Nesmíme se vysokou výhrou nechat oklamat, zůstává Richard Diviš nohama pevně na zemi

20.02.2015 / Tomáš Lysý

Lepší vstup do čtvrtfinálového souboje s Kladnem si hokejisté Jihlavy nemohli přát. V prvním duelu porazili Rytíře na samostatné nájezdy, o den později pak brali druhou výhru v sérii. A to zejména díky povedené třetí třetině, kterou vyhráli poměrem 5:0. Předtím Dukla třikrát dotáhla vedení svého soupeře. „Zápas už je minulostí, ale jsme rádi, že jsme si připsali bod za jeho vítězství. Je úplně jedno, jaký je výsledek, protože výhra je stejně cenná jako ta včerejší,“ povídá Richard Diviš, který v prvním zápase poslal svůj tým v patnácté sekundě do vedení a ve druhém duelu si připsal dokonce ceněný hattrick.

První zápas čtvrtfinálové série mezi Kladnem a Jihlavou byl vyrovnaný až do posledního okamžiku a také druhý duel vypadal prvních čtyřicet minut velmi podobně. Domácí totiž třikrát stáhli vedení Rytířů a před třetí třetinou se šlo do kabin za stavu 3:3. Jenže v závěrečné části Dukla doslova rozprášila svého soka, vstřelila mu hned pět gólů a ke dvěma bitvám na ledě Středočechů pojede s dvouzápasovým náskokem k dobru.

Vyhraný zápas se pochopitelně hodnotí snadněji. Tím spíš, když dotazovaný vstřelí hattrick. Úspěšným střelcem byl Richard Diviš. „Zápas už je minulostí, ale jsme rádi, že jsme si připsali bod za jeho vítězství. Je úplně jedno, jaký je výsledek, protože výhra je stejně cenná jako ta včerejší,“ zahajuje pozápasové ohlasy útočník, který si připsal jeden gól již v prvním zápase série. Vysokou výhru však nepřeceňuje. „Já bych se toho trošku zdržel, protože naše dva poslední góly padly v přesilovkách, kdy byl zápas již rozhodnutý. Maximálně je to dobré pro naše sebevědomí, ale tam to končí, zůstává pevně oběma nohama na zemi „Divoch“. Spokojený s výsledkem je i slovinský bek Miha Štebih, jinak úspěšný asistent u pátého a osmého gólu svého týmu. „ Věděli jsme, že nás čeká stejně těžký zápas jako včera, ve kterém bude každý souboj důležitý. Chtěli jsme dát první branku, to se nám nepovedlo, ale vždycky jsme se snažili vyrovnat stav a nakonec to dopadlo výborně,“ hodnotí duel svým pohledem.

SESTŘIH DRUHÉHO ZÁPASU. Autor: promoTeam HCD - HZSTV1.

Třikrát dotáhnutý náskok soupeře nabudí každý tým, zvlášť v takto těžké sérii dvou silných týmů. Jihlavě se to poprvé povedlo v první třetině v oslabení. V prostřední části pak srovnala stav dvakrát a zejména třetí branka, o kterou se postaral Robin Staněk, platila dvojnásob. Jednalo se totiž o klasický gól do šatny. „ Každý gól je důležitý, ale jít do kabiny za stavu 3:3 s takovým soupeřem, jako je Kladno, bylo výborné. Možná už potom neměli tolik sil. My jsme se však hlavně všichni snažili hrát jako jeden tým. Nechtěli jsme jít do prodloužení jako včera, kdy jsme také vedli o dvě branky a nakonec jsme to promrhali. Ale dneska jsme si řekli, že “jdeme do toho“,“ sděluje zástupcům médií Miha Štebih. Jeho spoluhráč z útoku nabízí další pohled na trojité srovnání a následné otočení zápasu. „Věříme si fyzicky, jsme mladší tým a jsme hladoví po úspěchu.“ Zajímavý byl zejména první vyrovnávací gól Jihlavy po dorážce Adama Zemana, který celou akci vypracoval. Padl totiž v oslabení domácích po tom, co Dukla předtím neproměnila čtyři přesilové hry, z toho jednu čtyřminutovou.

Až v samotném závěru, za stavu 5:3, využili domácí dvě dvojnásobné početní výhody a jednu klasickou. „Nepřišlo mi, že nám to Kladno nějak usnadnilo. Když se podíváte na první dvě třetiny, tak přesilovky nebyly nijak excelentní, navíc jsme pořád dotahovali. Moc si tohoto bodu za dnešní výhru ceníme. I když výsledek je takový, jaký je, tak se tím nesmíme nechat oklamat,“ ví moc dobře Richard Diviš, což vzápětí ještě jednou zopakuje. „Zase se vracím k tomu, že vysoký výsledek je v play-off víceméně bezvýznamný. Připisujeme si bod. Včera jsme je udělali na nájezdy a dnes je to úplně stejně cenné, i když jsme vyhráli větším gólovým rozdílem,“ říká útočník, který ve dvou domácích zápasech vstřelil Kladnu, jehož je odchovancem, celkem čtyři branky. „Nevím, co se ze začátku stalo. V přesilovkách jsme se snažili, vytvořili si nějaké šance, Kladno mělo dobrého gólmana… Někdy se prostě stane, že puk nechce projít za čáru, ale na konci jsme přesilové hry už zvládli,“ zamyslí se nad tématem přesilové hry obránce Miha Štebih.

