Věřím, že se lednová forma přenese také do play-off, přeje si Bedřich Ščerban

09.02.2015 / Libor Kucza

Ve VIP prostorách Dukly Jihlava se konala tisková konference, v níž se debatovalo o právě skončené sezoně, nacházejících plánech do play-off či situaci v hráčském kádru. Ke „kulatému stolu“ se dostavili jednatel Bedřich Ščerban, lodivod týmu Petr Vlk a kapitán Tomáš Čachotský. Ač se objevila celá řada názorů, všichni aktéři se shodli na jednom. Z týmu čiší optimistická atmosféra a dobré naladění před vyřazovacími boji, které červenožlutí rozehrají s kladenskými Rytíři. „Celkově ale panuje spokojenost s celou sezonou,“ předeslal Bedřich Ščerban.

V úvodu tiskové konference nastal prostor pro zhodnocení právě skončené základní části. „Sezona probíhala celkem složitě, neboť bylo oproti předchozím ročníkům nadměrné množství zraněných a nemocných. My jsme se s tím však poprali velice úspěšně. Nebudu zastírat, hráčsky nám pomohly i spřátelené kluby. Skončili jsme na čtvrtém místě, ovšem tabulka je nacpaná, tudíž rozhodoval každý bod. Mohli jsme dopadnout lépe, ale nakonec jsme skončili tam, kde jsme si zhruba představovali. Z tohoto hlediska panuje spokojenost,“ ujal se Bedřich Ščerban slova. „S body jsem spokojený. Průběh sezony naznačoval, že bychom jich mohli získat ještě více, ale můžeme být rádi. Tento počet by dříve stačil i na lepší umístění, ale první liga udělala v posledních letech velký krok kupředu, zkvalitnila se. Rozdíly mezi týmy jsou minimální,“ přídává.

Následně se dotkl také návštěvnosti, která byla mnohdy nižší. „Návštěvnost bych viděl ve dvou rovinách. Ta první přišla v době, kdy naše výsledky nebyly optimální – nastal pokles. Na druhou stranu zde byly zápasy, například ten s Českými Budějovicemi, kdy byla návštěvnost enormní. Ukazuje se, že město Jihlava je založeno tak, že jej zajímají především tradiční soupeři,“ přemítá generální manažer Dukly.

„Celkově musím klukům a trenérům za základní část poděkovat, přičemž věřím, že forma, která byla zejména na konci základní části, se přenese do play-off,“ doplňuje.

„V úvodu sezony jsme se potýkali s problémem, inkasovali jsme moc laciných branek, na které jsme nedokázali odpovědět, a to především v závěru utkání. Vše pramenilo z nedůslednosti a nezkušenosti některých hráčů. Postupně se vše zlepšovalo, ale samozřejmě nám pomohli i kluci, kteří přišli. Kvalita týmu se zvedla, což se dále projevilo na výsledcích. Přes Vánoce jsme potrénovali, i když jsme následně nezačali příliš optimálně. S kolegou si však za tímto postupem stojíme (dvě vánoční kola s Ústím nad Labem a Havířovem Dukla předehrávala, po pár dnech volna hráči mezi vánočními svátky trénovali dvoufázově - pozn. aut.). Na nepovedené výkony jsme zareagovali možná trošku pozdě, ale zdravotní stav kluků zkrátka nebyl dobrý, počet lidí byl malý. Projevila se také nahuštěnost soutěže,“ hledá příčiny nepříliš povedených výkonů Petr Vlk.

„Postupně se zlepšilo zdraví i herní kvality. Pokukovali jsme i po celkové druhé příčce, ale v samém závěru základní části zase bohužel přišla zranění a nemoci. V pěti dnech jsme odehráli tři utkání, která nebyla optimální. Do Havířova jsme již jeli s torzem týmu. Věřím, že přestávka mezi základní částí a play-off pomůže k tomu, abychom potrénovali a navázali na povedené lednové výkony,“ přeje si podobně jako jednatel trenér mužstva z krajského města Vysočiny.

„Měli jsme zdravotní potíže, sestava se různě lepila. Na výsledky to mělo velký vliv. Na druhou stranu se s marodkou potýkaly i ostatní týmy. Na konci jsme zabojovali a udělali vítěznou sérii, což nás, doufám, nakopne. Nakonec je to možná lepší, než kdyby to bylo naopak. Série proher by před play-off určitě nebyla dobrá,“ je si vědom Tomáš Čachotský.

Závěr základní části byl velice dramatický. O dvojicích pro vyřazovací boje, a to především v čele tabulky, rozhodovalo až poslední kolo. Souhra výsledků Dukle přisoudila silné Kladno. Série bude zahájena na Horáckém zimním stadionu ve středu 18. února. „Kladno bude určitě dobrý soupeř. Doufám, že když se potkáváme s takto atraktivním soupeřem, přijde více diváků. Určitě to nebude „zanďour“, i když play-off se takto hraje. Hlavně doufám, že postoupíme,“ říká odhodlaně kapitán týmu.

