Trenér Dukly Petr Vlk: Výborné bylo čtvrtfinále s Kladnem

25.04.2015 / Vladimír Šťastný, David Kratochvíl

Má za sebou pátou sezonu na střídačce Dukly Jihlava. Trenéra Petra Vlka těší hlavně fakt, že pořád cítí důvěru ze strany vedení klubu. První fáze letní přípravy na novou sezonu startuje Dukla již v pondělí 27. dubna.

Jaká byla nedávno skončená sezona?
Abych byl upřímný, tak úplně jednoduchá nebyla. Je pravda, že závěr to trochu vylepšil, ale v průběhu sezony jsme se potýkali s množstvím věcí, které ovlivnily výkony, a následně i postavení v tabulce, které nebylo vždy optimální. Postupem času vše vykrystalizovalo, a myslím, že nakonec to nedopadlo až tak špatně.

Říkáte, že vše vylepšil závěr, budete konkrétnější?
Jednalo se o čtvrtfinálovou sérii s Kladnem, ta byla výborná. Je pravdou, že jsme se těžkým soupeřům, Kladnu a v semifinále Chomutovu, mohli vyhnout. Při výhře v posledním utkání základní části bychom poskočili na druhou příčku, a všechno mohlo být jinak. Bohužel, do Havířova jsme cestovali s patnácti hráči do pole, a to nebyli všichni stoprocentně zdraví, a zápas jsme neuhráli. Pro posun našich mladých hokejistů však byly těžké zápasy s Kladnem a Chomutovem jenom pozitivem.

Spekulovat o soupeři se před koncem ligy asi nedalo. Je to tak?
Nikde není napsáno a dáno, že čtvrtfinále s jiným soupeřem bychom zvládli lehce a podařilo by se nám přejít i přes semifinále. Chomutov ovšem prokázal svou kvalitu, a projevila se i jeho oproti nám větší šíře kádru.

Tato sezona byla u týmu Dukly vaše pátá v řadě. Byla nějak výrazně odlišná od předchozích?
Výrazně zcela jistě ne. Pokud však vezmeme v potaz sezonu 2013/14, která se vyvíjela od začátku velmi dobře, a tým šlapal i přesto, že hráči měli zdravotní problémy, tak ano.

Jak si vysvětlujete častá zranění spíše mladších hráčů?
Jedná se například o trefení pukem, z toho jsou zlomeniny, to se ovlivnit nedá. Další zranění jsou o nezkušenostech mladých hráčů. Oni jdou do některých soubojů takovým způsobem, že to snad ani nemůže dopadnout jinak, než zraněním. Ale budu se opakovat. Jenom ranami se člověk učí a posouvá dál. Je pravdou, že my nutíme hráče hrát hokej takový, jak by měl podle nás vypadat. Chceme po nich dobrý pohyb a důraz podložený hokejovými dovednostmi. Dalším faktorem je kumulace zápasů, kdy se často hrají tři zápasy týdně. Tam potom i z drobného zranění bez možnosti odpočinku a zaléčení vznikají problémy s delší dobou léčení.

Takže nesouhlasíte s takovým tempem ligy?
Ne. Problémy jsou nejenom s nedoléčeným zraněním, ale i v prohloubení trénovanosti. Zápasy jdou rychle za sebou, a není čas, aby se mladí hráči rozvíjeli. Oni se samozřejmě zdokonalují, ale během ligy chybí fáze, jakou jsme si my udělali předehráním zápasů okolo Vánoc. Náš kondiční mikrocyklus přes Vánoce se nakonec ukázal jako dobrá volba, a tým začal po Novém roce hrát lepší hokej. Zaslechl jsem, že by se v následujících sezonách měly v lize objevit dvě, tři týdenní přestávky, což by hokeji a hráčům rozhodně prospělo.

Kdy vám v sezoně jako trenérovi bylo nejhůř? Fanoušci v jedno období žádali dokonce vaši rezignaci.
Tým si žádnou velkou krizí během sezony neprošel, Prohráli jsme maximálně třikrát v řadě. Měli jsme ale i komplikovanější období. Byli jsme však přesvědčeni, že nastolená cesta je správná. Máme vizi, jak chceme s hráči pracovat, a jak by měl tým na ledě fungovat. Rezignace by byla přiznáním, že naší vizi nevěříme. Diváci samozřejmě berou v potaz výsledek a postavení v tabulce, ale v dané chvíli nevidí dovnitř týmu. Tlaky na mé odvolání jsem registroval, ale zakousli jsme se do další práce a problémy jsme překonali.

