Mladší dorost hraje domácí zápas ve Světlé, starší dorost jde do play-off, juniorům k němu stačí bod

03.03.2016 / Tomáš Lysý

Mládežnické extraligové soutěže pomalu spějí do velkého finále. V juniorské extralize jsou na programu poslední dva zápasy a Dukle stačí k postupu do play-off jeden bod či jakékoliv klopýtnutí Litvínova. Starší dorostenci startují osmifinále play-off, v sérii se utkají s chomutovskými Piráty a v domácím prostředí spoléhají na podporu fanoušků. V rámci propagace mládežnického hokeje na Vysočině sehraje mladší dorost svůj zápas proti Motoru netradičně ve Světlé nad Sázavou.

Mladší dorost odehraje domácí zápas ve Světlé nad Sázavou, sezonu poté zakončí v Brodě

S naprostým klidem mohou jihlavští mladší dorostenci dohrát nadstavbovou část extraligy mladšího dorostu. Dukla s 53 body již nemůže postoupit do play-off. Na první Motor ztrácí dvě kola před koncem 12 bodů, nedostižnou devítibodovou ztrátu má také na Vsetín, který jakožto nejlepší tým z druhých míst skupiny C, D a E drží postup. Utkání s Motorem odehraje Dukla ve čtvrtek 3. března 2016 od 17:30 hodin na stadionu Světlé nad Sázavou. Netradiční prostředí slouží k propagaci mládežnického hokeje na Vysočině. Na „domácím“ ledě se tak představí obránce jihlavského mladšího dorostu Daniel Piskač, jenž ve Světlé ještě loňskou sezonu hrával. Poslední zápas sezony čeká Jihlavu v neděli 6. března od 12 hodin v Havlíčkově Brodě, jenž je již jistým sestupujícím. Dukla letos všechny zápasy proti Brodu vyhrála se skóre 23:5. Nejproduktivnějším hráčem Dukly a zároveň jejím nejlepším hráčem je Tomáš Vala (22+26).

HC MOTOR České Budějovice si v D-skupině vybojoval první místo a zajistil si tak právo postupu do play-off. Motor sice nastupoval do nadstavby s tříbodovou ztrátou na Kometu Brno, ovšem během dosavadních osmnácti zápasů posbíral nejvíce bodů a před druhými Brňany má dvě kola před koncem náskok deseti bodů. Loni se Motor v boji o místo v play-off musel sklonit před Duklou, letos je to naopak. Týmovou produktivitu Jihočechů má pod palcem Michal Silný (18+20), nejvíce gólů nastřádal Ondřej Vaculík – třiadvacet.
Letošní vzájemné zápasy: Motor – Dukla 3:0, Dukla – Motor 1:2, Dukla – Motor 2:3 sn, Motor - Dukla 3:2 sn. a Motor – Dukla 4:2.

Zatímco Motor je jasným postupujícím, o definitivním sestupu Havlíčkova Brodu bylo rozhodnuto již šest kol před koncem nadstavby. Hokejisté z Kotliny se tak po roce loučí s nejvyšší soutěží. Po základní části měl poslední Havlíčkův Brod na kontě devět bodů a situace s jeho záchranou ještě nevypadala tak špatně, na Mladou Boleslav ztrácel dva body a sedmibodové manko měl na Žďár. Ač získali Brodští ve druhé části sezony 15 bodů, jejich deficit na dva nejbližší soupeře narůstal prakticky zápas od zápasu a sestup byl nevyhnutelný. Na rozdíl od staršího dorostu Brodu, také extraligového nováčka, který si vybojoval postup do osmifinále extraligy. Nejproduktivnější hráč a nejlepší střelec týmu je Michal Teplý (16+14). Zajímavostí je, že útočník Radim Pejchal již okusil debut v A-týmu.
Letošní vzájemné zápasy: H. Brod – Dukla 1:2, Dukla – H. Brod 5:1, Dukla – H. Brod 8:1, H. Brod – Dukla 1:5 a Dukla – H. Brod 3:1.

Staršímu dorostu startuje extraligové play-off, po třech letech narazí na Chomutov

Staršímu dorostu se B-nadstavba poměrně povedla. Z šestnácti zápasů vyhráli svěřenci kouče Štěpána Moravce hned dvanáct duelů. Ovšem s posledními dvěma zápasy nemůže být kouč starších dorostenců spokojen, proti sestoupivším týmům tabulky Porubě a Opavě nepodala Jihlava dobré výkony, byť vyhrála. To je třeba hodně rychle hodit za hlavu a soustředit se na play-off. A třeba si také připomenout, že před třemi lety jihlavský starší dorost vyřadil v osmifinále právě Chomutov poměrem 2:1 na zápasy a odpíchl se ke skvělému extraligovému bronzu!

