Maskoti hokejového šampionátu vyrazili na turné českými stadiony

15.01.2015 / Zdeněk Drla

Hlavní porce „práce“ sice na maskoty Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2015 - Boba a Bobka - čeká až v květnu, kdy budou od 1. do 17. května v Praze a v Ostravě doprovázet fanoušky zápasy nejlepších hokejových týmů světa – ale králíci z klobouku v příštích týdnech zahálet nebudou. V rámci propagačního turné k šampionátu vyráží na pouť českými hokejovými stadiony – a postupně se představí na všech extraligových stadionech a vybraných stadionech I. ligy. Na turné je "doprovodí" replika trofeje pro vítěze Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji.
Na Horácký zimní stadion dorazí Bob a Bobek v sobotu 17. ledna 2015, kdy je na programu 45. kolo, v němž Dukla Jihlava hostí v derby Vysočiny Havlíčkův Brod.

Populární večerníčkové postavy - oficiální maskoti Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2015 - se vydali na pouť po vlastech českých, moravských a slezských tento týden. Jejich první zastávkou byla Třebíč a vysočinské derby s Duklou Jihlava. Oba králíci z klobou zažijí znovu atmosféru derby - tentokrát na Horáckém zimním stadionu, kde Dukla hostí Rebely.

Kromě hokeje se tak fanoušci mohou v sobotu 17. ledna těšit i na tento zajímavý prvek doprovodného programu. Vystoupení oficiálních maskotů mistrovství světa na ledové ploše za doprovodu znělky z Večerníčku proběhne o přestávce po první třetině.

Fanoušci budou mít zároveň možnost vyfotit se s pohárem a s oběma maskoty. Pohár s fotostěnou bude bude vystaven na tribuně C - vstupy z parku už hodinu před začátkem zápasu.

Organizační výbor Mistrovství světa v ledním hokeji IIHF 2015 představil maskoty šampionátu poprvé v rámci prosincového mezistátního utkání Česká republika - Švédsko a velký zájem fanoušků o ně inspiroval organizátory ke speciálnímu turné po zimních stadionech.

Veškeré informace o světovém šampionátu (včetně vstupenek) naleznete na oficiálních stránkách MS IIHF v ledním hokeji 2015 www.iihfworlds2015.com/cz/

Turné Boba a Bobka po stadionech

středa 14.1.2015 Třebíč - Dukla Jihlava
sobota 17.1.2015 Dukla Jihlava vs. Havlíčkův Brod
neděle 18.1.2015 Plzeň - Vítkovice
středa 21.1.2015 Chomutov - Ústí nad Labem
pátek 23.1.2015 Karlovy Vary - Litvínov
neděle 25.1.2015 Zlín - Kometa
úterý 27.1.2015 Mladá Boleslav - Sparta Praha
pátek 30.1.2015 Pardubice - Hradec Králové
neděle 1.2.2015 Slavia Praha - Sparta Praha
pondělí 2.2.2015 Kladno - Chomutov
středa 4.2.2015 České Budějovice - Litoměřice
středa 11.2.2015 Sparta Praha - Kometa Brno
pátek 13.2.2015 Olomouc - Sparta Praha
neděle 15.2.2015 Vítkovice - Olomouc
pátek 20.2.2015 Hradec Králové - Třinec
neděle 22.2.2015 Třinec - Kometa Brno
úterý 24.2.2015 Kometa Brno - Mladá Boleslav
pátek 27.2.2015 Litvínov - Sparta Praha
neděle 1.3.2015 Liberec - Mladá Boleslav

Hokejový svátek míří do Česka

Po 11 letech se do České republiky vrací vrcholná hokejová akce – Praha a Ostrava přivítají v roce 2015 mistrovství světa IIHF v ledním hokeji. Prvního máje odstartuje šampionát, který v 17 dnech přinese souboje šestnácti nejlepších týmů světa.

„Veškeré přípravy směřují k tomu, abych šampionát proběhl v bezproblémovém duchu. Děláme všechno proto, aby si šampionát užili zejména fanoušci,“ řekl Tomáš Král, prezident Českého svazu ledního hokeje.

