Dukla jede do Šumperka. Odehraje tam dva zápasy ve dvou dnech

19.01.2015 / Zdeněk Drla

Čtyři venkovní zápasy mají odehrát v následujících dnech hokejisté Dukly Jihlava. Hned v první polovině nového týdne je čeká dvojzápas v Šumperku. V úterý 20. ledna 2015 tam sehrají odložený zápas 20. kola, o den později - ve středu 21. ledna 2015 - pak regulérní duel 46. kola.
Oba zápasy začínají na Tyršově stadionu v Šumperku v 18 hodin. Pokud se do podhůří Jeseníků nevypravíte na dvojzápas osobně, můžete jej sledovat prostřednictvím tradičního textového onlajnu na www.onlajny.com nebo komentovaný videopřenos na www.lifetv.cz

Ač se blíží závěr základní části, prvoligovým stadionem, kde se Dukla v aktuální sezoně ještě nepředstavila v zápase, je Šumperk. I když v Šumperku se představila, ale jen krátce - při rozbruslení.

V kalendáři bylo 1. listopadu 2014. Pro fanoušky šumperských Draků to měla být - vzhledem k losu první ligy - teprve první sobota v sezoně, kdy se jejich tým představí doma. Úvodní buly utkání 20. kola nakonec vhozeno nebylo. Na stadionu byla tma.

Co se tehdy stalo? Dukla odcestovala na sever Moravy podle plánu. K šumperskému stadionu dorazila krátce před patnáctou hodinou. Hráči absolvovali rozcvičku a oblékli se do výstroje k předzápasovému rozbruslení. To nakonec trvalo jen zhruba deset minut, když se šumperský zimák ponořil do tmy. A stejně tak část celého šumperského regionu. První zprávy hovořily o krátkodobém výpadku, další pak o poruše na vedení mezi Zábřehem a Šumperkem (na vině měl být podle neověřených zpráv bobr - pozn. aut.).

Hlavní rozhodčí s delegátem nakonec po hodině od plánovaného začátku rozhodli, že utkání nebude odehráno a týmy se střetnou v náhradním termínu.

Kluby se dohodly, že vzhledem k nahuštěnému programu první ligy, sehrají duel 20. kola den před plánovcaným šestačtyřicátým kolem. Pro Duklu to znamená, že stráví v Šumperku dva dny. „Alespoň si vyzkoušíme s předstihem play-off," usmívá se kapitán Dukly Tomáš Čachotský a jedním dechem už s vážnou tváří dodává: „Musíme tam uhrát co nejvíce bodů, abychom si upevnili místo v první šestce."

I když se v Šumperku odehrají ve dvou dnech dva duely stejných soupeřů, každý bude jiný. K úternímu zápasu nastoupí Dukla ve žlutých dresech, ve středu pak družina trenéra Petra Vlka oblékne bordó variantu (úterní dohrávka 20. kola spadá do části soutěže, kdy dle technických norem hraje domácí tým ve tmavé variantě dresů, hostující tým ve světlé, ve druhé polovině základní části - od 27. kola - je to naopak - pozn. aut.).

TMA V KABINĚ. Více než hodinové čekání na verdikt hlavního rozhodčího a delegáta o osudu utkání 20. kola trávili hráči různě, ale jedno měli společné - všude byla tma. A tak došlo třeba na společné focení. Horní řada zleva: Jakub Matai, Zdeněk Čáp, Marek Melenovský, Michal Důras, Filip Seman, dole Richard Diviš a Adam Zeman.
Foto: Zdeněk Drla

Poslední vzájemný zápas

Vzhledem k tomu, že se v Šumperku ještě nehrálo, má Dukla s Draky odehrány pouze dva domácí zápasy. V tom prvním na konci září brala Dukla dva body za výhru 3:2, když jí ten druhý na konci prodloužení vystřelil Adam Zeman.

