Čtvrtfináloví soupeři Jihlava a Havířov řečí hráčských a týmových čísel a statistik

28.02.2016 / Tomáš Lysý

Říká se, že základní část a play-off jsou dvě zcela odlišné soutěže. Stejně tak se ale popěvuje v jedné známé písničce o tom, že statistika nuda je, má však cenné údaje. Řeč čísel sice zápasové bitvy nerozhoduje, přesto jí nelze brát na lehkou váhu. Zajímá Vás, kdo je nejproduktivnějším hráčem týmu, jeho nejlepším střelcem, kdo má nejlepší pozitivní účast na ledě či kdo je „zlým“ mužem týmu? Právě statistikami se zaobírá další článek před startem prvního zápasu play-off, jenž je na programu v pondělí 29. února 2016 od 17:30 na Horáckém zimním stadionu.

První dva zápasy play-off se blíží. Jihlava vyzve ve čtvrtfinále po dvou letech AZ Havířov


Hráčské statistiky:

Gólmani:

O jihlavských gólmanech Davidu Honzíkovi a Jakubu Škarkovi toho již bylo napsáno hodně, přesto se sluší zopakovat, že tato dvojice vládne gólmanským statistikám WSM Ligy. Loni přitom oba hráli soutěže, které se špičkou první ligy příliš nepojilo. David Honzík, draftovaný v roce 2011 Vancouverem Canucks, dělal dvojku v druholigovém Sokolově, Jakub Škarek chytal za jihlavský mladší dorost. Letos se David Honzík umístil v procentuální úspěšnosti zásahů i průměru inkasovaných gólů na prvním místě ligy, Jakub Škarek byl hned za ním. „Často se nestává, aby skončili dva gólmani z jednoho klubu na prvním a druhém místě v celkových statistikách. V play-off budeme dál pokračovat v naší práci a věřím, že výsledky budou i nadále dobré,“ říká trenér gólmanů Dukly Petr Jaroš, jenž od začátku sezony působí i u reprezentačního Áčka. Právě on má na výkonu svých svěřenců nemalou zásluhu.

Také Havířov spoléhá na dvojici gólmanů, kteří se, podobně jako Honzík se Škarkem, podělili o téměř všechny zápasy základní části. Více prostoru dostával slovenský strážce svatyně Marek Laco, jenž do týmu přišel před touto sezonou z Kazachstánu, kde hrál extraligu za tamější Almaty. Pětatřicetiletý ostřílený gólman, jenž má za sebou i působení v Polsku či Bělorusku a doma nastupoval za Žilinu, Martin, Spišskou Novou Ves či Nitru, obsadil také přední příčky gólmanských statistik. V průměrném počtu obdržených gólů je na pátém místě, pouze o pozici horší je v procentuální úspěšnosti zásahů. V předkole play-off proti Litoměřicím vychytal dvě nuly a z 97 střel pustil za svá záda pouze dva puky! Dá se tak očekávat, že AZet začne čtvrtfinálovou sérii v brance právě s Markem Lacem a Petr Matoušek, jenž v této sezoně nastoupil za Havířov do 21 zápasů, zůstane na střídačce.

Obránci:

Loni byl jihlavským defenzívním pilířem Zdeněk Čáp, kterého si však jeho Hradec Králové vytáhl na přelomu ledna/února při rozsáhlé marodce do týmu. Letos se Dukla této strasti obávat nemusí, svého nejproduktivnějšího beka Tomáše Kalába má pevně pod smlouvou. Jak je dobrým zvykem, tradičně před play-off začíná chytat parádní formu i jeden z nejzkušenějších mužů jihlavské sestavy, kapitán a jedna z duší týmu Jiří Dobrovolný. Co se účasti na ledě týče, vůbec nejlepším hráčem je Ondřej Šafář, jenž může v případě nouze zaskočit i na pozici útočníka. Dukla se může pochlubit nejlepší defenzívou soutěže, inkasovala pouze 124 krát. Za tuto skutečnost může vděčit nejen nejlepším gólmanům ligy Davidu Honzíkovi a Jakubu Škarkovi, ale také hráčům v poli, jenž se nebáli nastavit svá těla do soupeřových střel.

