Semifinálová série pokračuje na severu Čech. Jihlavu čekají dvě bitvy na ústeckém ledě

18.03.2016 / Tomáš Lysý

Úvodní dva zápasy semifinále pořádně pocuchaly nervy některým zainteresovaným. Jihlava totiž první utkání ovládla na nájezdy, ve druhém zápase si připsala vítězný gól v prodloužení. Obě dvě série nyní přivítají celky, které byly po základní části v tabulkově horší pozici. Červenožlutí si tak na led Severočechů vezou slušnou výchozí pozici, jenž má název „2:0 na zápasy pro Duklu“. Třetí zápas je v ústeckém zimním stadionu na programu v pátek 18. března od 18:00, druhý zápas hned o den později od 17 hodin a také jej můžete sledovat prostřednictvím textového onlajnu.

Série s Ústím nad Labem je pro Duklu v lecčems nová. Ještě nikdy nezačínala vyřazovací sérii, jejíž vítěz postoupí do baráže, na domácím ledě. Druhá novinka je mnohem zajímavější – a také důležitější. Od roku 2002 narazila Dukla na Slovan v play-off již popáté, ovšem poprvé je po dvou bitvách stav 2:0 na zápasy pro červenožluté. Ti v prvním zápase třikrát dokázali stáhnout vedení Slovanu a vůbec poprvé svého soka v play-off porazit na nájezdy výsledkem 4:3. Druhý duel byl ještě napínavější. Jihlava vedla dvakrát, poté chvilku tahal za pilku Slovan, následně znovu Dukla. Ústí ovšem vyrovnalo a šlo se tak znovu do prodloužení. Stejně jako v prvním zápase v něm hosté nedokázali využít přesilovku, až přišla 68. minuta. V ní ovládli Severočeši dvě prodloužení s Kladnem, nyní kapitulovali po trefě jihlavského Michala Důrase.

V sérii je hodně poznat, že Ústí hraje s čistou hlavou a v uvolněnosti, což má příčiny v postupu přes Kladno. Slovan si de facto „splnil“ úkol, když v předkole play-off vyřadil Kadaň. Semifinálová účast je pro něj pověstná, navíc hodně nečekaná, třešnička na dortu. „Kladno muselo, každý na ně vyvíjel tlak. My jsme hráli úplně v pohodě, ale to neznamená, že si jdeme jen tak vyloženě zahrát, chceme také vyhrát. Ale s tím rozdílem, že naše uvolněnost prostě musí být znát. Hraje to velkou roli,“ nechal se slyšet útočník Ústí Jan Kloz po druhém utkání. Ovšem nyní se jeho tým dostává do trošku jiné role. Ve čtvrtfinále začínal Slovan domácí dvojzápas za stavu 1:1 v sérii, nyní je výhoda dvou vyhraných utkání na straně Dukly. „Pro nás je dobré, že tam jedeme s hlavou vztyčenou a, zase jako v Havířově, chceme si minimálně jedno utkání odvézt,“ vyřkl bezprostředně po druhém utkání jihlavský forvard Michal Důras. Pokud by se historie opakovala, nikdo z Dukly by se zajisté nezlobil. Na ledě Slezanů totiž jihlavská ekipa nejprve padla, aby si vyhraným čtvrtým zápasem přivezla domů mečbol.

Slavia si přivezla domů dvě vítězství

Ve druhém semifinále mezi Českými Budějovicemi a Slavií tahají za mnohem delší provaz Pražané. Ti v prvním zápase šokovali vyprodanou Budvar arénu vítězstvím 3:1. Větší šok přišel hned o den později. První a poslední gól vstřelil Motor v 54. minutě, když kostka na stadionu ukazovala stav 0:5. Slavia získala obě dvě utkání celkovým poměrem 8:2 a má k baráži mnohem blíže, navíc v letošních vyřazovacích bojích ještě neprohrála. Motoru nemůže být omluvou, že kvůli zraněním a nemocem hraje bez několika hráčů základní sestavy.

OBROVSKÁ JIHLAVSKÁ RADOST. Není se čemu divit, že jihlavští hokejisté pomalu „umačkali“ Michala Důrase (zcela dole). Duklácká šestadevadesátka totiž dvě minuty před koncem prodloužení rozhodla o tom, že Jihlava je zatím v letošním play-off na domácím ledě stoprocentní. O tom, zda se série vrátí na Horácký zimní stadion, se rozhodne v následujících dvou utkáních. Foto: Tomáš Buksa.