Nyní čekají Duklu dva zápasy na ledě soupeře. Asi nikdo z červenožlutých fanoušků, kterých by mělo být v útrobách ČEZ stadionu početné množství, by se nezlobil, pokud by jejich hrdinové navázali nejen na dva domácí zápasy série a na druhý zápas na ledě Kladna v základní části. Jihlava jej totiž vyhrála 4:2. „Vedeme 2:0 na zápasy a vůbec na to nemá cenu myslet. Může se to obrátit. Stojí proti nám velmi zkušený mančaft. Těšíme se na atmosféru, vyzkoušeli jsme si to tam v sezoně. Poprvé bylo v retrodresech vyprodáno, druhý zápas se nám povedl mnohem víc. Hala po rekonstrukci vypadá moc hezky a strašně se těšíme, už jen s odkazem na tradici mezi oběma kluby,“ vzhlíží k nedělnímu a pondělnímu duelu hráč s číslem 10. Ať tak či tak, oba týmy se musí připravit na jeden rozdíl – kladenský stadion má totiž užší kluziště, podobné ledovým plochám v zámoří. „Vůbec to nechci hodnotit, ale trenéři to určitě mají v hlavě, je to jejich starost. Řekneme si, co k tomu hrát a uvidíme,“ završuje pozápasový rozhovor Richard Diviš, který měl určitě radost i z gólu svého spoluhráče a dalšího hokejisty Olomouce, který nyní nastupuje v Jihlavě, Aleše Jergla. Šikovný mladík při sedmém gólu vybojoval na útočné modré puk, z pravé strany sjel před branku, kde si prostrčil kotouč mezi nohami, stejně tak hokejku a poslal jej pod víko kladenské svatyně.

PARÁDIČKA ALEŠE JERGLA. Třetí třetina druhého čtvrtfinálového zápasu nabídla nejen pět gólů v kladenské síti, ale i krásný gól Aleše Jergla. Mladý útočník trefou a la Tomáš Hertl zvyšoval na 7:3. Autor: promoTeam HCD - HZSTV1.

Na pozápasové tiskové konferenci hledal těžko slova asistent trenéra Kladna Jiří Kopecký. „Včerejší porážka nás skoro mrzí mnohem více, než ta dnešní, kdy nám to tam napadalo. Včera jsme měli dva mečboly v penaltách, nedali jsme je, což bolí daleko více,“ nechal se slyšet parťák kladenského kouče Jiřího Čelanského, jenž se také vyjádřil k situaci na konci utkání. Jakub Kania totiž ostře vrazil na hrazení domácího bijce Ondřeje Malce. Po Kaniovi ihned vystartoval Martin Kuřítko, jehož nic netušíc napadl zezadu Tomáš Klouček a také jej vrazil na hrazení. Divákům na stadionu zatrnulo, kladenský bijec totiž již v prvním vzájemném zápase v sezoně způsobil podobným zákrokem otřes mozku Davidu Březinovi. Jenže „Malčíny“ a „Kuře“ patří ke známým jihlavským tvrďákům, ihned se zvedli z ledu a pustili se do pěstních soubojů. Bitka Malce s Kaniou skončila nerozhodně, Klouček nakonec Kuřítka stáhl k ledu a tento souboj vyhrál. „Myslím si, že už to byla frustrace z průběhu třetí třetiny, která vyvrcholila tím, že se kluci poprali. Zaplaťpánbůh, že jim rozhodčí nevzali legitimaci a mohou hrát dále,“ ulevil si Jiří Kopecký. Jihlavský asistent trenéra František Zeman mohl souhlasit. „Bylo to jediné pozitivum od rozhodčích v dnešním utkání, že jim nevzali registraci a ohodnotili to tak, jak to ohodnotili. Ale lidi chodí na góly a i na rvačky. Dneska je viděli, viděli i vítězství domácích a mohou být spokojení,“ prohlásil otec jihlavského útočníka Adama Zeman.

DVOJICE ZÁVĚREČNÝCH BITEK. Po tom, co Jakub Kania vrazil na hrazení Ondřeje Malce viděli diváci dvě bitky. Martin Kuřítko se jel ihned zastat spoluhráče a byl trefen Tomášem Kloučkem, se kterým si to vzápětí rozdal. Druhou dvojici utvořil Jakub Kania a právě Ondřej Malec. Autor: promoTeam HCD - HZSTV1.

František Zeman si na závěr nechal poznámku k posuzování zakázaných uvolnění. „Myslím si, že hybridní icing ovlivnil zranění našeho beka, kdy rozhodčí neodpískal zakázané uvolnění. Pak přijede a omluví se. Tak jsem mu k tomu něco řekl, protože my máme hráče v mínusu,“ ulevil si František Zeman, pro jehož sloval měl Jiří Kopecký pochopení. „Nikdo neví, jak se sudí zachovají,“ završil.