„Osobně jsem si přál Budějovice nebo Kladno, především co se týče atraktivity. Z tohoto hlediska mi to vyšlo,“ dodává spokojeně Bedřich Ščerban. Následně také přibližuje cenu, za níž se fanoušek na interesantní klání podívá. „Vstupné je stanoveno na 100 korun,“ připomíná první muž Dukly Jihlava.

„Už nyní volají lidé z Kladna, očekáváme velký zájem. Doufám, že se jihlavští fanoušci, podobně jako proti Motoru, nenechají zahanbit a bude jich tu víc než hostujících. Velká návštěvnost je dobrá pro hráče i pokladnu, což je také důležitá součást,“ nezpochybňuje Ščerban.

HODNOCENÍ. Základní část sezony 2014/2015 zhodnotili (zleva) hlavní trenér A-týmu Petr Vlk, jednatel Dukly Jihlava Bedřich Ščerban a kapitán týmu Tomáš Čachotský. Foto: Zdeněk Drla

Během vyřazovacích bojů bude moci Dukla využít i hráče z extraligy, kteří se objevili v červenožlutém dresu v posledních kolech. „K dispozici budou David Rittich, Roman Čermák z Mladé Boleslavi, Robin Staněk, Richard Diviš a Jakub Matai z Olomouce a kluci z Karlových Varů (Matěj Zadražil, Tomáš Harkabus a Denis Šimek – pozn. aut.). Z tohoto hlediska mají trenéři tým daný,“ prozrazuje Ščerban. „David Rittich bude jedničkou,“ přibližuje brankářský post Petr Vlk.

„Marodka se naštěstí zpostupně vyprazdňuje. Lékaři měli u Adama Zemana podezření na mononukleózu, naštěstí se nepotvrdila. Michal Důras začal trénovat, ale dnes nedotrénoval, protože ruka stále není v pořádku. Musíme mu dát prostor k léčbě. Bude šlapat pouze na kole, případně lehce na ledě. Ondra Malec byl na kontrole, měl angínu. Snad již bude v pořádku,“ doufá Petr Vlk. Následně se s úlevou ve tváři přidává také Bedřich Ščerban. „U Adama nám spadl velký kámen ze srdce. Když by se mononukleóza potvrdila, měl by minimálně pauzu na 3-6 měsíců. Postupně by hrozil i fakt, že by nemoc měli další hráči. Adam již ale momentálně trénuje,“ uzavřel optimisticky.

Během sezony sílily tlaky na vedení klubu, potažmo samotného trenéra týmu Petra Vlka. Rázný kouč ale o svém odvolání neuvažoval a svému týmu nadále věřil. „Kdybych se tím začal zabývat, bylo by to špatně. Museli jsme začít pracovat, nebylo by dobré vše zahodit,“ říká rázně. „Došlo k rozhodnutí, na kterém jsme se všichni shodli. Pokud to mám vzít vše na sebe, beru. Čas ukázal, že to bylo rozhodnutí správné. I u ostatních klubů se ukázalo, že výměna trenéra příliš nezměnila. Smysl to má pouze, když trenér je již bezradný, případně neví, jak dál. Napsal jsem, že pokud tým krizí projde, bude silnější. To se také potvrdilo,“ připomíná optimistický dopad na mužstvo Bedřich Ščerban. Pro svá slova má opodstatnění, vždyť Dukla v závěru sezony nepoznala hořkost porážky hned v jedenácti po sobě jdoucích utkáních!

Před sezonou byla vyhlášena za cíl baráž. Jak je tomu nyní? „Stojíme před kvalitním soupeřem, s nímž se musíme popasovat. Cílem je samozřejmě dostat se co možná nejvýše,“ neschovává se za prázdné fráze Petr Vlka. „Následujícím cílem je vyhrát další zápas. Poté se budeme dívat na ten další. Jinak se v play-off nedá úspět,“ ví dobře Tomáš Čachotský. „Můžeme se těšit na dobrou sérii. Hokej bude kvalitní. Postoupit může pouze jeden, to je dané. Chtěl bych si to společně s hráči a fanoušky hlavně užít, proto se hokej hraje. Samozřejmě také mít pocit dobře odvedeného výkonu,“ přeje si Bedřich Ščerban.

Je všeobecně známo, že jihlavské publikum je velmi náročné. „Nevím, jestli je v Jihlavě nejnáročnější publikum, ale rozhodně je v něm nejvíce trenérů, to je slyšet,“ říká s úsměvem ve tváři Petr Vlk.

Kladenský celek je nabitý hvězdami. Tomáš Kaberle, Petr Tenkrát, Jan Hlaváč. Poslední jmenovaný je čerstvou navrátivší se akvizicí. Petr Vlk však na věhlasného forvarda vlastní recept, jenž v sobě příliš složitých ingrediencí neskýtá. „Jan Hlaváč prokazuje kvality po celou jeho kariéru, o tom není pochyb. My se k němu budeme chovat jako ke každému hráči, takže řezat, řezat a řezat,“ prozrazuje lišácky. „Další jméno, kvůli kterému jít na hokej,“ přidává se výstižně Ščerban.