Bylo to prostě fiasko, nezastíral Richard Diviš

19.08.2015 / Diana Váňová

Na toto utkání budou chtít Jihlavští co nejdřív zapomenout. V prvním zápase Regionálního poháru podlehla Dukla Třebíči 1:5. Domácí tým zaspal začátek zápasu, kdy se nedokázal prosadit v několika přesilových hrách, navíc ho hosté vyškolili z produktivity. „Nemá cenu se za nic schovávat, bylo to prostě fiasko,“ přiznal po zpackaném duelu Richard Diviš.

Hned samotný úvod zápasu nabídl Dukle šanci ke skórování, když se na trestnou lavici posadil v první minutě Dlapa. Jenže tuto, ani další čtyři přesilové hry, nedokázali domácí využít. Naopak Třebíč trestala při převaze hráče hned dvakrát. „Taky jsem si toho všiml. Oni zezačátku seděli docela dost na trestné, takže to jde na naši hlavu. Měli jsme 5:1 vyhrát, ne prohrát. Teď za to musíme nést plnou zodpovědnost,“ nezapíral marnost hry ve výhodě Richard Diviš.

Dukle se v zápase nedařilo snad vůbec nic. V poslední minutě druhé třetiny zvýšili hosté zásluhou Dolníčka a Řípy na 0:4 a domácí zachránil až siréna oznamující konce dvacetiminutovky. „Neřekl bych, že by nás to srazilo, ale celý ten zápas probíhal v tom duchu, že my jsme tlačili, ale bylo to od nás dost platonické, navíc jsme si sami život hodně komplikovali vzadu,“ poukázala posila z Hané na to, co Jihlavu tlačí momentálně asi nejvíc – obrannou hru. Góly do sítě Lukáše Sáblíka padaly po špatných rozehrávkách a samostatných únicích soupeře. „Hráli na brejky, my jsme jim k tomu dali podmínky, aby se mohli takhle do brejků tlačit. Absolutně jim to vyšlo, my jsme vyhořeli. Neprosadili jsme se především u nich v pásmu, nedokázali jsme jim dát gól. Nemá cenu se za nic schovávat, bylo to prostě fiasko,“ nebral si dál servítky hráč, který v přípravě naskakuje s devítkou.

V čem tedy hledat chybu neúspěchu? Mohl mít na hráče vliv náročný program turnaje na Slovensku? „Já si myslím, že by to bylo takové vymlouvání se. My jsme nebyli dost agresivní, chyběla nám jednoduchost v koncovce. Dejme tomu, že jim dobře zachytal gólman, ale my jsme se prostě nedokázali prosadit proti Třebíči,“ krčil rameny po zápase Diviš. Házet vinu na Rona Cup s tím, že Třebíč měla volnější program a tak lepší podmínky, odmítl také trenér domácích František Zeman: „Ať si Třebíč dělala, co chtěla, to je jejich věc. My jsme přípravu zvolili takhle, schválně jsme to chtěli tak, aby to bylo náročné, protože z takových zápasů se hráči nejvíc naučí a nejlíp se připraví.“

Po zápasech ve slovenském Trenčíně, kde si Jihlava nevedla špatně, nyní předvedla opačný výkon, bylo jasné, že proti Horákům si výhru nezasloužila. „Na Slovensku to byla super příprava. Týmy, které proti nám nastupovaly, byly plné zvučných jmen. Třeba Bánská Bystrica měla vynikající Kanaďany, Trenčín se připravuje na novou sezónu a je jedním z favoritů celé extraligy. Oni byli opravdu zkušení, navíc hráli trochu jiný hokej než Třebíč. Tam jsme odehráli fajn zápasy, teď s Třebíčí už ale ne. Myslím, že docela tvrdě trénujeme, takže hrát zápas je pro nás vlastně odměna. V tomhle zápase to tak ale nevypadalo,“ usmál se hořce třicetiletý útočník, který si loni v Dukle udělal dobrou vizitku, když během dvaatřiceti zápasů získal jednatřicet bodů a další poté přidal v play-off.

Letos se mu zatím tolik nedaří a na rozstřílení se teprve čeká. Další zápas Regionálního poháru zavede Jihlavu na led Kladna, mezi jehož odchovance Diviš patří. Možná ztracenou herní pohodu najde právě v tomto utkání. Jak přiznal, na dalšího soupeře se stejně jako ostatní těší: „Není to tak dlouho, co jsme s nimi hráli sedm utkání během několika dnů, těšíme se všichni.“ Jihlavští fanoušci se jistě budou těšit také a budou doufat, že se alespoň něco z úžasných vyřazovacích soubojů přenese i do čtvrtečního zápasu.