Finští Old boys z Tampere opět přijeli do Jihlavy. Sehráli zde tři zápasy, navštívili baráž a zaujal je Jakub Škarek

13.04.2016 / Tomáš Lysý

Horácký zimní stadion zažil na konci druhého dubnového týdne pořádný nával. Vedle barážového zápasu Dukla – Karlovy Vary zde probíhal také turnaj O pohár primátora Jihlavy za účasti rekordních dvanácti týmů. Třetí akcí byly tři zápasy „Old boys“ klubu HiKi-Hockey Seniors z finského Tampere, kteří do Jihlavy přijeli znovu po dvou letech. „Hokejové hry byly velmi pěkné, šlo o hru gentlemanů. My i ostatní týmy jsme si zápasy užili, bylo to hodně kamarádské,“ říká manažer finského týmu Hannu Tyry. Sympatický Fin je zároveň i manažerem finské strany Mezinárodní česko-finské hokejové školy, která se letos bude konat právě v Tampere. Hannu Tyry se svými spoluhráči navštívil i barážový zápas Dukly proti Varům a mluvil s Jakubem Škarkem, jehož zná z hokejové školy 2012.

Hokejová turistika. Právě tento nově vznikající pojem vyznává Hannu Tyry se svým týmem „starých pánů“ Hiki-Hockey Seniors. Parta hokejových elegánů z Tampere odehraje během roků několik hokejových turnajů i mimo svojí domovinu. Nyní zamířil finský tým do srdce Vysočiny v rámci Jihlavských hokejových her. Stejně jako před dvěma lety, kdy zde byli HiKi poprvé. A jak tehdy Hannu Tyry říkal, rozhodně ne naposled.

Article in English

Tentokrát byl pobyt Finů speciální i v tom, že se mohli podívat na barážové utkání Jihlava proti Karlovým Varům. Finský tým navštívil dopolední předzápasové rozbruslení Dukly, při kterém prohodil Hannu Tyry několik vět trenérem Petrem Vlkem. A také s Viktorem Ujčíkem - jak jinak než ve finštině. Současný jihlavský asistent trenéra A-týmu a juniorky totiž tři roky působil v týmu Kärpät Oulu a dvakrát tam vyhrál SM-Liigu. Před samotným zápasem se Finové hodně zajímali, kde je možné nakoupit oblečení a suvenýry s motivy klubu. Nejúspěšnější klub československé hokejové historie je v zemi tisíců jezer velmi dobře znám. Sám Hannu Tyry je o dění v Dukle moc dobře informován. Na webu Dukly mu neunikne žádný článek, pomocí překladače je čte v anglickém jazyku.

Zrak Hannu Tyryho ale spočinul i na Jakubu Škarkovi. Šestnáctiletého talentovaného gólmana Dukly totiž zná od roku 2012. Tehdy mu předával cenu pro nejlepšího hráče Mezinárodní česko-finské hokejové školy.

Fotogalerie z Jihlavských seniorských hokejových her 2016

Sobota a neděle již patřila zápasům. V sobotu dopoledne se HiKi-Hockey Seniors utkali s Old Boys Velké Meziříčí, večer pak nastoupili proti Old Boys Telč. O den později sehráli utkání proti Old Boys HAS Jihlava, za který hraje i dlouholetý jihlavský kapitán Oldřich Bakus. Seniorské amatérské hokejové hry 2016, jak byla celá akce nazvána, totiž organizoval právě HAS Jihlava ve spolupráci s jihlavskou organizací České unie sportu pod vedením Vítězslava Holuba. „HiKi-Hockey Seniors chtějí poděkovat lidem, kteří se o akci zasloužili. Mockrát děkuji Bedřichu Ščerbanovi a Vítězslavu Holubovi,“ sdělil Hannu Tyry, jehož patnáctičlenný tým přijel do Jihlavy a pobýval zde na své vlastní náklady.

