Tyhle situace mám rád, dobře se mi z těchto míst střílí, popisuje David Březina svojí trefu v derby

04.10.2015 / Tomáš Lysý

Mise splněna, vojenskou terminologií řečeno. V předešlých dvou zápasech Jihlava předváděla solidní výkony, ještě v průběhu třetí třetiny vedla, jak proti silné Slavii, tak na ledě nepříjemné Kadaně. Jenže oba slibně rozehrané zápasy k bodům nedotáhla. Proti Třebíči vedli červenožlutí po dvou třetinách 2:0 a když hosté v polovině třetího dějství snížili, myšlenky na předchozí dva nevydařené závěry se vybavily… „Závěr byl těžký a hektický. Jsem ale rád, že jsme jej konečně zvládli a ubojovali tři body. Snad nás to posune dál, budeme vyhrávat. Určitě nám to hodně pomůže psychicky,“ tvrdí David Březina, který se ve svém třetím utkání v sezoně prezentoval prvním gólem.

Podruhé během týdne se v ochozech Horáckého zimního stadionu sešlo kolem dvou a půl tisícovek diváků. Zatímco na sváteční pondělí měla Dukla na lopatkách Slavii Praha, které nakonec podlehla, v prvním derby sezony proti Třebíči domácím tentokrát dva vstřelené góly stačily k zisku tří bodů a udolání soupeře výsledkem 2:1. „Zápas byl pro nás určitě náročný. Nicméně byli jsme na něj připraveni a těší nás, že jsme konečně ten konec ustáli, zápas urvali a dopadlo to pro nás vítězně,“ zní první věty z úst útočníka Davida Březiny.

Jeho spoluhráč z obrany Jiří Dobrovolný začal hodnocení zápasu úsměvnou poznámkou. „Když je výhra, tak je vždycky spokojenost,“ řekl lišácky k celému zápasu. Poté se přepnul do vážnějšího tónu a ohlédnutí za utkáním rozvinul. „Byl to těžký zápas. Třebíč hrála to, co jsme od ní očekávali. Zabetonovali střední pásmo a my jsme se přes ně těžko dostávali. Dali jsme však dva góly a oni s tím museli něco dělat. Ale my jsme to ve druhé třetině ustáli,“ popisuje první třetinu, která de facto rozhodla o zápasu. Horácká Slavia najednou nemohla spoléhat pro oko diváka na sice nezáživnou, ale hodně efektivní taktiku, která jí v minulosti v zápasech s Jihlavou přinesla vítězství. „Pak přišla naše klasická třetí třetina. Dostali jsme náhodný gól z „nesednuté“ střely a díkybohu, že jsme výhru dneska udrželi, když jsme to předtím dvakrát zkazili. Myslím si, že jsme se z toho poučili a věřím, že si budeme dávat větší pozor a ta utkání, co budou o gól či o dva, dotáhneme do vítězného konce,“ říká Jiří Dobrovolný. Vždyť i kolegové z kadaňské redakce si po posledním utkání všimli, že hráči dostali od trenéra Petra Vlka ihned po zápase pomyslný „kartáč“ za ztrátu tří bodů během posledních pěti minut.

O to je výhra pro červenožluté důležitější. V předešlém domácím utkání proti Slavii vedla Dukla po dvou třetinách 2:1. Konečný výsledek? 2:4, když Pražané otočili zápas během 39 vteřin a poté přidali ještě čtvrtý gól. Poslední zápas před duelem s Třebíčí? Dukla vedla v Kadani ještě ve čtyřiapadesáté minutě 2:1, vinou nevydařeného konce podlehla 2:3. Tentokrát Jihlava nastupovala do třetí třetiny s vedením 2:0 a Horácké Slavii se podařilo ve 48. minutě snížit. K úlevě jak hráčů, tak domácích fanoušků již další góly nepadly. „Právě proto si výhry ještě více ceníme. Tím spíše, že je v derby proti Třebíči. Závěr byl těžký a hektický. Jsem ale rád, že jsme jej konečně zvládli a ubojovali tři body. Snad nás to posune dál, budeme vyhrávat. Určitě nám to hodně pomůže psychicky,“ myslí si David Březina, který negativně odpovídá na dotaz, zda měl v závěru zápasu obavy, aby jeho tým výhru opět neztratil. „Myslím si, že ne. K závěru jsme nyní přistoupili lépe a zvládli ho dobře.“

Video ze zápasu HC Dukla Jihlava – SK Horácká Slavia Třebíč:

Autor: HZStv1.

