Dukla míří opět na led soupeře, v Budvar aréně změří síly s třetími Českými Budějovicemi

05.01.2016 / Tomáš Lysý

Nevydařenou koncovku pondělního zápasu v Mostě musí jihlavští hokejisté hodit honem rychle za hlavu, již ve středu 6. ledna je totiž čeká další zápas. Soupeřem druhé Dukly bude její tabulkový soused, třetí tým WSM Ligy ČEZ Motor České Budějovice. Ani Jihočeši nejdou do utkání v absolutní pohodě, protože v minulém kole podlehli na ledě Kladna, aniž by vstřelili gól.
Jihočeši ztrácí na Jihlavu tři body, vzájemné utkání 36. kola tak bude přímým bojem o druhé místo v tabulce. Pokud se na důležitý zápas nevypravíte do Budvar arény osobně, můžete jej sledovat prostřednictvím psaného onlajnu.

Devět vítězných zápasů Motoru v řadě a produktivní duo Straka – Nouza

Nebylo tomu tak dávno, co měla Dukla nad Českými Budějovicemi více jak desetibodový náskok. Ten byl zapříčiněn zejména parádní jihlavskou sérií, kdy Jihlava vyhrála jedenáct duelů v řadě bez ztráty bodové kytičky. Jenže také Motor zažil parádní období. V rozmezí 26. – 34. kola totiž Jihočeši vyhráli všech devět zápasů a ztratili pouze bod za výhru v Litoměřicích po nájezdech. Ovšem poté ani potřetí v sezoně nedokázali porazit Zubry z Přerova a šňůra tak byla rázem utnuta. V předposledním kole sice fanoušci v Budvar aréně mohli slavit hned osmkrát gól v utkání proti Mostu, jenže střelecký prach zvlhnul týmu kolem Josefa Straky hned v pondělí na ledě Kladna A to tedy pořádně. V hitu posledního kola totiž Rytíři doma předčili Motor poměrem 3:0. Sečteno a podtrženo, České Budějovice mají 71 bodů při skóre 132:97 a svého dalšího soupeře z Vysočiny ztrácí tři body.

Právě Josef Straka spolu s Tomášem Nouzou byli hlavními postavami loňského ročníku první ligy. Oba dva nasbírali po základní části tehdy neuvěřitelných 77 bodů, vítězem nakonec byl Tomáš Nouza díky většímu počtu vstřelených branek (33) oproti třiceti přesným zásahům Josefa Straky. Vítěz bodování základní části svojí dominanci potvrdil i v play-off (6+11). Jenže kdeže loňské sněhy jsou. Letos jsou nejproduktivnější dvojicí WSM Ligy kladenští parťáci David Stach a Vítězslav Bílek - první jmenovaný má po necelých třech čtvrtinách soutěže již 67 bodů! Ovšem i letošní bodový příspěvek českobudějovického dua je výborný. Josef Straka je nejproduktivnější muž týmu (16+25), Tomáš Nouza naopak nejlepším střelcem (19+21). Obrannými pilíři týmu jsou ostřílení Jakub Suchánek s Lukášem Zíbem, který v minulosti nastoupil k padesáti zápasům za národní tým. V útoku roste Motoru vycházející hvězda v podobě dvacetiletého Luboše Roba, syna dlouholeté opory Jihočechů Luboše Roba a vnuka legendárního Jaroslava Pouzara. V brance se s železnou pravidelností střídají mladíci Ondřej Gába a David Bláha (dohromady 44 let).

Motor patří spolu s Jihlavou a Kadaní ke třem nejlepším týmům domácích zápasů. Všechny tři uvedené celky totiž získaly na svém ledě 44 bodů z 54 možných a právě Jihočeši patří v „domácí“ tabulce na první místo díky tomu, že mají nejlepší bilanci vstřelených a obdržených gólů (81:44).

Zbytečné ztráty Dukly v závěrech zápasů

Jihlavě stále patří výborné druhé místo v tabulce WSM Ligy, navíc s jedenáctibodovým náskokem na Slavii Praha, jenže mohlo být lépe. Během čtyř z posledních pěti zápasů totiž Dukla přišla v závěrečných pěti minutách již o sedm bodů. Jihlava nejprve ztratila v závěru utkání tři body v Prostějově, poté doma neudržela v posledních dvou minutách dvougólový náskok proti Slavii. Třebíč vyrovnala v derby po hraničním zákroku na Marka Melenovského v 58. minutě. V Mostě inkasovala Dukla minutu a půl před koncem a nakonec padla na nájezdy. Na první Kladno tak hráči s ježkem ve znaku ztrácí čtyři body. V posledních devíti utkáních Jihlava pravidelně střídá porážky s výhrami a získala dohromady dvanáct bodů.

