Dukla Jihlava a Karlovy Vary si ujasnily vztahy k hráčům pro případnou baráž

18.01.2016 / Zdeněk Drla

V Dukle Jihlava v právě probíhající sezoně WSM Ligy hostuje hned několik hráčů z extraligových Karlových Varů, či mají z Energie směrem na Vysočinu vyřízeny střídavé starty. Po odehrání třech čtvrtin základní části druhé nejvyšší tuzemské soutěže a takřka totožné porci utkání extraligy a vzhledem k aktuálnímu postavení obou týmů v tabulkách, se nejvyšší vedení Dukly a Energie muselo dohodnout na "papírovém vypořádání" - tedy ujasnit si, kdo bude v závěru obou soutěží "mateřským klubem" jednotlivých hráčů.

Před sezonou 2015/2016 přišlo do Dukly Jihlava několik nových hráčů z karlovarské Energie. V závěru sezony minulé už okusili druhou nejvyšší soutěž v červenožlutých barvách Tomáš Harkabus, Denis Šimek a Matěj Zadražil. Do letní přípravy se pak zapojili další mladíci z týmu ze západu Čech, ve většině případů se zkušenostmi s ruské mezinárodní juniorské soutěže (MHL - pozn. aut.), kde Karlovy Vary takřka tři sezony působily. A sázka na spolupráci s týmem z lázeňského města vyšla. Mladí hráči absolvovali dlouhou a tvrdou letní přípravu. Věkem ještě junioři dokázali přejít do seniorského hokeje a svými výkony si řekli o místo v kádru Dukly. Ta je aktuálně třetí, a karlovarští mladíci jsou vidět.

Někteří měli zůstat v Jihlavě až do konce sezony - jak zněla dohoda mezi kluby před sezonou. Jenže po odehrání tří čtvrtin základní části WSM Ligy a sedmatřiceti kol extraligy (v neděli 17.1.2016 - pozn. aut.), kdy je karlovarská Energie na spodních příčkách extraligové tabulky, muselo dojít k dalšímu jednání na nejvyšší úrovni mezi manažery obou klubů.

"Situace, kdy Karlovy Vary mohou spadnout do baráže přinesla nutnost schůzky obou klubů s tématem ujasnit si postavení hráčů v poli a jejich „mateřský klub“ pro zbytek sezony 2015/2016," vysvětluje jednatel Dukly Jihlava Bedřich Ščerban, proč dochází k některým přesunům mezi Duklou a Karlovými Vary.

Reálně "hrozí", že by se Karlovy Vary, které jsou aktuálně předposlední v extralize, mohly potkat v rozšířené baráži o extraligu právě s Duklou Jihlava a pak by nastal "administrativí zmatek" v tom, kam kdo patří. Baráž je brána totiž jako extraligová soutěž a termín ukončení přesunů 31. ledna se blíží...

Tyto pojmy si tak vyjasnili nejvyšší muži obou organizací Bedřich Ščerban jakožto jednatel Dukly Jihlava a generální manažer Karlových Varů Miroslav Vaněk. Jednali přes hodinu v Praze.

„Baráž je brána jako soutěž extraligová. Platí v ní tedy normy pro TELH. Karlovy Vary musí počítat s možností startu v této části soutěže. A i my musíme počítat s touto variantou. Proto bylo potřeba se domluvit a papírově vše zařídit tak, aby to splňovalo potřebné normy u daných hráčů,“ osvětlil technické pozadí schůzky jednatel Dukly Jihlava Bedřich Ščerban.

Výsledek jednání v uplynulém týdnu ve zkratce znamená následující dohodu: Pro závěr sezony 2015/2016 je Dukla Jihlava "mateřským klubem" pro hráče v poli (útočníci) Martin Kohout, Tomáš Harkabus, Ondřej Beránek, (obránci) Ondřej Šafář, Denis Šimek, Martin Parýzek. "Tito hráči budou, či mají "papíry" vyřízené tak, že mohou hrát případnou baráž za Duklu Jihlava a nemohou hrát v baráži za Karlovy Vary, které jsou jinak držitelem registračních práv na tyto hráče," vysvětlil Ščerban. Útočníci David Gríger a Jakub Flek a obránce Marek Baránek pak mohou hrát baráž za Karlovy Vary.

„Domluva byla od samého počátku, že hráči, s výjimkou Grígera, jsou u nás „na vojně“. Složitá situace Karlových Varů s dohodou zamíchala. Lidsky tomu rozumím, ale způsobilo to problémy. Bylo potřeba to řešit a najít jasné stanovisko do konce sezony," říká Bedřich Ščerban.

Většina hráčů z Varů ale může v Dukle do konce prvoligové části soutěže působit.

Stávající systém krátkodobých hostování a střídavých startů, kdy se povětšinou mladí hráči přesouvají mezi první ligou a extraligou, se prvnímu muži Dukly nezamlouvá. "Dle mého názoru možnost hrát za dva kluby, tzv. střídavé starty, je pokřivením prostoru profesionálního hokeje. Nevím, že by někdo na světě měl nějaký podobný systém. Nepodařilo se mi to zatím změnit, nepodařilo se mi přesvědčit hokejové hnutí, že tento systém je brzdou v rozvoji mladých hráčů, nikoliv progresem," doplňuje Ščerban. Pro mladé hráče je především nepříjemné neustálé "pendlování" mezi kluby a předlouhé cestování jen na trénink či předzápasové rozbruslení a cesty na zápas, kde mají minimální pobyt na ledě v extralize.

V této chvíli jsou Karlovým Varům k dispozici útočníci Jakub Flek a David Gríger (kteří již zasáhli do pátečního utkání Energie ve Vítkovicích a v neděli proti mistrovskému Litvínovu) a obránce Marek Baránek. Tomáš Harkabus a Martin Kohout už přispěli k sobotní výhře Dukly 4:3 v Ústí nad Labem.

Do konce sezony by se už němělo nic měnit. "Věřím, že tato dohoda již bude dodržena. Musíme se dobře připravit na play-off,“ dodává jednatel Dukly Jihlava Bedřich Ščerban, kterého těší aktuální výhra nad severočeským sokem z Ústí nad Labem.