Hannu Tyry: Moji spoluhráči si velice užívali atmosféru zápasu Dukly proti Varům

Hannu, jak jste si užili Hokejové hry Old boys?
Hokejové hry byly opravdu pěkné, je to hra gentlemanů. Užili jsme si je, stejně jako další týmy, bylo to hodně kamarádské.

Mimo hokejových aktivit, jak se Vám líbilo v Jihlavě?
Moc jsme si náš pobyt v Jihlavě užili. Jídlo v restauraci Jihlavský Parlament bylo dobré, stejně jako pivo v Pivním ráji, v Guestu nebo strava v LaOliva. A také příjemná párty v Xanadu, tu jsme si opravdu užili. Já osobně jsem byl rád za setkání se svými jihlavskými přáteli, po kterých se mi zasteskne.

Navštívili jste barážový zápas mezi Duklou a Karlovými Vary. Jaký jste si na něj udělali názor?
Moji spoluhráči navštívili zápas Dukly vůbec poprvé a opravdu si užili nejen atmosféru na stadionu, ale také dobrá místa k sezení nebo pivní servis během zápasu. Bylo skvělé, že Dukla vyhrála. Ale jasně jsme viděli, že Karlovy Vary hrály disciplinovaněji a také tvrdší hrou, protože na ní jsou zvyklí z extraligy. Rozhodčí byli špatní.

Jakub Škarek? Bude skvělým hráčem, pokud bude pečlivě trénovat, bude trpělivý a bude si užívat hokeje

Před zápasem a po zápase jsi mluvil s Jakubem Škarkem. O čem?
Díval jsem se na páteční ranní trénink Dukly a trošku jsem mluvil s Petrem Vlkem a Viktorem Ujčíkem. Po tréninku jsem hovořil s Josefem Škarkem (otec Jakuba – pozn. aut.) o Jakubovi. Je to stále velmi mladý chlapec a měl by se soustředit jak na školu, tak na hokej. Jakub bude za několik let skvělým hráčem, pokud bude pečlivě trénovat, bude trpělivý a bude si užívat hokeje. Říkal jsem Jakubovi, že si nyní musí tyto barážové zápasy užívat, protože asi nebude hrát baráž každý rok. Po zápase Dukly jsme spolu mluvili o dalších věcech, které se netýkaly hokeje.

Zápasy hokejových her Old-Boys

HiKi-HOCKEY SENIORS – OLD BOYS VELKÉ MEZIŘÍČÍ 2:3 sn. (1:1, 1:0, 0:1 – 0:0)
(Sobota 9. dubna 2016, 11:15, hráno na 3x15 minut)
Branky a nahrávky: 18. Yrjöla (Vilonen), 27. Haakana (Ilveskoski) – 2. Špaček (Strádal), 38. Chlubna, rozh. náj. Sobotka.

HiKi-Hockey: Jouni Jortikka – Risto Airikainen, Pekka Haakana, Pekka Huuhka, Olli Ilveskoski – Janne Kepponen, Jari Parviainen, Pasi Peura – Timo Saaristo, Lasse Tyynysniemi, Hannu Tyry (C) – Jori Uusitalo, Ilkka Vilonen, Esa Yrjöla
Velké Meziříčí: Pavel Maláč – František Mejzlík, Karel Vidlák (C), Ludvík Švihálek, Antonín Jeřábek, Eduard Kadela, Vlastimil Zachoval, Radovan Bíbr, Petr Sobotka, Jiří Hamáček, Milan Strádal, Vítězslav Novák, Petr Špaček, František Chlubna, Ladislav Fischer.

SK TELČ SENIORS – HiKi-HOCKEY SENIORS 3:2 (2:1, 1:0, 0:0)
(Sobota 9. dubna 2016, 20:15, hráno na 3x15 minut)
Branky a nahrávky: 14. Jančo (Prášek), 15. Stejskal, 29. Kadlec – 8. Kepponen, 24. Tyynysniemi (Uusitalo).

