Chtěl jsem puk potáhnout, ale ujel mi. I takové branky padají, říká šťastný střelec Michal Důras

16.03.2016 / Tomáš Lysý

Kdo čekal, že druhý zápas semifinálové série bude oproti prvnímu zápasu svým průběhem trošku klidnější, tak se šeredně mýlil. Dukla během šedesáti minut třikrát vedla, mezi to se vešlo jedno průběžné vedení Slovanu, a zápas dospěl za stavu 4:4 do prodloužení. V něm přečkali červenožlutí tlak Ústí v podobě přesilové hry a následně soupeřovu velkou šanci, aby sami rozhodli. „Neodehráli jsme úplně dobré utkání. Ale v play-off se počítají vítězství a my je dvakrát v závěru vydřeli. Jsme rádi za stav 2:0 na zápasy, i když se to samozřejmě nerodilo vůbec lehce,“ podotýká autor vítězné trefy z 68. minuty prodloužení Michal Důras, pro kterého to byl již čtvrtý gól v letošním play-off.

Reportáž z druhého zápasu semifinále Dukla – Slovan 5:4 pr.

Fotogalerie z druhého zápasu semifinále

Ukázalo se, že hokej hrát docela umíme, říká Jan Kloz, křídlo první formace Slovanu

Během ohlasů po prvním zápase semifinále říkali domácí hráči, že do druhého utkání musí vstoupit mnohem lépe, v narážce na inkasovaný gól Jaroslava Roubíka po sedmnácti sekundách. Nyní se jim to povedlo. Již ve třetí minutě se prosadil Aleš Jergl. V dalším průběhu zápasu Ústí srovnalo, ale Dukla šla do kabin s jednogólovým náskokem. Před polovinou zápasu Slovan otočil stav, vzápětí Jihlava v přesilovce pět na tři vyrovnala a po 23 vteřinách třetí části znovu vedla. Hosté ovšem znovu vyrovnali a poté zápas dospěl do nastaveného času. Severočeši v něm nevyužili přesilovku a gólovou šanci Jaroslava Roubíka, za což byli potrestáni rozhodující brankou domácích dvě minuty před koncem prodloužení. „Dvě výhry znamenají dobrý vstup do série. Ústí prokázalo velkou kvalitu, nebyla náhoda, že přešli přes Kladno. Jsou hodně kvalitní do útoku, umí si to nahrát. My s tím zatím máme v našem pásmu problémy. Ale bojovností a vůli jsme zápasy dokázali zvládnout, což je pro vývoj série hodně důležité,“ pochvaluje si Michal Důras, jenž zároveň na dotaz ke dvěma po sobě jdoucím prodloužením žertuje. „Děláme si to delší, než je potřeba,“ usmívá se zkušený útočník.

Michal Důras: Do Ústí jedeme s hlavou vztyčenou, jako do Havířova, a chceme si minimálně jedno utkání odvézt

Během šesti zápasů série Kladno – Ústí se dvakrát rozhodovalo v prodloužení. Slovan jej v obou případech vyhrál gólem v 68. minutě. Tentokrát se paní Štěstěna usmála vlídnou tváří ve stejné minutě na druhou stranu. Rozřešení dramatu dal v čase 67:13 právě Michal Důras po tom, co Miha Štebih projel prakticky celým kluzištěm, mezi kruhy se k němu sjeli tři hráči a slovinský bek prostrčil puk na pravý kruh pro „Důryho“. Co následovalo poté? „Mně se to ze strany trošku otevřelo. Chtěl jsem puk potáhnout na dlouhou, ale ujel mi. Gólman to také čekal na dlouhou a puk mu prošel mezi nohama. Je to branka, takové padají, my jsme také dostali smolné góly,“ upozorňuje jihlavská šestadevadesátka na pomíjivý fakt štěstí, které je občas na jedné straně, občas na druhé. Útočník, který v sedmi zápasech letošního play-off zaznamenal šest bodů za čtyři góly a dvě nahrávky, si zároveň pochvaluje, že na sever Čech pojede Dukla za stejného stavu v sérii, jako před dvěma týdny na opačný konec republiky do Havířova. „Ústí je nyní úplně jiné mužstvo, než v základní části. Uvidíme, co nás u nich čeká. Psalo se, že bouřlivá atmosféra... Pro nás je dobré, že tam jedeme s hlavou vztyčenou a, zase jako v Havířově, chceme si minimálně jedno utkání odvézt,“ hlásí bojovně křídlo první formace Dukly.

Aleš Jergl: Ústečtí jsou zkušení hráči, žádní amatéři. Hrají skvěle, i když hrají na tři lajny. Ale nestačilo jim to

Dva zápasy semifinále, tři premiérové trefy. V prvním utkání za Duklu skóroval v play-off vůbec poprvé v kariéře obránce Vojtěch Zadražil. Jihlavského mladíka napodobil ve druhém duelu David Březina, jenž svým premiérovým kariérním gólem ve vyřazovacích bojích poslal červenožluté do vedení 2:1. To Aleš Jergl již loni za Jihlavu v play-off góla dal, ovšem letos se zatím ne a ne trefit, doposud měl na kontě čtyři přesné nahrávky. Nepříznivá šňůra byla přestřižena již ve třetí minutě, kdy poslal Duklu do vedení. Druhý gól si kroměřížský rodák připsal 23 vteřin po začátku třetí třetiny. „Při prvním gólu Miha Štebih nahodil puk od modré čáry na bránu, Skořápka tam pěkně stínil, puk se odrazil od tyčky a já jsem ho vlastně dorážel do poloviny prázdné brány. Druhému gólu předcházela krásná souhra se Skořápkou a Důrym (Josef Skořepa a Michal Důras – pozn. aut.), který mi to dával přes ležícího hráče do prázdné brány,“ vybavuje si naprosto přesně svoje dva přesné zářezy na pažbě.

Jednadvacetiletý mladík si hlavně liboval, že jihlavský tým i druhý zápas semifinálové série zvládl. „Zápas to byl od začátku těžký. Víme, že Ústečtí jsou zkušení hráči, žádní amatéři. Hrají skvěle, i když hrají na tři lajny. Udrží se na puku, nebojí se hrát. Ale nestačilo jim to, druhý zápas jsme vyhráli a jsme rádi,“ vypichuje to nejdůležitější „Jerglík“. Od začátku semifinále si hodně lidí říká, kdy Slovanu dojdou síly, protože předkolo, čtvrtfinále i současnou bitvu s Duklou hraje více méně na tři pětky. Během sedmadvaceti dnů odehrálo Ústí nad Labem již dvanáct utkání, z toho jedno došlo až do nájezdů a čtyři téměř na celé prodloužení. I když to tak zatím nevypadá, Aleš Jergl se domnívá, že v dalších utkáních se obrovsky náročný program soupeře musí projevit. „Myslím si, že s postupem série budou více a více unavení,“ říká sympatickou moravštinou či spíše hanáckým dialektem.

Sestřih 2. semifinále 15/16 HC Dukla Jihlava – HOKEJ ÚSTÍ NAD LABEM s.r.o.:

Autor videa: HZStv1

Na celé 2. semifinále Dukla – Ústí se můžete podívat zde (autor: HZStv1)