Co se skrývá za výrazem „komplikovanější období“?
Museli jsme řešit několik problémů. Nejvážnějším problémem byl post brankářské jedničky, dále jsme řešili hráče, který nechtěl v Dukle zůstat, další hráč nechtěl trénovat, a další věci, které do sebe zapadaly jako mozaika. Tým to samozřejmě vnímá a ví, že fanoušci se pídili po tom, proč jeden hráč v týmu skončil.

A proč skončil?
Dám příklad. S kolegou Zemanem vedeme trénink, ale potřebovali bychom dalšího trenéra speciálně na jednoho hráče. My sestavíme trénink, a je jenom na hráčích jak ho odpracují. A řeknu to ještě jinak. Trénink může být sebehůř sestavený, ale hráč, který ho dobře odpracuje, tak se posune dál, a naopak sebelépe postavený trénink hráče, který nechce pracovat, nikam neposune. Pokud někteří hráči nesplňují věci, které ve vytyčené vizi máme, nemohou zde hrát.

Vnímal jste tlak na vaše odvolání třeba při zápasech na stadionu?
Abych byl upřímný, tak co se děje na zimáku kromě hry, moc nevnímám. Tam se věnuji jen své práci, a nemám čas poslouchat někoho, kdo na mě huláká. Někdy si snad ani nevšimnu, kolik přišlo diváků. Přestal jsem chodit i na diskuzní fórum. Ale musím přiznat, že se tam někdy objevil i dobrý poznatek, nad kterým se člověk i zamyslel, ale většina neodborných a neetických příspěvků mi nestojí za přečtení. Připadá mi, že na diskuzních fórech je každý druhý fanoušek trenér.

Potěšila vás podpora jednatele Ščerbana, který se za vás postavil?
Určitě ano.

Myslíte si, že se ostatní týmy chtějí proti Dukle při zápasech více „vytáhnout“, než proti jiným soupeřům?
Určitě jsou v povědomí některých hráčů historické úspěchy Dukly. A za druhé – Dukla lidi zajímá, vidí ji každoročně na venkovních ledech nejvíce diváků, proto se i domácí hokejisté před větší návštěvou snaží více. Letos samozřejmě chodilo nejvíce lidí na Kladno s Kaberlem, Hlaváčem a spol., ale dlouhodobě jsme na tom ve statistice návštěvnosti na venkovních stadionech velmi dobře.

Máte představu, s jakým týmem půjdete do suché přípravy?
V současné době probíhají jednání s hráči, kterým končí smlouvy, a začíná se jednat i s vytipovanými hráči, kteří by mohli přijít do týmu, kdyby případně některý z hráčů již smlouvu neprodloužil. Jednání s hráči se vedou také s ohledem na rozpočet pro nadcházející sezonu. Kostra týmu zůstává stejná.

Máte za sebou pět let u týmu a smlouvu ještě na další. Jaká je vůbec životnost trenéra u jednoho týmu?
Nejdůležitějším aspektem je důvěra vedení klubu k trenérovi, a samozřejmě výsledky. A pokud chcete mít výsledky, je důležitý vztah mezi trenéry a týmem a kvalitou týmu. Letos jsme tým připravovali na play-off už před koncem ligy, kdy jsme hráče nabádali, aby hráli s takovým nasazením, jako by se už jednalo o play-off. Taktiku jsme postavili adekvátně k síle týmu, a v sérii s Kladnem nám to vyšlo.

Nezevšední ale po několika letech působení trenéra u jednoho týmu vztah hráč – trenér?
Domnívám se, že ne. S kolegou Františkem Zemanem se snažíme, zvláště v přípravném období, abychom přípravu udělali klukům co nejpestřejší. Ale je to spíše otázka pro hráče.

Říká se, že hokej je založen na dobré defenzívě. Souhlasíte s tím?
Hokej vychází z dobré defenzívy, a z ní potom vychází i ofenzivní věci. I náš hokej v Dukle je na tom postavený. A to souvisí i s tím, proč třeba nehráli někteří další hráči, ač by si to fanoušci přáli. Nehráli z toho důvodu, že defenzivní činnost neplnili tak, jak by měli.