SK Telč Seniors: Aleš Tušer – Zdeněk Tůma (C), Jaromír Šindelář, Zdeněk Kret, Vladimír Stejskal, Zdeněk Jindra, Miroslav Slavíček, Ivan Nosek, Jiří Kadlec, Pavel Chromý, Josef Prášek, Zdeněk Jančo, Vladimír Anderle, Rudolf Válek
HiKi-Hockey: Jouni Jortikka – Risto Airikainen, Pekka Haakana, Pekka Huuhka, Olli Ilveskoski – Janne Kepponen, Jari Parviainen, Pasi Peura – Timo Saaristo, Lasse Tyynysniemi, Hannu Tyry (C) – Jori Uusitalo, Ilkka Vilonen, Esa Yrjöla.

OLD BOYS HAS JIHLAVA – HiKi HOCKEY SENIORS 4:1 (2:0, 1:0, 1:1)
(Neděle 10. dubna 2016, 15:45, hráno na 3x15 minut)
Branky a nahrávky: 1. Horák (Holub), 4. Ujčík (Bakus, Němec), 29. Horák (Chromý), 40. Holub – 35. Yrjöla (TS).

HAS JIHLAVA: Martin Pokorný – Vladislav Sapík, Jan Němec, Jakub Svoboda, Rostislav Žaloudek – Martin Chromý, Dalibor Vantuch, Vítězslav Holub – David Horák, Milan Ujčík, Oldřich Bakus
HiKi-Hockey: Jouni Jortikka – Risto Airikainen, Pekka Haakana, Pekka Huuhka, Olli Ilveskoski – Janne Kepponen, Jari Parviainen, Pasi Peura – Timo Saaristo, Lasse Tyynysniemi, Hannu Tyry (C) – Jori Uusitalo, Ilkka Vilonen, Esa Yrjöla.

NEJLEPŠÍ HRÁČI ZÁPASU. Ludvík Švihálek (Old Boys Velké Meziříčí, vlevo) a Esa Yrjöla (HiKi-Hockey Seniors, vpravo). Ceny předával předseda jihlavské organizace České unie sportu Vítězslav Holub (uprostřed). Foto: Tomáš Lysý

SPECIÁLNÍ CENA. Hannu Tyry (vlevo) předává speciální ocenění pro Karla Vidláka (vpravo), kapitána Velkého Meziříčí. Foto: Tomáš Lysý.

SPOLEČNÁ POZÁPASOVÁ FOTOGRAFIE. Foto: Tomáš Lysý

NEJLEPŠÍ HRÁČI ZÁPASU. Miroslav Slavíček (SK Telč Seniors, vlevo) a Janne Kepponen (HiKi-Hockey Seniors, vpravo). Ceny předával jednatel Dukly Jihlava Bedřich Ščerban (uprostřed). Foto: Tomáš Lysý

SPECIÁLNÍ CENA. Hannu Tyry předává speciální ocenění pro kapitána Telče Zdeňka Tůmu. Foto: Tomáš Lysý

SPOLEČNÁ POZÁPASOVÁ FOTOGRAFIE. Foto: Tomáš Lysý

NEJLEPŠÍ HRÁČI ZÁPASU. David Horák a Vítězslav Holub (Old Boys HAS Jihlava, zleva) a Jouni Jortikka (HiKi-Hockey Seniors, vpravo). Foto: Zdeněk Trávník

SPECIÁLNÍ CENA. Hannu Tyry (vpravo) předává speciální ocenění pro gólmana Old Boys HAS Jihlava Martina Pokorného (uprostřed). Foto: Zdeněk Trávník

VÍŤA A HANNU. Předseda jihlavské organizace České unie sportu Vítězslav Holub (vlevo) s kapitánem HiKi-Hockey Seniors a manažerem finské strany Mezinárodní česko-finské hokejové školy Hannu Tyry. Foto: Zdeněk Trávník

SPOLEČNÁ POZÁPASOVÁ FOTOGRAFIE. Foto: Zdeněk Trávník