Piráti Chomutov jsou sice těžkým a obtížným soupeřem, nikoliv však neporazitelným. Když mohla hrát Poruba a Opava, dva sestupující celky, vyrovnané zápasy s účastníkem play-off Duklou, proč by Jihlava nemohla hrát rovnocennou partii s Piráty, třetím celkem A-nadstavby. Chomutov drží od 9. prosince parádní formu, z devatenácti utkání vyhrál v sedmnácti případech. Jeho šestnáctizápasovou šňůru výher přerušil 20. února na pirátském ledě Zlín, v dalším zápase padli Chomutovští v Boleslavi na nájezdy, ale posledním zápasem před play-off se naladili na vítěznou vlnu, když vyhráli na půdě osmého Liberce.

Pozvánka k osmifinále Chomutov – Jihlava, hodnocení B-nadstavby Štěpánem Moravcem a videorozhovor s kapitánem Tomášem Mejzlíkem

Juniorům stačí k postupu jeden bod ze dvou domácích zápasů či ztráta Litvínova

Důležitý zápas zvládli junioři na výbornou. Minulou sobotu si to v přímém souboji o přiblížení účasti v play-off rozdali s Litvínovem. Jihlava držela před utkáním šestnácté místo, poslední postupové do play-off a na mladé Chemiky měla náskok dvou bodů. Souboj byl o to zajímavější, že Duklu vede Patrik Augusta a Litvínov koučuje Robert Reichel, jinak trenéři reprezentační osmnáctky. Červenožlutí doma soupeři nedali šanci, Ondřej Najman vstřelil hattrick, Jakub Škarek vychytal čisté konto a Dukla zvítězila 4:0. Její náskok na „černožluté“ je tak dvě kola před koncem pětibodový. Jihlava navíc ztrácí na patnáctý Zlín jen bod a právě Ševci přivítají v dalším utkání Litvínov. K postupu do play-off stačí červenožlutým ze dvou domácích zápasů bod. V pátek 4. března od 18 hodin nastoupí proti Kladnu, o den později ve 14:00 proti Slavii Praha. Pokud Dukla (48 bodů) oba zápasy vyhraje, teoreticky může být i čtrnáctá, toto umístění drží s jednapadesáti body Mladá Boleslav. Nejlepším střelcem týmu je Aleš Dufek s devatenácti góly, nejvíce bodů nastřádal Ondřej Najman (16+23).

Rytíř Kladno se nyní drží na jedenáctém místě tabulky. Vzhledem k tomu, že Kladenským zbývá do konce základní části už pouze zápas s Jihlavou, nemohou být lepší než desátí a play-off začnou venku. Na druhou stranu se mohou kladenští junioři propadnout o dvě místa, na třinácté Pardubice mají náskok jen dvou bodů a právě jeden odehraný duel navíc. Jako zjevení působí v týmu Rytířů japonský samuraj Yuki Miura (31+29), nejproduktivnější muž a nejlepší střelec týmu, jenž zároveň v těchto ohledech patří na druhé místo celkových statistik juniorské extraligy. Zajímavostí je také to, že Kladno je čtvrtým nejlepším střílejícím týmem soutěže (169 gólů), ovšem nikdo neinkasoval častěji než právě Rytíři (187 inkasovaných branek).
Letošní vzájemný zápas: Kladno – Jihlava 6:3.

HC Slavia Praha má jistotu, že v základní části neskončí na horším než šestém místě a play-off tak začne zcela určitě doma. Zároveň se sešívaní (72 bodů) mohou posunout pouze o patro výše. Na pátý Chomutov ztrácí jen tři body, ale mají odehrán o zápas více. Nejproduktivnějším mužem týmu a zároveň nejlepším střelcem je Viktor Nestrašil (16+23), jenž letos naskočil i do jedenácti zápasů slávistického A-týmu.
Letošní vzájemný zápas: Slavia – Jihlava 2:1.

Další zápasy jihlavské mládeže:

Liga mladšího dorostu: SK Horácká Slavia Třebíč – HC Dukla Jihlava, neděle 6. března od 17:00.
Liga starších žáků A: HC Dukla Jihlava – BK Havlíčkův Brod, sobota 5. března od 11:00.
Liga starších žáků B: HC Chotěboř – HC Dukla Jihlava, sobota 5. března od 11:00 a HC Dukla Jihlava – BK Havlíčkův Brod, neděle 6. března od 13:30.
Liga mladších žáků D: HC Chotěboř – HC Dukla Jihlava, sobota 5. března od 9:00 a HC Dukla Jihlava – BK Havlíčkův Brod, neděle 6. března od 11:30.