Na ledě soupeřů čekají červenožlutí na výhru od 28. listopadu, kdy se jim podařilo v Litoměřicích nedostat ani gól, ale naopak dva vstřelit. Hned v dalším venkovním utkání ovšem skončila jihlavská jedenáctizápasová série výher na ledě Šumperku, poté přišla prohra v Prostějově, na Kladně, a dvě nájezdové porážky v Kadani a Mostu. I přes pětizápasovou nepříliš úspěšnou venkovní šňůru patří Dukle třetí místo v tabulce venkovních utkání.

Vzájemné zápasy letošní sezony

V právě probíhajícím ročníku WSM Ligy se zatím Dukla s Motorem střetla dvakrát. První utkání se odehrálo ve 12. kole na ledě Jihočechů. Ti se dostali v šesté minutě do vedení, jenže zaplněný stadion vydržel jásat pouze tři minuty, než srovnal Alex Alekseev. Ve druhé třetině přišel nakonec rozhodující gól, který vstřelil Lukáš Žálčík. Šest minut po začátku třetí části zvýšil na 3:1 Josef Straka a v závěru domácí pečetili svojí výhru trefou do prázdné klece. Dukla tak na výhru v Českých Budějovicích čeká od 1. kola sezony 2014/15 (8. záři 2014, 1:4).

Předchozí vzájemný zápas: 25. kolo: HC Dukla Jihlava – ČEZ Motor České Budějovice 4:2
Dlouho očekávaný hit 25. kola WSM Ligy mezi Duklou a Motorem přinesl v první třetině jednu branku, když se Dávid Gríger trefil přesně do šibenice. Na druhé straně zastavila ránu Nouzy tyč. Druhé dějství bylo na góly bohatší. Jakub Flek a Lukáš Anděl připravili červenožlutým tříbrankový náskok. Na snížení hostí odpověděl Josef Skořepa, minutu a půl před koncem se však hosté znovu přiblížili na rozdíl dvou přesných tref. Obrovská bitva pokračovala ve třetí části, kdy Jakub Flek neproměnil trestné střílení. Tato situace jakoby naznačila, že další gól už nepadne, a to ani při hře hostí bez gólmana. Jihlava tak slavila tři body za výhru 4:2.

Branky a nahrávky: 14. Gríger (Diviš), 23. Flek (Malec, Anděl), 27. Anděl (Gríger), 30. Skořepa (Jergl, Důras) – 30. Kolmann (Babka), 39. Heřman (Straka, Vráblík). Rozhodčí: Würtherle – Beneš, Štofa. Vyloučení: 8:6. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 4975. Střely na branku: 34:41. Průběh utkání: 3:0, 3:1, 4:1, 4:2. Třetiny: 1:0, 3:2, 0:0.
Dukla: Honzík – Řezníček, Štebih, Dundáček, Kaláb, Šafář, Grebenyuk, Dobrovolný – Diviš, Seman, Gríger – Jergl, Skořepa, Důras – Jícha, Melenovský, Prokš – Anděl, Flek, Malec
Motor: Bláha (27. Gába) – Kříž, Kolmann, Vráblík, Suchánek, Klinecký, Žovinec – Květoň, Mikyska, Kuchejda – Heřman, Straka, Nouza – Švihálek, Rob, Žálčík – Škoda, Babka

DOMA ZATÍM VÍTĚZNĚ. Předchozí dva zápasy této sezony mezi Jihlavou a Českými Budějovicemi vždy ovládl domácí tým. V prvním utkání na jihu Čech mohl kapitán Dukly Jiří Dobrovolný gratulovat svému kapitánskému protějšku Josefu Strakovi k výhře jeho týmu 4:2, v Jihlavě pak to samé čekalo právě českobudějovickou osmasedmdesátku. Foto: Josef Plechatý.

38. kolo WSM Ligy: středa 6. ledna 2016


ČEZ Motor České Budějovice - HC Dukla Jihlava (17:30)
HC AZ Havířov 2010 - HC Most (18:00)
HC Stadion Litoměřice - SK Horácká Slavia Třebíč (18:00)
Hokej Ústí nad Labem s.r.o. - SK Kadaň (18:00)
HOKEJ ŠUMPERK 2003 - HC Slavia Praha (18:00)
HC ZUBR Přerov - LHK Jestřábi Prostějov (18:00)
Rytíři Kladno - HC Benátky nad Jizerou (18:00)

39. kolo WSM Ligy: sobota 9. ledna 2016

HC Slavia Praha – HC ZUBR Přerov (15:00)
HC Benátky nad Jizerou – ČEZ Motor České Budějovice (17:00)
LHK Jestřábi Prostějov – Rytíři Kladno (17:00)
SK Kadaň – HOKEJ ŠUMPERK 2003 (17:00)
SK Horácká Slavia Třebíč – Hokej Ústí nad Labem s.r.o. (17:30)
HC Most – HC Stadion Litoměřice (17:30)
HC Dukla Jihlava – HC AZ Havířov 2010 (17:30)

S využitím www.hokej.cz