Dukla se v baráži naposledy utká se Slavií. Ve hře je už pouze jedno postupové místo

18.04.2016 / Tomáš Lysý

Extraligová baráž 2016 vstupuje do své závěrečné čtvrtiny. Všechny čtyři účastníky prolínací soutěže čekají ještě tři zápasy, ve kterých se rozhodne, kdo z trojice Karlovy Vary, Slavia a Dukla vybojuje s již zachráněným Litvínovem druhou vstupenku do extraligového ročníku 2016/17. Dukla se v letošní sezoně utká poosmé a naposledy s pražskou Slavií. Utkání začíná na Horáckém zimním stadionu v úterý 19. dubna 2016 v tradičním čase 17:30 a je stále o co hrát. Jihlavští hokejisté mají stále šanci na postup, i když pouze malou, a navíc můžou výrazně zamíchat barážovými kartami, protože po aktuálně třetích Slávistech doma přivítají druhé místo držící Karlovy Vary.

Organizace domácích barážových zápasů Dukly Jihlava

UPOZORNĚNÍ PRO NÁVŠTĚVNÍKY: Sedadla s označením R jsou určená pouze pro držitele permanentek a partnery klubu

Grafika: Jan Poukar

Baráž je hodně nevyzpytatelná soutěž. Stačí se podívat na průběh jejího letošního devátého kola. V utkání hraném od 15:30 Litvínov doma prohrával s Karlovými Vary po první třetině 0:2 a výrazně si komplikoval domácí záchranářské oslavy. Tento stav navíc vůbec nevyhovoval Slavii, která Energii pronásleduje. Jenže ve druhé třetině Verva rozprášila soupeře neskutečným poměrem střel 26:0!, dvakrát rozvlnila soupeřovu síť a ve třetí třetině vystřelil obránce Filip Pavlík vítězný gól, který znamenal tři body a záchranu úřadujícího mistra v extralize. Tento výsledek naopak Pražanům vyhovoval, tím spíše, že po dvou třetinách vedli nad Duklou 2:0 a měli Karlovy Vary na jednobodový dostřel. Ovšem sešívaní znovu potvrdili bídu svých domácích závěrečných dvacetiminutovek. Jihlava dokázala dvěma góly srovnat (celkem tak má Slavia za poslední tři domácí zápasy ve třetí třetině skóre 0:8) a klubu z Edenu sebrala bod za nájezdovou prohru.

Tabulka baráže o extraligu po devíti kolech:

Jediná jistota baráže? Zachráněný Litvínov, o druhé místo hrají stále ještě tři zbývající týmy

Znamená to tak jediné. Ve hře o druhou vstupenku do extraligy jsou tak stále ještě všichni tři ostatní barážisté. Nejlepší výchozí pozici má Energie, která se utká doma s Litvínovem, poté jede do Jihlavy a v závěrečném kole doma hostí Slavii, což teoreticky může být přímý zápas o postup. K tomu však sešívaní potřebují co nejvíce bodů z následujících dvou utkání na ledě Jihlavy a doma s Litvínovem. A Dukla rozhodně bude bojovat do posledního dechu, protože při tříbodovém systému je stále ještě ve hře o postup. Nicméně musí doma v následujících dvou zápasech získat šest bodů a věřit v klopýtnutí Energie a Slavie s Litvínovem. Poté by se také rozhodovalo v závěrečném kole, kdy Dukla míří do Litvínova.

Spolu se základní částí WSM Ligy se Jihlava střetne se Slavií již poosmé. Čtyřikrát na sebe oba dva celky narazily v první lize, kde má lepší bilanci Dukla. Ta dokázala v Praze dvakrát zvítězit (2:1 a 3:1), doma pak brala výhru 6:5 na nájezdy. Červenobílí dokázali v Jihlavě vyhrát pouze úvodní vzájemný zápas, když ve třetí třetině otočili nepříznivý stav z 1:2 na 4:2. V barážových kláních se naopak daří lépe Pražanům. Vedle již zmiňovaného posledního vzájemného utkání v Edenu nejprve dokázali doma vyhrát 5:0, poté v Jihlavě čtyřikrát srovnali vedení Dukly a zvítězili 5:4 na nájezdy.

Nahlédnutí do statistik:

Autor: Tomáš Lysý (zdroj statistik: www.hokej.cz)

Poslední vzájemný zápas:

8. kolo baráže: Slavia – Jihlava 3:2 sn.
Devátý duel baráže svedl dohromady pražskou Slavii a Duklu. Domácí začali duel lépe a po první třetině vedli 1:0. Ve druhé části přidali další branku. Svěřenci Petra Vlka tak vstupovali do třetí dvacetiminutovky s dvougólovým mankem. Po přesilovkových brankách Filipa Semana a Aleše Jergla bylo srovnáno. Jelikož o vítězi nerozhodlo ani pětiminutové prodloužení, přišly na řadu samostatné nájezdy. Ve kterých se domácí prosadili dvakrát a hosté jen jednou. Bonusový bod tak připadl Slavii, která porazila Duklu 3:2 po nájezdech.

Branky a nahrávky: 11. Jiránek (Knot, Hraško), 38. Kolařík (Tuominen), rozhodující nájezd Tuominen – 44. Seman (Kolář, Diviš), 54. Jergl (Důras, Štebih). Rozhodčí: Čech, Lacina – Hlavatý, Tošenovjan. Vyloučení: 7:7. Využití: 1:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 2478. Střely na branku: 40:28. Průběh utkání: 2:0, 2:2, 3:2.

Slavia: Hylák – Kolařík, Knot, Hraško, Pavlin, Krstev, Andrlík – Mikulík, Šafránek, D. Hruška – Robinson, Vas, Markovič – Čermák, Tuominen, Jiránek – Bahenský, Kašpařík, Ondráček
Jihlava: Škarek – Zadražil, Dobrovolný, Štebih, Šafář, Bilčík, Grebenjuk, Parýzek – Jergl, Skořepa, Důras – Diviš, Seman, Beránek – Harkabus, Jícha, Kolář – Anděl, Melenovský, Kohout.

STŘELEC FILIP SEMAN. Dukla Jihlava v dosavadním průběhu baráže bodovala ve čtyřech zápasech, ve kterých získala dohromady 7 bodů za dvě výhry (jednou za dva body) a dvě prohry v nájezdech. V každém z těchto čtyř zápasů se gólově prosadil Filip Seman (ve žlutém s číslem 24), jenž je tak se čtyřmi body nejlepším střelcem týmu v baráži. Foto: Tomáš Buksa.

Program 10. kola baráže o extraligu, úterý 19. dubna 2016:

HC Dukla Jihlava - HC Slavia Praha (17:30)
HC Energie Karlovy Vary - HC Verva Litvínov (18:00)

Program 11. kola baráže o extraligu, pátek 22. dubna 2016:

HC Dukla Jihlava - HC Energie Karlovy Vary (17:30)
HC Slavia Praha – HC Verva Litvínov (18:00)

Program 12. kola baráže o extraligu, neděle 24. dubna 2016:

HC Verva Litvínov – HC Dukla Jihlava (15:30)
HC Energie Karlovy Vary - HC Slavia Praha (15:30).

Pozvánka na baráž: Pojďme snít svůj sen a společně bojovat do posledního dechu

Autor videa: Ondřej Šuhaj

Modrá vlna společnosti ICOM transport - ta správná přihrávka pro Vás! Vyberte nejlepšího hráče utkání!