Také havířovskou duší týmu a kapitánem je hráč, který si poctivě plní defenzivní úkoly a na ledě nedá soupeři ani milimetr prostoru. Seznamte se s Jiřím Krislem, který již šestou sezonu kroutí s velkým „C“ na dresu. Což je při jeho věku třiceti let poměrně zajímavý počin. Mezi fanoušky AZetu je odchovanec havířovského hokeje skutečným příkladem pravého vůdce. Když Havířov skolily finanční problémy, které v roce 2010 zapříčinily pád do druhé ligy, obránce s číslem 26 neopustil tým, stal se jeho kapitánem a za tři roky slavil postup zpět do první ligy. Jiří Krisl je zároveň nejlepším střelcem a nejproduktivnějším bekem týmu, ale pouze o bod za ním zaostal Karol Korím, který loni naskočil za Duklu k deseti zápasům. Zkušenosti ze soupeřova tábora má i Petr Punčochář, který v jihlavském dresu v sezoně 2003/04 vybojoval postup do extraligy a celkově odehrál za Jihlavu 87 zápasů.

Útočníci:

V minulých letech bylo zvykem, že nejproduktivnější hráč Dukly měl zastoupení v nejlepší desítce kanadského bodování celé soutěže, případně jej vyhrál. Tentokrát se útočná síla Dukly rozprostřela do všech formací. „Když není schopna dát gól jedna z našich lajn, tak ho dá druhá,“ říká Viktor Ujčík, legenda jihlavského hokeje a jeden z asistentů trenéra Petra Vlka. A řeč čísel dává jeho slovům za pravdu. Nejlepší muž kanadského bodování týmu, Michal Důras (13+27), je sice až na 21. místě po základní části. Na druhou stranu, celkově šest hokejistů Dukly nasbíralo 25 bodů a více a v tomto ohledu jsou lepší jen tři týmy. Dobrou střeleckou formu si drží také Josef Skořepa. Předsezonní posila a dlouholetý hráč Benátek nasázel do sítí soupeřů celkem 22 gólů, čímž si v základní části vytvořil osobní maximum a vešel se do první desítky nejlepších střelců ligy.

Také v útoku mají Havířovští pořádně zajímavého hráče. Je jím Petr Kanko, robustní bijec, který si v dresu Los Angeles Kings vyzkoušel i kanadskoamerickou NHL. Dvaatřicetiletý forvard kroutí v dresu Havířova třetí sezonu z posledních čtyř let, pouze v ročníku 2014-15 si odskočil do Žiliny. Útočník s proporcemi 177 cm / 90 kg vyhrál kanadské bodování týmu s bilancí 25 gólů a 17 asistencí a je čtvrtým nejlepším střelcem základní části. Zdatně mu v tomto ohledu sekundoval odchovanec havířovského hokeje Antonín Pechanec, který se nahrávkami podílel na třiatřiceti gólech týmu a patří mu tak čtvrté místo mezi asistenty. Pro jihlavské fanoušky je velmi známým jménem Roman Maliník (čtvrtý muž produktivity, 7+17), který odehrál za Duklu v předchozích sezonách 152 zápasů. Oslabením je naopak návrat třetího muže bodových statistik Davida Štumpfa zpět do Zlína. „Oproti loňské sezoně jsem trošku oslabeni, ale hráči měli výsledky ještě lepší a hrají perfektně. Pro nás je Jihlava dobrý soupeř, kterého se nebojíme a uděláme vše pro to, abychom vyhráli,“ nechal se slyšet pro web hokej.cz kapitán Jíří Krisl.

Týmové statistiky

Jak již bylo uvedeno, Dukla se může pyšnit nejlepší obranou ligy, inkasovala pouze 124 krát. Tato statistika se odráží i v oslabení, protože Jihlavští mají druhou nejlepší úspěšnost ubránění oslabení a zároveň obdrželi nejméně gólů v oslabení z celé ligy. Také tento ohled je provázán s další statistikou, hned po Šumperku jsou červenožlutí druhým nejslušnějším týmem základní části.

Havířovští mají téměř shodný počet vstřelených a inkasovaných branek, touto statistikou potvrzují příslušnost k prostředku tabulky WSM Ligy. Jestliže Dukla má výborná čísla při ubráněných oslabeních a inkasovaných gólech v nich, Havířov suverénně vede ligu v počtu vstřelených gólů v oslabení, kterých si připsal hned deset. AZet bude muset v play-off zapracovat na disciplíně, jelikož je čtvrtým nejtrestanějším týmem základní části.

Čtěte také:

Soutěžte v dukláckém kvízu o tři vstupenky na první čtvrtfinálový zápas

Čtěte také: Modrá vlna společnosti ICOM transport - ta správná přihrávka pro Vás! Vyberte nejlepšího hráče utkání!

Před prvním zápasem play-off pochod fanoušků s bubeníky z mistrovství světa

Se vstupenkou na play-off sleva ve fanshopu

Videopozvánka na play-off 2016:

Autor: SB Corporation.