Kapitán Jiří Dobrovolný však přiznává, že podvědomí předchozích dvou ztracených zápasů v hlavě měl. „Člověk si paměť nevymaže, na to žádný přístroj neexistuje. Mysleli jsme na to, a jak říkám, jsem rád, že jsme to dneska zvládli, za což celému týmu děkuji,“ pochvaluje si kapitán vydřené tři body a poukazuje na to, že hosté ve třetím dějství prakticky neměli co ztratit. „Třebíč prohrávala 0-2, zatlačila, šla po nás a napadala ve dvou hráčích. To není pro nikoho příjemné. Myslím si ale, že jsme se s tím vyrovnali dobře. K ničemu jsme je nepustili, i když po nás šli,“ čiší ze zkušeného beka úleva nad zvládnutým duelem.

První gól zápasu vstřelil svým typickým průnikem David Březina. V sestavě Třebíče byli dva hráči, kteří s jihlavským šikulou, jehož loni zbrzdily dva otřesy mozku, mají bohaté zkušenosti. Zejména ze sezony 2013/14, kdy „Březi“ svými jednatřiceti góly pomohl jihlavským juniorům k záchraně. Prvním z nich byl Dominik Svoboda, v daném ročníku gólman Dukly a Březinův spoluhráč, aktuálně třebíčská dvojka. Druhým uvedeným byl Jindřich Abdul, dnes forvard Znojma, vypůjčený do Třebíče a tehdejší útočník VHK Vsetín. Právě se Vsetínem se Dukla celou dobu prala o udržení se v soutěži. V rozhodujícím domácím zápase prohrávala Jihlava po čtyřech minutách 0-2, když právě Abdul nahrával na druhý gól. Poté ale začal úřadovat David Březina. V desáté minutě snížil, když si najel na pravý kruh a zacílil přesně k levé tyči. Ve druhé třetině týž hráč ze stejné pozice srovnal. Pokud Svoboda i Abdul viděli, jak ve třinácté minutě jihlavská dvanáctka převzala na pravé straně útočné modré dlouhý pas od Vojtěcha Zadražila a sjela si na pravý kruh, muselo jim být jasné, co se stane. Jedná se o Březinovu oblíbenou střeleckou parketu, ze které poslal Duklu v derby do vedení. „Je pravda, že tyhle situace mám rád. Dobře se mi z těchto míst střílí a jsem rád, že jsem to trefil. Díval jsem se na spoluhráče, věděl jsem, že mi najíždí, ale zvolil jsem střelu,“ vrací se ke svému gólu, který by mu mohl pomoci dostávat více příležitostí v základní sestavě. Z deseti zápasů nastoupil David Březina pouze do tří duelů. „Věřím v to a doufám, že dostanu co nejvíce šancí, které využiju zhruba stejně tak dobře, jako dneska,“ vzhlíží dvaadvacetiletý útočník k lepším zítřkům v podobě většího uchycení se v základní sestavě.

Zajímavostí zápasu byla rovněž gólmanská dvojice. Na straně Třebíče se do branky postavil třebíčský odchovanec a v současnosti kmenový hráč Pardubic Karel Vejmelka, jemuž je 19 let a před sezonou se počítalo, že odejde do Nashville Predators, který ho draftoval. Na straně Dukly opět hájil svatyni patnáctiletý talent Jakub Škarek. Sečteno a podtrženo, oba nastoupivší gólmani součtem věků ani nedohnali devětatřicetiletého matadora Lukáše Sáblíka, který byl připraven krýt Škarkovi záda. Co na výkony „Škardy“ říká kapitán týmu Jiří Dobrovolný? „Mladý gólman je velmi dobrý! I když nevím, jestli jsem na hodnocení ten pravý. To byste tady měli mít nějakého elitního útočníka, protože já gól nedám, ani když je prázdná brána,“ zakončil pozápasové rozhovory se smíchem „Dobras“.