Oficiální zápas IIHS 2015 vyhráli White Kings výsledkem 9:5

02.08.2015 / Tomáš Lysý

Předposlední den Mezinárodní česko-finské hokejové školy byl vyhrazen oficiálnímu zápasu. Úvodní gól sice vstřelili Blue Sharks, ale Králové třemi góly na konci třetiny úplně otočili stav. Krátce po druhé třetině bylo sice srovnáno na 3:3, ale White Kings dalšími třemi góly svému soupeři znovu odskočili. Žraloci sice vykřesali na konci třetiny malou naději, když snížili na 6:5, ale to bylo z jejich strany všechno. Poslední třetina patřila White Kings, kteří znovu vstřelili tři branky a završili stav na konečných 9:5.
Po dnešním (nedělním) sedmém zápase bude IIHS 2015 ukončena, slavnostní zakončení započne zhruba v 19:30 v jihlavském DIODu (vedle Horáckého zimního stadionu).

Fotografie z pozápasového fotografování můžete vidět Zápas můžete sledovat prostřednictvím přímého přenosu ZDE

Na první gól oficiálního zápasu se muselo čekat až do čtrnácté minuty. Tři oslabení sice White Kings přestáli bez úhony, ale čtvrtou přesilovku již Blue Sharks využili. Tomáš Chlubna našel mezi kruhy Patrika Vacíka a ten se prosadil střelou mezi betony Jokinena. Jenže poslední dvě a čtvrt minuty úvodní části patřili Králům. Za zalehnutí puku v brankovišti bylo nařízeno trestné střílení, které Dan Fiala proměnil bekhendem a poté ještě vystřihl parádní oslavu a la Jaroslav Špaček. O osm vteřin později již Králové vedli. Lukáš Dvořák nahodil z levého kruhu puk na branku a ten přes Filipa Krejčího doplachtil do sítě. Pětapadesát vteřin před koncem první periody si Klofáč najel po levé straně do pásma, před brankou krásně přihrál Martinu Štolovi a ten již poslal puk do odkryté klece.

Druhá třetina ze začátku patřila Žralokům. Ve 24. minutě zavezl Chlubna puk za branku, všiml si, že mu mezi kruhy sjíždí Pyry Jämsä, předal mu puk a finský útočník prostřelil Rasmuse Ruusku. Za dalších pět minut již byl stav srovnán. Při signalizovaném trestu propálil Michal Kerber střelou z levé strany Ruusku, trefil se nad jeho vyrážečku. Vyrovnaný stav nevydržel ani minutu. Patrik Čermák sice nejprve tečoval střelu Kaltounkové vedle branky, poté si však za svatyní Modrých vzal puk, vybruslil si mezi kruhy a přesně zavěsil. Neuběhlo ani třicet vteřin, když Lahtinen u pravé tyče přihrál na Jere Isosaariho a také on trefil poloprázdnou klec. V čase 35:20 vedli White Kings poprvé o tři branky. Kaltounková sebrala u pravého kruhu puk, obkroužila jej, našla před brankou Markuse Koskinena a ten upravil skóre na 6:3. Žraloci se ale nevzdali a do třetí třetiny odcházeli pouze s jednobrankovým deficitem. Rasmus Ruuska vytáhl skvělý zákrok proti Jiřímu Doležalovi i proti dorážejícímu Šimonu Malenovskému, ale na další dorážku Lauriho Oksy již neměl nárok. Deset vteřin před koncem druhého dějství Kerber krásně vyslal do úniku Tomáše Chlubnu a ten ještě krásněji zavěsil – výstavní střelou do levého horního rohu.

Závěrečné dějství již dokonale patřilo White Kings i díky tomu, že Tomáš Falta nedostal ani branku. V čase 43:09 prošla tečovaná střela Martina Štoly mezi pravým betonem a pravou tyčí Roslöfa do sítě. Vzápětí Chlubna vystřelil, jeho střela se odrazila od horní tyčky před branku a poté jí Žraloci dostrkali do sítě, ale gól nebyl uznán kvůli úmyslnému kopnutí puku za čáru. Modří měli šance, ale když ani Lähteenmäki netrefil prázdnou klec, nebyli jim šance nic platné. Tři minuty před koncem se Sharks odhodlali k power-play. Kterou za minutu a čtvrt před koncem ztrestal Jesse Lahtinen přesnou žabičkou do sítě. Gólový účet zápasu byl uzavřen v čase 58:49, když Dominik Vacík sebral po buly puk bekhendovou střelou o horní tyčku ukončil gólový účet zápasu - 9:5.

White Kings – Blue Sharks 9:5 (3:1, 3:4, 3:0)

Góly a asistence: 18. Fiala (TS), 18. Dvořák, 20. Štola (Klofáč, Viitanen), 30. Čermák (Kaltounková, Koskinen), 31. Isosaari (Lahtinen), 36. Koskinen (Kaltounková), 44. Štola (Klofáč), 59. Lahtinen (Dvořák), 59. D. Vacík – 14. P. Vacík (Chlubna), 24. Jämsä (Chlubna), 29. Kerber (Brož), 39. Oksa (Malenovský, J. Doležal), 40. Chlubna (Kerber, P. Vacík). Rozhodčí: Kemppinen, Veselý – Antonín, Vašíček. Vyloučení: 9:6. Využití: 1:2. V oslabení: 0:1. Diváci: 161. Průběh zápasu: 0:1, 3:1, 3:3, 6:3, 6:5, 9:5.

White Kings: Jasperi Jokinen (21. Rasmus Ruuska, 41. Tomáš Falta) – Anton Viitanen, Tomáš Doležal, Casper Sippola, Dominik Vacík, Antti Vihonen, Lukáš Dvořák, Joonas Virtanen – Miikka Roslöf, Patrik Čermák, Markus Koskinen, Jesse Lahtinen, Kristýna Kaltounková, Jere Isosaari, Dan Fiala, Olli Lehtinen, Niilo Liminka, Filip Klofáč, Martin Štola, Tomáš Racek.

Blue Sharks: Filip Krejčí (30. Tommi Roslöf) – Michal Kerber, Lauri Oksa, Lukáš Koňařík, Niko Veittikoski, Michal Poledna, Niilo Heiska, David Matula, Santeri Vuorinen – Nikke Paunila, Jiří Doležal, Tomáš Chlubna Antti Kaivanto, Aaro Alho, Petr Brož, Jakub Egart, Patrik Vacík, Lauri Lähteenmäki, Topi Peltovako, Samuli Tallgren, Šimon Malenovský, Pyry Jämsä.

NEJLEPŠÍ HRÁČI OFICIÁLNÍHO ZÁPASU. Hokejky pro nejlepší hráče Oficiálního zápasu IIHS 2015 si odnesli Michal Kerber, Tomáš Falta, Dan Fiala, Filip Krejčí, Markus Koskinen a Lauri Lähteenmäki (zleva). Ceny předávali hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek, jednatel Dukly Jihlava a hlavní manažer IIHS Bedřich Ščerban, předseda jihlavské pobočky České unie Sportu Vítězslav Holub a manažer finské strany IIHS Hannu Tyry. Foto: Tomáš Lysý.

WHITE KINGS. Foto: Tomáš Lysý.

BLUE SHARKS. Foto: Tomáš Lysý.

SPOLEČNÉ POZÁPASOVÉ FOTO. Foto: Tomáš Lysý.