Pro nás nic nekončí, jedeme dál, ujišťuje Tomáš Kaláb

15.03.2015 / Diana Váňová

Emocemi a událostmi na ledě i mimo něj by sobotní semifinálový zápas mezi Duklou a Chomutovem vystačil na několik jiných utkání. Ale jak se shodují hráči, trenéři i fanoušci, tohle je play-off. Pro domácí nakonec duel skončil trochu krutě 1:4. Piráti se tak ujali vedení v sérii 3:1, nabídnutý mečbol budou chtít využít již v úterý. Z Jihlavské kabiny ale zní, že ještě s dovolenou nepočítají. „Nekončíme. Musíme vyhrát v Chomutově, a pak se to doma pokusit vrátit k nim. Pro nás nic nekončí, jedeme dál,“ ujišťuje před nejdůležitějším utkáním sezóny Tomáš Kaláb.

Vzhledem k předešlému pátečnímu zápasu se nabízí tak trochu paralela, akorát role se otočily. Tentokrát se musela Dukla dotahovat na Chomutov, který se v první třetině dostal do vedení 2:0. „Zaspali jsme začátek, brzo jsme prohrávali 0:2,“ uznal po zápase Tomáš Kaláb, že vstup domácích do zápasu nebyl ideální. „Kde hledat příčinu? Určitě v začátku utkání. V kabině jsme si řekli, že do toho půjdeme jako v předchozím zápase, ale nebylo tomu tak,“ přidal se ke kritice také Martin Kuřítko.

Pokud v pátečním zápase ale emoce jiskřily, v tom sobotním už šlo přímo o oheň. Jihlavě se nepozdával druhý gól Pirátů, proti kterému gólman Sáblík nemohl zasáhnout, neboť na něm ležel hostující hráč. „Já jsem viděl, že nás hráč hodil protihráče na našeho gólmana a on pak v podstatě nemohl nic dělat. Myslím si, že rozhodčí měl pískat hráče v brankovišti, ale nestalo se tak. Podle mě gól platit neměl,“ krčil rameny Kuřítko. Navíc jeho vstřelení předcházela dlouho posunutá branka na druhé straně, kterou chomutovský brankář vrátil do zarážek až posléze. A to zase nemohli vydýchat jihlavští fanoušci, kteří se pustili do mohutného pískotu.

Strhující atmosféra jistě přispěla k tomu, že na ledě to začalo vřít ještě víc. Hned po dalším vhazování se na ledě rozpoutala bitka, do které se zapojili čtyři hráči z pole a hostující gólman. „Emoce tam byly, je to trošku náročnější na psychiku chodit na led, do těch střetů a tak. Ale tahle hra nám nevadí, nám to vyhovuje, takže jsme byli spokojení,“ pověděl „zlý hoch Dukly“, který byl právě jedním z aktérů potyčky se Sinisalem a Kopřivou.

Po celý zbytek zápasu se hrálo velmi tvrdě, ani jeden celek si nenechal nic líbit. „Jsou to zápasy play-off, takhle se to hraje. Každý zápas bude takový. Nemyslím si, že bychom měli ubírat. My takhle musíme hrát. Chomutov je kvalitní tým a my jim to osobními souboji musíme co nejvíc znepříjemnit,“ odmítl Tomáš Kaláb otázku, zda tento zápas už nebyl příliš divoký.

Druhá třetina pokračovala v nastoleném trendu vyloučení. „Bylo to rozkouskovaný těmi vyloučeními a vším možným. Od druhý třetiny jsme se do toho, myslím, trochu obuli, měli jsme nějaký přesilovky a jednu z nich využili,“ vrátil se k hodnocení zápasu „Kaby“, který byl právě přesný střelcem Dukly. Jihlava měla spoustu příležitostí na vyrovnání, gól vsítit se jí ale nedařilo. Gól Tomáše Kalába byl nakonec prvním a zároveň posledním, který propadl za záda chomutovského brankáře. „Z mý strany byla potřeba přesnější střelba. Ale jinak i štěstí. Měli jsme nějaký šance, odráželo se to, bohužel jsme to nedali. Přesilovky rozhodují zápasy, musíme na nich zapracovat.“ Přesilovky a neproměňování šancí, stále stejná písnička, která bohužel tentokrát mohla Jihlavské dost mrzet. „Když budu upřímný a zhodnotím to tak, jak jsme to opravdu viděl, chyběla nám pak odvaha některých hráčů v zakončení. Prostě to vzít na sebe. Je před námi otevřená brána a my to ještě přehráváme,“ pověděl na pozápasové konferenci Petr Vlk, co viděl jako příčinu neúspěchu on.

V úterý jede Dukla k zápasu pod velkou hrozbou, Chomutov má mečbol a hrozí vyřazením ze semifinálových bojů. „Nekončíme. Musíme vyhrát v Chomutově, a pak se to doma pokusit vrátit tam k nim. Pro nás nic nekončí, jedeme dál,“ znělo hned po příchodu na rozhovor z úst Tomáše Kalába. A podobně zahlásil i Martin Kuřítko: „Rozhodně nevěšíme hlavy. Pojedeme do Chomutova s tím, že budeme chtít vyhrát. Nic není rozhodnuto. Dokud někdo nemá na svým kontě čtyři vítězné zápasy, ještě nepostoupil. To je pro nás priorita. Ještě není konec.“

Po vyřazení Šimka a Březiny se celý tým bude muset vyrovnat s další komplikací, ztrátou Marka Melenovského, který zápas nedohrál a do hry už v této sezóně nezasáhne. „Marek už nebude. Má přejetý koleno i kotník, první prognóza je taková, že to vypadá na postranní vazy, to je hrubý odhad doktorů. Kotník to nevím, tam má asi něco nataženýho. Už nebude hrát,“ upřesnil trochu zranění Melenovského lodivod Dukly Petr Vlk. Dát dohromady sestavu tak bude pro oba jihlavské kouče zase o něco těžší, přesto svým svěřencům věří: „Já už jsem to říkal jednou – je nás málo, ale všichni dobří.“