Dukla jede hájit třetí místo v tabulce na led pražské Slavie

02.02.2016 / Tomáš Lysý

Rytíři Kladno, České Budějovice, Dukla Jihlava a Slavia Praha. Toť aktuální složení první čtyřky tabulky WSM Ligy. Byť je do konce základní části ještě šest zápasů, tato čtyřka bude zřejmě začínat své čtvrtfinálové zápasy doma. Zbývá určit, v jakém pořadí. Kladno vede s náskokem čtyř bodů na Motor a o dalších pět bodů zpět je Dukla, které dýchá na záda Slavia Praha. Právě zápas mezi Slavií Praha a Duklou Jihlava, hraný ve středu 3. února 2016 v pražském Edenu od 18:00, nabídne přímý souboj o třetí místo. Sešívaní totiž ztrácí na červenožluté pouze dva body.
Pokud do Prahy nevyrazíte Duklu podpořit osobně, můžete utkání sledovat prostřednictvím textového onlajnu.

Jednadvacet let patřila Slavia Praha k tuzemské extraligové smetánce, vybojovala dva mistrovské tituly. Jenže po neúspěšné loňské baráži brázdí sešívaní letos vody WSM Ligy, tedy druhé nejvyšší české hokejové soutěže. Zpočátku soutěže vypadali Slávisté takřka nezastavitelně. Připsali si devět výher v řadě s impozantním skóre 46:11! Jenže poté se rozjetá sešívaná mašina proměnila ve vrzající motorák. Od poloviny října do poloviny listopadu prošli Pražané krizí v podobě sedmi porážek z devíti zápasů, kterou nezastavily ani změny v kádru. Poté se sice Slavia vzchopila, ovšem tři porážky začátkem prosince srazily vaz hlavnímu trenérovi Pavlu Hynkovi. Jeho místo převzal dosavadní asistent Milan Razým, který si k sobě jako asistenta vzal bývalého extraligového beka Jana Srdínka.

Prosincová změna na trenérském postu Slavii prospěla

Hokejistům s červenou pěticípou hvězdou změna pomohla. Pavel Hynek se svými svěřenci získal v patnácti zápasech více jak dvě třetiny bodů, konkrétně jednatřicet. Slavia pod jeho vedením dokázala doma porazit Kladno nebo Motor, který v Edenu nedokázal ani skórovat. Oproti tomu sešívaní doma podlehli Havířovu, Ústí nad Labem či Prostějovu a právě v těchto tří zápasech mužstvo pod Hynkovým vedením nedokázalo bodovat. V současné době není radno zmiňovat se před sportovním manažerem Pražanů Luďkem Bukačem mladším o posledním klubu tabulky, Mostu. Poslední kolo zavedlo Slavii právě na sever Čech, kde vedla ve 33. minutě již 4:0 a na začátku třetího dějství ještě 5:3, ovšem nakonec odjela pouze s bodem za nájezdovou prohru 5:6. Slávistický sportovní manažer Bukač se na klubovém webu fanouškům za tento zápas omluvil.

Z výše uvedeného lze soudit, že Slavii se více daří na venkovních kluzištích. Je tomu skutečně tak, spolu s Kladnem si vozí hokejisté zpět do Edenu nejvíce bodů (41). Naopak doma se Slávistům až tak moc nedaří, se ziskem 43 bodů jsou v „domácí“ tabulce až šestí. Pokud se podíváme na hráčské statistiky, klubové produktivitě i tabulce střelců vládne Miroslav Čermák (22+22). Nejvíce přihrávek, sedmadvacet, má kanadský forvard Nathan Robinson, jenž si v dresu Bostonu vyzkoušel NHL. Obranným řadám šéfuje jeden z šesti Slovinců WSM Ligy Žiga Pavlin (6+21), zkraje prosince získala Slavia posilu v podobě velezkušeného beka Angela Krsteva, jenž byl do té doby nejlepším zadákem Litoměřic. V brance dostává nejvíce prostoru Alexandr Hylák, který patří spolu s jihlavskými gólmany Davidem Honzíkem a Jakubem Škarkem mezi pět nejlepších můžu v masce celé soutěže.

Letošní vzájemné zápasy:

8. kolo: Jihlava – Slavia 2:4
Hitem osmého kola WSM Ligy byl bezesporu zápas mezi Duklou a Slavií. Solidně zaplněné ochozy viděly první gól již po minutě a půl, když Dávid Gríger překvapil gólmana Hyláka. Slavia se dočkala vyrovnání 16,2 vteřiny před koncem úvodního dějství zásluhou teče Miloslava Čermáka. Jihlava měla ve druhé části možnost dvou přesilovek pět na tři, prosadila se ale až při hře pět na pět, úspěšným střelcem byl Josef Skořepa. Třetí dějství se však domácím vůbec nevydařilo. V rozmezí devětatřiceti vteřin otočili zápas David Šafránek s Tomášem Jiránkem a pojistku na tříbodový import hostí přidal Zdeněk Bahenský. Před více jak dvou a půl tisícovou návštěvou tak Jihlava podlehal Slavii 2:4.