V kole s pořadovým číslem 33 už gólů padlo více - rovných deset, z toho sedm do šumperské sítě. Skóre se tehdy měnilo velmi rychle. Kdo dorazil na Horácký zimní stadion ve druhé minutě, viděl na světelné tabuli svítit skóre 1:1. Na bleskový gól Tomáše Čachotského odpověděl totiž po chvíli Tomáš Drtil. Dukla odskočila do konce prvního dějství o další dva góly, Šumperk sice ve druhé třetině snížil, klid červenožlutým přinesl gól "do šatny" z hole Richarda Diviše. Ve třetí třetině přidala Dukla další tři přesné trefy a i když chvíli před závěrečnou sirénou korigoval šumperský Vrdlovec na 7:3 z pohledu Dukly, nic to nezměnilo na faktu, že tři body si Draci z Jihlavy neodvezou.

HC Dukla Jihlava - Salith Šumperk 7:3

Branky a nahrávky: 1. Čachotský (Diviš, Mikeš), 7. Seman (Dobrovolný, Melenovský), 13. Březina (Čáp, Prokš), 40. Diviš, 45. Důras (Anděl), 48. Dundáček (Anděl, Prokš), 57. Čáp – 2. Drtil (Starý, Plášek), 34. M. Haas (Moskal), 59. Vrdlovec (Rimmel). Rozhodčí: Trombík - Lukš, Novák. Vyloučení: 4:5, navíc Melenovský (JIH) 5 min. + do konce zápasu. Využití: 1:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 1015. Střely na branku: 37:33. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 3:1, 3:2, 7:2, 7:3. Třetiny: 3:1, 1:1, 3:1 HC Dukla Jihlava: Sáblík – Kaláb, Štebih, Čáp, Dundáček, Grman, Dobrovolný, Schejbal, Zadražil – Diviš, Mikeš, Čachotský – Seman, Melenovský, Důras – Anděl, Březina, Prokš – Střecha, Jícha
Salith Šumperk: Koutský (41. Zelenka) – Bail, Holík, Prokop, Sedlák, Starý, Drtil, Beneš – Velecký, Vrdlovec, M. Haas – R. Haas, Moskal, Staněk – Žálčík, Rimmel, Vachutka – Popelka, Plášek, Brunec

Pohled do statistik

Kanadskému bodování Šumperka vévodí čtyřiatřicetiletý útočník Patrik Moskal s 52 body (18+34), s odstupem jej následuje Lukáš Žálčík s 33 body (19+14). Ten je zároveň nejlepším střelcem týmu.

V brance Draků odchytal největší porci minut zkušený Vladislav Koutský, záda mu kryl Daniel Zelenka. V posledním kole v Litoměřicích ale trenér Radek Kučera vsadil na juniora Miroslava Svobodu z Třince. Devatenáctiletý mladík s reprezentačními zkušenostmi vychytal na horkém ledě kališníků cennou výhru 2:1 v prodloužení.

20. kolo: úterý 20. ledna 2015 (dohrávka z 1.11.2014)

Salith Šumperk - HC Dukla Jihlava (18:00)

46. kolo: středa 21. ledna 2015

Piráti Chomutov - HC Slovan Ústí nad Labem (17:30)
HC Benátky nad Jizerou - HC AZ Havířov 2010 (17:30)
HC Most - ČEZ Motor České Budějovice (17:30)
SK Kadaň - LHK Jestřábi Prostějov (17:30)
Rytíři Kladno - HC Stadion Litoměřice (18:00)
Salith Šumperk - HC Dukla Jihlava (18:00)
HC Rebel Havlíčkův Brod - SK Horácká Slavia Třebíč (18:00)

47. kolo: sobota 24. ledna 2015

Rytíři Kladno - HC Dukla Jihlava (16:00)
HC Rebel Havlíčkův Brod - Piráti Chomutov (17:00)
HC Stadion Litoměřice - SK Kadaň (17:00)
LHK Jestřábi Prostějov - HC Most (17:00)
ČEZ Motor České Budějovice - HC Benátky nad Jizerou (17:00)
HC AZ Havířov 2010 - HC Slovan Ústí nad Labem (17:00)
SK Horácká Slavia Třebíč - Salith Šumperk (17:30)