formy jedničky, a my jej už nebudeme moci do konce sezony použít.

David Rittich odešel dříve, než jsme čekali. Máme v mládežnických týmech další nadějné gólmany v záloze, ale ne na letošní sezonu. Do budoucna ale ano. Koupit gólmana jsme si před sezonou nemohli dovolit. Domluvili jsme si tedy Ondřeje Kacetla a nyní je připraven i Tomáš Halász. David Rittich nám vypomohl v době, kdy to u Hradce vypadalo, že Kacetla neuvolní a nebylo jasné, zda se stihne Halász v čas papírově připravit ke startu za Duklu. Je Slovák a tam se musí vyřizovat i transfer, který mu nedávno vypršel.

Domnívám se, že bude nutné juniorce nechat všechny hráče k dispozici v režimu pouze pro juniorský tým. Tak, aby se mohli kluci soustředit pouze na jeden úkol a cíl. Záchrana extraligy juniorů je pro nás prioritou. Už do Kladna jsme jeli pouze se šestnácti hráči v poli, abychom vypomohli juniorskému týmu.

Potřebovali bychom, aby se již vrátili naši zranění hráči do sestavy. Největší překážku naší výkonosti v současnosti vidím v psychice. Hráči neunášejí tlak na výkony a sezonní cíl. Na jedné straně je dobré, že si projdou krizí a eventuálně neúspěchem, zocelí je to do budoucna. Na straně druhé je pak nespokojenost s umístěním. Samozřejmě se nechceme vzdát a dál budeme bojovat o co nejlepší umístění do play-off, která pak určí výchozí pozici do závěrečných bojů. Pro růst našich kluků by bylo dobré, kdyby si zahráli baráž, pomohlo by jim to. Svět se ale nezboří, a zatím to tak vypadá, pokud se nám to nepovede. Horácký zimní stadion nesplňuje kritéria pro postup do TELH, nemáme kam spěchat.

Máme tým, jaký si můžeme v rámci našich finančních možností dovolit. Loňské události kolem Dukly a trestní oznámení pro nás znamenali o cca 2 miliony nižší příjmy od sponzorů. Hrozí nám výpadek v příjmech v celkové výši až 3,5 milionu z loterií, přičemž nemalá část už vypadla. S tím vším se pereme a musíme prát. Nebudeme si dávat malé cíle a uděláme vše pro jejich naplnění, ale nebudeme, na straně druhé, propadat panice při neúspěších. I nepovedená sezona patří k životu sportovního týmu. I neúspěch může hráče obohatit do dalších sezon. Není to náš cíl a dnes a denně děláme vše proto, aby se tým dostal do optimální pohody a výkonnosti.

Vnímám tlak na mou osobu na výměnu trenérů. Každý trenér musí počítat s tím, že může být odvolán. S tím přijímá svou roli. Loni jsme po základní části skončili třetí a získali nejvyšší počet bodů v základní části za poslední roky. Když k tomu přidám, že často nehrajeme v ideální sestavě, nevidím důvod reagovat tak radikálně nyní a odvolávat trenéry. Mluvil jsem individuálně s trenéry i hráči. Proběhly společné schůzky celého týmu, včetně realizačního týmu a mě. Nepotřebuji si dělat alibi a zveřejňovat, kdy jsem, či jsme povedli pohovor, uložili pokutu a v jaké výši. Nepatřím k lidem, kteří rádi trestají.

Jsem zastáncem práce s lidmi. Dohodli jsme se, že současnou krizí projdeme společně. I s rizikem, že budeme neúspěšní. Nezměním toto rozhodnutí na základě tlaku jednotlivců, kteří chtějí vidět pranýřovat viníka, chtějí mít obětního beránka.

Hráče budeme tlačit do co nejlepších výkonů. Budeme pracovat a zvyšovat výkonnost týmu. Očekávám, že hráči sami budou pracovat na svých slabších stránkách. Potřebujeme zvýšit psychickou odolnost. Snažíme se hráče nastartovat a oživit všemi známými sportovními prostředky.

Pokud mám být clonou pro klid kabiny, tak jí budu. Rozhodl jsem, že tím projdeme společně, tak budu trenérům a týmu krýt záda. Vím, že hráči jako Tomáš Čachotský, Marek Melenovský, Michal Důras, Lukáš Sáblík a další to těžce nesou a trápí je to. Jsem rád, že zůstávají a nesou tíhu odpovědnosti za výsledky.

Sezona se stále může vyvíjet oběma směry. Může být úspěšná, může být neúspěšná. Pokud se nám podaří projít společně touto krizí a dostat se z toho, budeme jako tým silnější. Když se to nepodaří, bude sezona neúspěšná. Je to riziko. Já osobně věřím v tu lepší variantu.

Bedřich Ščerban

PS: Připravujeme besedu, kam bychom rádi pozvali i zástupce města a lídry stran ze zastupitelstva

Přeji všem fanouškům Dukly Jihlava příjemné prožití Vánočních svátků, hodně zdraví a šťastný nový rok 2015.

Názor hokejové veřejnosti a fanoušků sleduji, prosím, diskutujte slušně na fóru klubu.