Čtvrtý gól Varů byl klíčový. Nemáme hlavy dole, ze zápasu se ponaučíme, říká zkušený útočník Marek Melenovský

30.03.2016 / Tomáš Lysý

Devět odehraných minut, tři góly Karlových Varů. Toť několika slovy shrnutý úvod zápasu úvodního kola extraligové baráže mezi Energií a Duklou. Ač Jihlava šla do třetí třetiny pouze s jednogólovým deficitem, nakonec Varští zvítězili právě o tři branky. „Nevěšíme hlavu. V prvním zápase jsme si prostě baráž osahali a jdeme dál. Ještě je před námi dost zápasů,“ neklesá na mysl jihlavský útočník Marek Melenovský. Kdo jiný než jeden z nejzkušenějších mužů sestavy trenéra Petra Vlka by měl vědět, že jeden nevydařený zápas baráž nedělá.

Videosestřih: Karlovy Vary – Jihlava 6:3

Nováčkovskou daní nazval jihlavský trenér František Zeman prvních deset minut zápasu, ve kterých se Karlovy Vary dostaly do vedení 3:0. Po zlém začátku však Jihlava nesložila zbraně a zásluhou dvou gólů Jana Koláře se šlo do závěrečné třetiny za stavu 3:2 pro Energii. Jenže po třech minutách třetí třetiny vedli domácí opět o tři góly. „Zápas se pro nás nevyvíjel dobře. Začali jsme hrát až za stavu 0:3. Škoda čtvrté branky Varů. Kdybychom za stavu 2:3 ještě chvíli vydrželi, mohlo by to být zajímavé. Bohužel pro nás se to nepovedlo. Ale nevěšíme hlavu, prostě jsme si to v prvním zápase osahali a jdeme dál. Ještě je před námi dost zápasů,“ ohlíží se za utkáním Marek Melenovský, jenž souhlasí, že zlomový okamžik nastal právě při čtvrtém gólu Karlových Varů.

Marek Melenovský: Ukáže se, co Karlovy Vary a Litvínov umí, až teď přijedou k nám a na Slavii

První zápasy baráže tak vyšly lépe dvěma nejhorším extraligovým celkům. Karlovy Vary si poradily s Duklou výsledkem 6:3, Litvínov si doma pohlídal tři body po výhře 4:2 nad Slavií Praha. „Oba dva týmy hrály doma. Ukáže se, co oba extraligisté umí, až teď přijedou k nám a na Slavii,“ nadhazuje Marek Melenovský na vědomí, že nyní budou mít výhodu domácího prostředí úspěšní prvoligisté. Pro zkušeného jihlavského útočníka byl zápas v lázeňském městě hodně specifický, protože za Energii dříve hrával. V sezoně 2008/09 slavil v dresu Karlových Varů extraligový titul, o rok dříve bral stříbrné medaile. „Lhal bych, kdybych řekl, že jsem si na to nevzpomněl. Ale všechno se to tady vyměnilo a znám snad jen tři kluky, kteří tady tehdy byli,“ upozorňuje Marek Melenovský na fakt, že od té doby se Energie kompletně proměnila. Nejen kádrem, ale i stadionem, protože mistrovská sezona byla tou poslední pro starý a specifický stadion s jedinečnou atmosférou, jenž se nachází v části Dolní Kamenná.

Jakub Škarek: Je vidět, že budu muset ještě makat, abych se extraligovým hokejistům vyrovnal

Po skončeném jihlavském hostování Davida Honzíka, jenž platilo pouze pro první ligu, se stal Jakub Škarek jihlavskou barážovou jedničkou. Talentovaný šestnáctiletý gólman prožil opravdový křest ohněm, tím spíše, že po devíti minutách musel lovit puk ze své sítě hned třikrát. A to si ještě připsal úspěšný zákrok, když v gólové šanci tváří v tvář vychytal Jaroslava Kůse. „Podle výsledku jsem si zápas moc neužil. Ale zůstanu pozitivní a odnesu si ze zápasu jen to dobré. Je vidět, že budu muset ještě makat, abych se vyrovnal hokejistům, kteří hrají extraligu,“ přiznává sympaticky jihlavská jednička v baráži, jenž si připsala třicet úspěšných zásahů.

Stejně jako Marek Melenovský se i Jakub Škarek snaží zůstat pozitivní. První zápas proti celou sezonu se trápícím Karlovým Varům sice Dukle nevyšel, ovšem baráž má ještě dalších jedenáct pokračování. „Na začátku jsme byli myšlenkami možná ještě v autobuse. Ale od desáté minuty a ve druhé třetině jsme hráli dobře. Když se poučíme z našich chyb, můžeme být Karlovým Varům vyrovnaným soupeřem,“ myslí si gólman, jenž by věkem mohl nastupovat ještě za starší dorostence. Co by podle něj mohlo vést k úspěchu při dalším utkání v pátek 1. dubna doma proti Litvínovu? „Proti Litvínovu budeme hrát hokej, který umíme a který nás zdobil celou sezonu. Všichni uděláme maximum pro nějaký dobrý výsledek,“ uzavírá hodnocení zápasu strážce jihlavské svatyně.

Autor videa: Tomáš Lysý a Ondřej Šuhaj

Fotogalerie: Karlovy Vary – Jihlava 6:3