V poslední době se množí výpady proti Dukle. Myslíte, že to organizaci spíše brzdí, než aby se dál vyvíjela?
Samozřejmě o problémech vím, ale nerad bych se k tomu vyjadřoval. Je ovšem mrzuté, že pár jedinců dokáže hatit práci spousty dalších lidí.

V uplynulé sezoně se v kádru Dukly protočilo nebývalé množství hráčů. Jak se to projeví na práci trenéra?
Nemyslím, že zásadně. Téměř se všemi hráči, kteří letos prošli Duklou, se znám, výjimku snad tvořil jen Radan Lenc, kterého jsem znal jen podle jména. Ten přijel na jedno utkání, a dál jsem ho už neviděl.

Chcete do týmu jenom hráče, kteří za Duklu chtějí hrát?
To je základní podmínkou! To je první věc, na kterou se jich ptám.

Příkladem může být třeba obránce Čáp?
Zdeněk u nás odehrál velmi dobrou sezonu, poté dostal příležitost ke konci extraligy ve svém klubu, a je docela možné, že si svým dobrým výkonem řekl o místo v základní sestavě Mountfieldu pro příští sezonu.

V uplynulé sezoně to dost dobře Dukle nevyšlo s brankářskou jedničkou. Podobnou situaci byste asi již nechtěl zažít?
Gólmani jsou základ, nebo jsou aspoň rovni hráčskému kádru. Je pravda, že nám to v uplynulé sezoně s gólmany příliš nevyšlo, a tady se potvrdilo, že hráč musí u nás chtít hrát. Do hlavy nikomu nevidím, ale myslím si, že u zamýšlených jedniček to asi nebylo. S Kacetlem jsme počítali, že nám zavře branku, tak jako třeba loni v Brodě, a my budeme mít víc času na ofenzívu, ale bohužel to nevyšlo. Dostávali jsme zbytečně moc laciných branek.

Junioři Dukly sestoupili z extraligy. Bude to mít dopad i na chod seniorského týmu?
V Dukle chceme stavět na odchovancích, to je náš cíl a vize. Ale ono to v poslední době až tak dobře nejde. Kvalitních hráčů prostě ubývá. Hráčská základna se zmenšila, takže do juniorského věku proklouznou i hráči, kteří na to výkonnostně nemají. Další věcí je, že to chtějí už v ranném věku zkoušet za mořem. Myslím, že by se nejprve měli naučit hrát hokej, protože bruslit a mlátit se, to se naučí vždycky. Věřím, že se juniorka po roce vrátí zpět, a na chod áčka to nebude mít žádný vliv.

Do kolika let se může hokejista zdokonalovat?
To je nepřetržitý proces. Hráč se může zdokonalovat klidně do čtyřiceti let, pokud do té doby ještě vydrží hrát.

V posledních zápasech ligy a v play-off na vás bylo vidět, že zápasy na střídačce hodně prožíváte. Často jste diskutoval s rozhodčími.
Vypjatější zápasy se prožívají více, to je pravda.

Pomáhá vaše diskuze s rozhodčím hráčům?
Po hráčích s kolegou požadujeme, aby s rozhodčím nediskutovali. Říkáme jim: Jejich rozhodnutí neovlivníte, nechte to na nás. A je pravda, že mnoho vyšších trestů pro hráče po diskuzích s rozhodčími jsme v této sezoně neměli.

Vnímal jste, když ve čtvrtém utkání s Chomutovem došlo k napadení Hřebejka při odchodu do kabiny?
Moc jsem z toho ze střídačky přes lidi a hráče soupeře neviděl, a abych řekl pravdu, vůbec mě nezajímalo, co dělal Hřebejk po cestě do kabiny. V tu chvíli jsem řešil, jestli bude nebo nebude v pohodě Marek Melenovský.

Sezona skončila, a zanedlouho začíná příprava na další. Co dělá trenér v tomto období?
Hned po skončení sezony jsme měli povinnosti v kabině. Měli jsme pohovory s hráči, připravovala se hodnotící zpráva, potom se připravují podklady na suchou přípravu. Já osobně věnuji volný čas rodině.