„Je vidět, že na přípravách mistrovství světa se podílí profesionální organizační výbor a celý štáb pracuje zodpovědně,“ pochvaloval si generální sekretář IIHF Horst Lichtner při nedávné inspekční návštěvě zástupců IIHF. „Před organizátory je ještě hodně úkolů. Navíc věříme, že průběžně budou vyřešeny.“

Dvě dějiště: Nové mantinely i kostka

Hokejoví příznivci se mohou těšit na 64 atraktivních utkání, z nichž třicet se odehraje v ostravské ČEZ ARÉNĚ a 34 duelů – včetně obou semifinále a bojů o medaile – bude k vidění v O2 areně v Praze. Zatímco čeští fanoušci budou v Praze pozorně sledovat tým pod vedením Vladimíra Růžičky, Ostrava se s velkou pravděpodobností v květnu promění na „slovenskou hokejovou baštu“. Tamní rodák Vladimír Vůjtek povede na šampionátu tým Slovenska.

V obou arénách došlo v průběhu příprav k několika úpravám. V O2 areně je plánováno zvětšení kluziště a instalace nových mantinelů. Stejně tak se bude realizovat částečná rekonstrukce patra, ve kterém jsou skyboxy. Pražská část šampionátu se kromě O2 areny odehraje také v Tipsport Areně, která poslouží jako tréninková hala.

Ostravská ČEZ ARÉNA nabízí jak hlavní „zápasovou“ ledovou plochu, tak i tréninkovou plochu pod jednou střechou. Hokejisty navíc přivítá moderní videokostka, k dispozici bude nový systém videorozhodčích, modernizací prošlo osvětlení a v hale vyrostly nové skyboxy.

Bob a Bobek

Fanoušky budou v průběhu šampionátu provázet dva maskoti – Bob a Bobek, králíci z klobouku. „Maskot je pro vyznění akce jednou ze stěžejních záležitostí, které jsme se v rámci organizačního výboru intenzivně věnovali. Chtěli jsme, aby něco vypovídal o České republice, a aby zároveň něco říkal našim lidem,“ vysvětlil výběr Tomáš Král, prezident Českého svazu ledního hokeje.

Bob a Bobek jsou hlavními postavami oblíbeného českého kresleného Večerníčku o dvou králících, kteří žijí v kouzelnickém klobouku. Seriál se na obrazovkách Československé televize objevil poprvé v roce 1979. Jeho autorem je známý český výtvarník, ilustrátor, kreslíř a režisér animovaných filmů Vladimír Jiránek. O „hokejový vzhled“ Boba a Bobka pro Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2015 se postaral výtvarník a scénograf Alex Dowis.

Vstupenky

Zahájení prodeje vstupenek potvrdilo velký zájem fanoušků. „V rámci příprav jsme si uvědomovali, jak exkluzivní produkt ´prodáváme´, ale teprve zahájení prodeje vstupenek nám potvrdilo, že světový šampionát je opravdu výjimečnou akcí,“ řekla Markéta Štěrbová, generální sekretářka organizačního výboru. Balíčky, které obsahují utkání českého týmu, byly v první vlně zarezervovány po pěti hodinách. Stále si však můžete zajistit vstupenky na zápasy ostatních týmů a vidět na vlastní oči nejlepší světový hokej.

Bez dobrovolníků by to nešlo

Na přípravách šampionátu v současnosti intenzivně pracuje Organizační výbor, který čítá několik desítek lidí. V průběhu šampionátu je posílí početný tým dobrovolníků. „Celkem počítáme pro obě dějiště s přibližně tisíci dobrovolníky,“ uvedla Markéta Štěrbová. Jako první žena v čele šampionátu řídí kolos s celkovým rozpočtem přibližně 400 milionů korun. „Důležitá pro schopnost finančního zabezpečení MSLH IIHF 2015 je také podpora ze strany Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, pořadatelských měst Prahy a Ostravy a Moravskoslezského kraje,“ řekl Martin Urban, generální sekretář Českého svazu ledního hokeje.