21. kolo: Slavia – Jihlava 1:2
Dukla vstoupila do zápasu 21. kola WSM Ligy na ledě Slavie Praha výborně a již ve čtvrté minutě se ujala vedení zásluhou Filipa Semana. Parádní úvodní dějství Jihlavy podtrhl gól Marka Melenovského a Davidem Honzíkem zneškodněné trestné střílení Davida Hrušky. Ve druhém dějství se žádný z týmů neprosadil. Také třetí část hry dlouho nepřinesla žádnou branku. Dvě a půl minuty před koncem zdramatizoval zápas Tomáš Micka, ale Jihlava si již tři body pohlídala a posunula se na druhé místo tabulky.

Poslední vzájemný zápas: Jihlava – Slavia 6:5 sn.

První třetina zápasu mezi Jihlavou a Slavií přinesla spoustu zajímavých okamžiků. V deváté minutě se hosté dostali ve vlastním oslabení do vedení, poté při dvojnásobné přesilovce srovnal Richard Diviš. Druhá třetina přinesla góly až na konci. V další přesilovce vrátil domácím vedení Tomáš Kaláb, které ihned navýšil Michal Důras. Dukla si hned vzápětí vstřelila v přesilovce vlastní gól, ovšem stejnou početní výhodu zužitkoval Tomáš Kaláb. Pět minut po začátku třetí části dala gól v oslabení také Jihlava, trefil se Michal Důras. Jenže hosté šest minut před koncem snížili a v závěru se jim vyplatil risk s hrou bez gólmana, když dvěma góly v rozmezí čtyřiačtyřiceti vteřin poslali zápas do prodloužení. O vítězi zapasu rozhodly až samostatné nájezdy, které rozhodl Tomáš Čachotský.

Branky a nahrávky: 15. Diviš (Kaláb), 35. Kaláb (Šimek, Jergl), 37. Důras (Kaláb, Čachotský), 38. Kaláb (Čachotský), 45. Důras (Zadražil, Skořepa), rozh. náj. Čachotský – 9. Kašpařík (Bahenský, Pavlin), 37. Mikulík, 54. Bahenský (Čermák, Kašpařík), 59. Vas (Hruška, Čermák), 60. Čermák (Pavlin, Hruška). Rozhodčí: Petružálek – Křivohlavý, Špringl Vyloučení: 3:8. Využití: 3:0. V oslabení: 1:2. Diváci: 2468. Střely na branku: 38:43. Průběh utkání: 0:1, 3:1, 3:2, 5:2, 5:3, 5:5, 6:5. Třetiny: 1:1, 3:1, 1:3 – 0:0.
Jihlava: Honzík – Šafář, Štebih, Šimek, Kaláb, Grebenyuk, Parýzek – Diviš, Čachotský, Gríger – Jergl, Skořepa, Důras – Harkabus, Melenovský, Kohout – Anděl, Březina, Flek
Slavia: Hylák (na nájezdy Frodl) – Krstev, Knot, Hraško, Pavlin, Kolařík, Andrlík, Růžička – Hruška, Mikulík, Jiránek – Markovič, Vas, Robinson – Čermák, Šafránek, Bahenský – Micka, Kašpařík, Kubica

EDEN TŘÍBODOVÝM RÁJEM. Zápasy se Slavií Praha bývají pro jihlavské fanoušky velmi atraktivní. Není se čemu divit. Sešívaní jsou bývalým extraligistou a spolu s Jihlavou, Kladnem a Motorem patří mezi nejlepší čtyřku soutěže. Navíc v případě plynulé dálnice je to na slávistický stadion s troškou nadsázky „co by kamenem dohodil.“ Právě takto slavili věrní příznivci Dukly spolu s hráči tři červenožluté body z červenobílého stadionu v utkání 21. kola. Povede se Dukle podobný kousek v Edenu i podruhé? Foto: Karel Švec (ČSLH).

47. kolo WSM Ligy: středa 3. února 2016

SK Horácká Slavia Třebíč – ČEZ Motor České Budějovice (17:30)
HC Benátky nad Jizerou – HC Stadion Litoměřice (17:30)
SK Kadaň – HC Most (18:00)
HC Slavia Praha – HC Dukla Jihlava (18:00)
LHK Jestřábi Prostějov – HC AZ Havířov 2010 (18:00)
Rytíři Kladno – Hokej Ústí nad Labem s.r.o. (18:00)
HC ZUBR Přerov – HOKEJ ŠUMPERK 2003 (18:00).

48. kolo WSM Ligy: sobota 6. února 2016

ČEZ Motor České Budějovice – HC ZUBR Přerov (17:00)
HOKEJ ŠUMPERK 2003 – Rytíři Kladno (17:00)
Hokej Ústí nad Labem s.r.o. – HC Benátky nad Jizerou (17:00)
HC Stadion Litoměřice – LHK Jestřábi Prostějov (17:00)
HC AZ Havířov 2010 – HC Slavia Praha (17:00)
HC Dukla Jihlava – SK Kadaň (17:30)
HC Most – SK Horácká Slavia Třebíč (17:30).

49. kolo WSM Ligy: pondělí 8. února 2016

HC Most – ČEZ Motor České Budějovice (17:00)
SK Horácká Slavia Třebíč – HC Dukla Jihlava (17:30)
HC Benátky nad Jizerou – HOKEJ ŠUMPERK 2003 (17:30)
SK Kadaň – HC AZ HAVÍŘOV 2010 (18:00)
HC Slavia Praha – HC Stadion Litoměřice (18:00)
LHK Jestřábi Prostějov – Hokej Ústí nad Labem s.r.o. (18:00)
Rytíři Kladno – HC ZUBR Přerov (18:00).