Hráli jsme lépe než v prvním zápase, ohlíží se za druhým duelem v Chomutově Petr Šidlík

11.03.2015 / Zdeněk Drla

Před televizními kamerami odehrála Dukla na ledě Pirátů druhé semifinálové utkání. A v duelu byla Severočechům vyrovnaným soupeřem. „Náš výkon nebyl špatný. Hráli jsme rozhodně lépe, než v prvním zápase. Chyběly tomu ale góly. Šance jsme přitom na ně měli,“ ohlíží se za zápasem obránce jihlavský obránce Petr Šidlík. Domácí se ujali vedení po teči mladíka Ondřeje Kašeho v 11. minutě. Od té chvíle zamknuli oba maskovaní muži své svatyně na sedm západů. Zápas skončil fotbalovým vítězstvím Pirátů 1:0. Chomutov se ujal vedení v sérii 2:0.

Po pondělním prvním zápase, ve kterém podlehla Dukla chomutovským Pirátům 2:4, vstoupili jihlavští hráči do druhého klání aktivněji. „Možná jsme byli v tom prvním zápase trochu vystrašení. Ve druhém jsme víc bruslili, místy jsme Chomutov přehrávali. V tom byl rozdíl mezi oběma zápasy,“ hodnotí severočeskou misi Petr Šidlík.

Zápas rozhodl jediný gól. Střelu Davida Kämpfa tečoval v předbrankovém prostoru Ondřej Kaše a v 11. minutě šli Piráti do vedení. Skóre se už do vypršení šedesáté minuty nezměnilo. „Každý zápas je jiný. První skončil 4:2, druhý jen 1:0. Těžko říct, jak dopadne třetí. Tohle je play-off - je to třeba o jedné teči, o jedné střele, o tom, kdo udělá méně chyb. Teď to bude, podle mě, teprve ten správný boj,“ glosuje Petr Šidlík probíhající sérii, ve které dokázali Piráti dvakrát uhájit domácí tvrz.

Druhé utkání v chomutovské SD Aréně se přitom mohlo ubírat jiným směrem. I když rozhodčí rozdali jen polovinu menších trestů oproti pondělku, příležitosti ke skórování měly oba týmy. „Kdybychom třeba proměnili tu střelu do téměř prázdné brány, tak to mohlo být úplně jinak. Na domácí by potom byl větší tlak a dohrávalo by se možná jednodušeji,“ vypichuje jednu z největších šancí Jihlavy Petr Šidlík. Psala se 57. minuta a kapitán Tomáš Čachotský v pádu střílel do poodkryté klece Miroslava Hanuljaka. Puk se však pouze otřel o tyč.

foto

⇒ Šrámy z Chomutova

Při druhém semifinále v Chomutově bylo zraněno hned několik hráčů Dukly. Po zákroku Hřebejka nedohrál pro zranění ramene obránce Denis Šimek, poranění očního víčka a nosu utržil další obránce Miha Štebih (na snímku). Spravilo to pár stehů a mladý slovinský reprezentant by měl být v dalším zápase k dispozici. Podobnou „ozdobu“ na nose má i Petr Mocek, ten se po pár minutách na ošetřovně vrátil zpět do hry. Zápas nedokončil i útočník Adam Zeman.

Poslední minuty duelu byly hodně emotivní. Domácí publikum reagovalo na opakované záběry sporných momentů na kostce, jiskřilo to i na ledě, několikrát se vylučovalo na jihlavské straně. Menší tresty obdržel hostující tým za příliš mnoho hráčů na ledě. „Dvakrát jsme byli potrestaní za šest hráčů. To si musíme při střídání víc hlídat, v play-off by se nám to nemělo stávat. Jinak ta další vyloučení? Je to diskutabilní. Nechci rozebírat, zda byl nebo nebyl faul, nebo zda to byla chyba rozhodčího. Pravdou je, že podobných věcí se musíme propříště vyvarovat,“ má jasno jedenadvacetiletý řízný bek. Právě druhý menší trest pro hráčskou lavici jihlavského týmu vyvolal dlouhé diskuse s rozhodčími.

A tekla i krev. Dukla přišla během zápasu hned o několik hráčů. Nejprve v prvním dějství musel předčasně a v bolestech opustit ledovou plochu slovenský obránce ve službách Jihlavy Denis Šimek, pro kterého po tvrdém ataku chomutovského Štěpána Hřebejka duel skočil. S krvavým zraněním oka a nosu mířil na ošetřovnu i obránce Miha Štebih, pár minut po něm se do stejné místnosti poroučel další bek Petr Mocek. Ten se, na rozdíl od slovinského reprezentanta, po pár minutách znovu zapojil do hry. „To prostě k hokeji patří. Jednou je krvavé zranění na jedné straně, podruhé u soupeře nebo na obou stranách. Máme ale obětavé kluky, kteří jsou schopní hrát i se stehy,“ chválí spoluhráče Petr Šidlík.

Druhý zápas mezi Piráty a Duklou vysílala přímým přenosem Česká televize. Hráči si přítomnost televizních kamer nepřipouštěli. Kvůli přenosu byl začátek zápasu posunut o deset minut, o přestávkách probíhaly hodnotící rozhovory s reportérkou Hanou Ježkovou „Nejsem z těch, kteří by byli „vykulení“ z televize,“ říká s úsměvem Petr Šidlík, který s televizními zápasy má své zkušenosti. Na předposledním mistrovství světa dvacetiletých byl kapitánem české reprezentace. Podobné to prý bylo i u jeho spoluhráčů. „Že bude náš zápas vysílán jsme se dozvěděli vlastně až den před zápasem. Bylo to na jednu stranu příjemné, že se první liga dostala takhle do televize,“ míní Šidlík, který poctivě dodržuje zažitý rituál mnohých hokejistů a během play-off se neholí.