Staršímu dorostu startuje nadstavbová část. Cílem mužstva je být do čtyřky, říká trenér Štěpán Moravec

16.12.2015 / Tomáš Lysý

Minulý týden zakončili starší dorostenci osmadvacetizápasovou pouť základní skupinou, kde bojovali o první čtyřku tabulky. Ač dokázala Dukla třikrát v sezoně porazit Kometu Brno, jeden z nejsilnějších týmů celé extraligy, může žehrat na zbytečné ztráty s Havlíčkovým Brodem a Letňany, dvěma nejhoršími týmy skupiny Střed. I proto Jihlava nakonec skončila šestá a o play-off musí zabojovat v béčkové nadstavbě. „Náš cíl je být do první čtyřky nadstavbové skupiny B a nakouknout do play-off,“ má jasno trenér Štěpán Moravec. Právě první čtyři týmy z dvanáctičlenné tabulky si zajistí účast ve vyřazovacích bojích.

Loni bojovali starší dorostenci Dukly o první čtyřku tabulky, o kterou přišli až prohrou v posledním zápase základní části. Letos na tom byla Jihlava podobně, dlouho se držela do čtvrtého místa. Jenže po reprezentační přestávce v polovině listopadu prohráli červenožlutí čtyři zápasy z pěti a ve vyrovnané tabulce spadli na šestou pozici. Definitivní sbohem první čtyřce a postupu do áčkové nadstavby s jistotou play-off dala Dukle porážka v Liberci.

Jihlava nakonec skončila na šestém místě se šestibodovou ztrátou na čtvrtou Mladou Boleslav. „Nejsme úplně spokojeni. Nechtěli jsme si dávat nějaké přehnané cíle, protože mužstvo jsme tak úplně neznali. Z týmu odešli čtyři hráči do juniorky a na začátku sezony poměrně nečekaně odešel i gólman Jakub Škarek, na kterém jsme chtěli mužstvo postavit,“ říká trenér staršího dorostu Štěpán Moravec. Dva nejproduktivnější hráči jihlavské juniorky jsou Pavel Kousal a Ondřej Najman, kategorií starší dorostenci. Nejvíce zápasů za juniory odchytal Josef Kořenář a v obraně nastupují Vojtěch Pražák s Davidem Váňou, všichni tři také věkem starší dorostenci. Před sezonou navíc chytl šanci za pačesy i šestnáctiletý gólmanský talent Jakub Škarek, který ještě loni chytal za mladší dorostence. „Nevěděli jsme, co máme čekat, nicméně výsledky postupem času naznačovaly tomu, že bychom po základní části mohli skončit do čtvrtého místa skupiny Střed. Paradoxně jsme dokázali hrát velice dobrá utkání se silnými soupeři, ale slabší soupeře jako Havlíčkův Brod nebo Letňany, kteří jsou tabulkově pod námi, jsme porážet nedokázali. Troufnu si říct, že ze strany hráčů došlo k podcenění papírově slabších soupeřů. Spokojenost zkrátka není na místě,“ doplňuje kouč.

Právě zde je třeba hledat hlavní příčiny, proč se Dukla do první čtyřky nakonec nedostala. „Jihlavskou“ skupinu Střed vyhrála Kometa Brno se 68 body a do nadstavbové skupiny A (první čtyři týmy všech tří skupin – pozn. aut.) půjde z nejlepší pozice, nikdo nenasbíral více bodů. Kometa si během základní části připsala šest porážek, z toho tři právě od Jihlavy. Oproti tomu ztratila Dukla čtyři body s Letňany, jasně nejhorším týmem skupiny a třikrát prohrála se sedmým Havlíčkovým Brodem. „My jsme to s Ádou (Richard Adam – asistent Štěpána Moravce, pozn. aut.) několikrát probírali a jsme přesvědčení, že je to o přístupu každého hráče v mužstvu. Jedna věc je, že jsou to mladí kluci, druhá věc je respekt ke každému soupeři, ať je v tabulce postaven jakkoli. Od toho se poté odvíjí nasazení a celkový přístup hráčů v utkáních. Bohužel s tím máme negativní zkušenost, kluci papírově slabší soupeře podcení a nejdou do utkání připraveni tak, jak by měli být. V závěru se nám to při sčítání bodů nemile vrátilo. Chybí nám šest bodů, které jsme ztratili se soupeři, kteří skončili v tabulce pod námi. Druhá věc je produktivita. Byla utkání, ve kterých jsme soupeře přehrávali, ale na gól jsme se doslova nadřeli, a naopak inkasovali laciné branky,“ snaží se najít příčiny odlišné výkonnosti týmu Štěpán Moravec.

Proti Mladé Boleslavi získala Dukla Jihlava v základní části devět bodů z dvanácti možných. Ani to nestačilo. "Bolka" se totiž umístila na čtvrtém místě tabulky a může se těšit na nadstavbovou skupinu A. Foto: Tomáš Buksa.

Zatímco první čtyři týmy všech tří skupin se mohou těšit na nadstavbovou část A s jistotou play-off, Jihlava bude bojovat v nadstavbové skupině B. Ta je složena z týmů skupin Střed, Východ a Západ, které zakončili základní část na pátém až osmém místě. První čtyři týmy si zajistí postup do play-off a doplní tak dvanáct týmů z áčkové nadstavby. „Náš cíl je teď jednoznačný - být do čtvrtého místa nadstavbové skupiny B a nakouknout do play-off. Ať už bude soupeř jakýkoliv, tak si myslím, že mužstvo na to má. Pokud půjdeme do utkání stoprocentně koncentrovaní a nezastihne nás velká marodka, byl by jakýkoliv jiný výsledek zklamáním. Nemáme tu špatné hráče, nicméně největší brzdou týmu jsou morálně-volní vlastnosti některých hráčů,“ uzavírá rozhovor mladý trenér staršího dorostu.

Rozpis zápasů staršího dorostu Dukly v nadstavbové části skupiny B.

Jihlava se již nebude potkávat s týmy ze základní části. Nyní jí čeká šestnáct zápasů s celky z pátých až osmých míst ostatních skupin, dvoukolově systémem doma – venku. První zápasy nadstavbové části sehraje Dukla již tento týden, v pátek v Litvínově a o den později v Karlových Varech. O postupující čtyřce bude jasno na konci února, kdy nadstavbová část B končí. Vzhledem k tomu, že skupina Střed byla nejvyrovnanější ze všech tří skupin (druhý až šestý tým od sebe dělilo jen sedm bodů), bude mít Dukla po Pardubicích, také soupeři ze skupiny, druhou nejlepší výchozí pozici.

Tabulka nadstavbové části skupiny B NOEN Extraligy staršího dorostu 2015-16


První čtyři celky si zajistí postup do play-off, poslední dva týmy soutěže sestupuji do Ligy staršího dorostu.