Podali jsme dobrý týmový výkon, hodnotí dva zápasy v Šumperku Tomáš Čachotský

23.01.2015 / Zdeněk Drla

V této fázi sezony netradičně dva zápasy ve dvou dnech a ještě se stejným soupeřem na stejném místě. To byla dvojbitva Dukly Jihlava v Šumperku. A byla úspěšná. Červenožlutý tým si přivezl z podhůří Jeseníků plný počet bodů. „Jako zkouška na play-off to bylo dobré,“ usmívá se při hodnocení kapitán Dukly Tomáš Čachotský a už s vážnou tváří dodává: „Myslím, že jsme k těmto dvěma zápasům přistoupili zodpovědně a týmovým výkonem podpořeným dobrým gólmanem se nám povedlo bodovat naplno.“

Dukle se proti Šumperku v letošní sezoně daří. Doma proti Drakům vybojovala ve dvou utkáních pět bodů, ještě více se jí dařilo na severu Moravy. V úterní dohrávce 20. kola a ve středečním regulérním 46. kole brala po třech bodech za výhry 2:1 a 5:2.

Přitom v úterý se čekalo na úvodní gól až do 48. minuty. O něj se postaral olomoucký mladík Aleš Jergl. Stejný hráč se podepsal i pod druhou jihlavskou trefu o osm minut později – gól Jana Semoráda se ukázal být vítězným, neboť domácí Šumperk připravil Davida Ritticha o čisté konto až necelou půlminutu před koncem. Více už toho domácí nestihli. „První zápas byl hodně vyrovnaný. Skutečně to bylo o prvním gólu. Naštěstí jsme ho dali my. Podali jsme dobrý týmový výkon podpořený gólmanem. Proto to bylo za tři body,“ ohlíží se Tomáš Čachotský za prvním zápasem na Tyršově stadionu, který byl dohrávkou dvacátého kola ze začátku listopadu.

„Ve druhém zápase jsme už byli lepší. Měli jsme více ze hry a proměňovali jsme šance. Napomohlo tomu možná i to, že my jsme první zápas hráli na čtyři lajny, oni jen na tři, takže jsme měli druhý den více sil. Byli jsme na tom lépe fyzicky, což jsme zúročili,“ popisuje duel Salith – Dukla číslo dva.

S trochou nadsázky lze říci, že se jihlavský tým svým vystoupením na severu Moravy zapsal do historie. V dosavadním průběhu sezony dokázaly pouze tři kluby – Třebíč, Ústí nad Labem a České Budějovice – vybojovat na šumperském ledě všechny tři body. Teď se to povedlo Dukle dvakrát za dva dny. „Věděli jsme, že většinu bodů, které zatím získali, vybojovali doma. Myslím, že jsme k tomu přistoupili zodpovědně a týmovým výkonem podpořeným dobrým gólmanem se nám povedlo bodovat naplno,“ přemítá Tomáš Čachotský, který ve druhém duelu nahrával na tři z pěti jihlavských gólů. „To vyplynulo z průběhu zápasu,“ zůstává skromný vůdce kabiny. „Byl jsi prostě ve správný čas na správném místě,“ popichuje ho útočník Marek Melenovský.

Dva zápasy ve dnou dnech – to není v základní části běžná věc. „Jako zkouška na play-off to ale bylo dobré. Zkusili jsme si to dopředu,“ usmívá se jihlavský kapitán. Důvod k úsměvu má. Po nepovedeném období, kdy se Dukla herně i výsledkově trápila, protáhli červenožlutí svoji vítěznou šňůru už na sedm zápasů a v tabulce poskočili na páté místo. Navíc si definitivně zajistili účast ve vyřazovacích bojích.

První zápas v Šumperku měla Dukla původně odehrát v sobotu 1. listopadu loňského roku. Na místo tým dorazil, svěřenci trenéra Petra Vlka stihli ale jen zhruba půlku rozbruslení a pak další desítky minut čekali ve tmě, než bylo rozhodnuto o tom, že se hrát nebude. „Když jsme tam jeli poprvé na podzim, tak vypadla světla. Zápas se musel odehrát v náhradním termínu. Tohle byla dobrá a rozumná varianta. Nemuseli jsme tolik cestovat. Absolvovali jsme jen v úterý jednu cestu tam a ve středu jednu zpátky. Myslím, že to bylo ideální. Ubytování dobré, strava taky, k tomu šest bodů…, takže není na co si stěžovat,“ glosuje šumperský trip Tomáš Čachotský.

Jihlavská devadesátka neopomene ani pochválit příznivce Dukly, kteří svůj tým podporovali při obou zápasech. „Fanoušci byli fantastičtí po oba dva dny. Na to, že se hrálo v Šumperku v úterý a ve středu – uprostřed pracovního týdne – tak je fantazie, že přijedou tak daleko.“

Základní část první ligy zdatně finišuje ke svému závěru. Na programu je už pouze šest kol. V nich se Dukla představí čtyřikrát venku a dvakrát doma. Už v sobotu 24. ledna vyráží družina kapitána Tomáše Čachotského na misi do Kladna. Co by mohlo platit na Rytíře? „To samé jako na Šumperk. Dobrý týmový výkon, dobře dozadu a přitom hrát aktivně. Nečekat a proměnit nějaké šance. Věřím, že si jedeme pro tři body,“ uzavírá „Čagy“.