Umíme vyhrát i těžká utkání na ledě silných protivníků, těší po derby Michala Důrase

17.11.2015 / Kamil Nečas

Byly to nervy. Dukla nevstoupila do pondělního derby v Třebíči špatně, ale postupně přebrali iniciativu domácí. Ty nezastavila ani vedoucí branka hostů a ve druhém dějství přidali na tlaku. Vyrovnání se sice natěšené domácí publikum dočkalo, vítězství ale ne. Jihlavští hráči přidali, dvakrát precizně rozebrali třebíčskou obranu, a i když to byly ještě v závěru utkání pěkné nervy, tříbodový zisk si už vyrvat nenechali. Derby hodnotí autor klíčové asistence na vítěznou branku, Michal Důras.

Michale, gratululace k vítězství, které se nerodilo lehce. Jak jste druhé letošní derby viděl?
Základ je, že jsme vyhráli. To je super. Myslím, že jsme odehráli dobrou první a třetí třetinu. Ve druhé jsme nechali Třebíč být aktivní. My jsme to naopak začali mlátit, nehráli jsme dobře s pukem. Od toho se odvíjel tlak Třebíče po celou třetinu. Nakonec jsme to ustáli, ale bohužel jsme na začátku třetí části branku přece jenom dostali. Bylo vidět, že oni do toho vyrovnání dali spoustu energie. My jsme po inkasované brance převzali otěže utkání, byli jsme fyzicky lepší, a bylo otázkou času, jestli toho využijeme. Podle průběhu zbytku utkání už to potom byla naše zasloužená výhra.

Fanouškům asi po vyrovnávací brance hodně zatrnulo, protože letos Dukla prohrála hodně třetích třetin. Neměl jste také obavy o výsledek utkání?
Já osobně ne. Poslední venkovní utkání, ať už minule na Slavii, tak i teď v Třebíči, jsme ukázali, že umíme zahrát i na silné soupeře na jejich stadionu. I když domácí vyrovnali, stále jsem doufal, že vítěznou branku dáme my.

Základní stavebním kamenem vítězství byl asi beze sporu výkon brankáře Davida Honzíka. Jak se hraje s vědomím, že máte za zády takovou oporu? A jak byste ohodnotil jeho výkon?
Samozřejmě chytal výborně! Máme dva mladé kvalitní gólmany, kteří, ať jde do branky ten či onen, nám dávají vzadu jistotu. David derby jednoznačně vychytal, byl to jeho zápas, což potvrdil v samém závěru utkání. V našem brankovišti to lítalo sem a tam, domácí měli na vyrovnání, on to však zvládl výborně. Dával nám tak jistotu, že i když nějakou chybu vyrobíme, on většinu toho pokryje a pomůže nám.

Derby sledovaly téměř čtyři tisíce diváků, jak jste si užil atmosféru derby? Zvlášť když z Jihlavy přijelo na šest set fanoušků, kteří příkladně fandili celý zápas.
To k tomu patří. Atmosféra byla vynikající a nám se v ní hrálo naprosto skvěle. I plné ochozy dodají takovému utkání náboj, hráče to vždycky ještě více vyhecuje a my můžeme našim fanouškům jenom poděkovat, že přijeli v tak hojném počtu a mohli s námi oslavit vítězství.

Dukla se teď veze na vítězné vlně. Šestá výhra v řadě, dvanáctá z posledních čtrnácti duelů. Nyní vás navíc čekají dva domácí zápasy s Mostem a Českými Budějovicemi. Mohou se fanoušci těšit na další vítězné děkovačky?
Doufejme. S Mostem to ale nebude jednoduché utkání. To bude zápas o dobývání. Podobné zápasy s papírově slabšími týmy jsou jako přes kopírák. Oni u nás vždy urputně brání a určitě to bude z tohoto pohledu nepříjemné utkání. Pokud jde o sobotní zápas s Budějovicemi, nám se proti silnějším soupeřům hraje lépe. Nehrají žádného zanďoura, snaží se také tlačit do útoku. To se pochopitelně hraje lépe. Ale ještě je před námi právě Most, se kterým to nebude vůbec jednoduché také proto, že budeme hrát pod tlakem vědomí toho, že tohle utkání musíme vyhrát.

Momentálně je Dukla na druhé příčce tabulky, společně s Kladnem jste mírně odskočili pronásledovatelům. Dá se už teď, těsně před koncem první poloviny základní části, na základě dosavadních dobrých výkonů týmu hledět optimisticky směrem k play-off?
To ještě ne. Ani bych nyní tolik neřešil naše druhé místo jako to, že body pravidelně získáváme a už se tam dělá jistý náskok na dolní část tabulky, což je jistě příjemné. Jestli jsme nyní druzí, to nehraje takovou roli. Důležitější je, že si upevňujeme pozici pro play-off, víc bych zatím neřešil. Jak říkáte, jsme teprve v půlce základní části.