Do mládežnických reprezentací bylo v závěru sezony nominováno několik jihlavských nadějí

21.04.2016 / Tomáš Lysý

S pomalu blížícím se koncem hokejové sezony 2015/16 probíhají i poslední reprezentační mládežnické akce. Do turnaje čtyř zemí U-19 byl nominován Aleš Dufek. Osmnáctka bojuje na mistrovství světa v USA i s Josefem Kořenářem, Ondřejem Najmanem a Pavlem Kousalem, asistentem trenéra Roberta Reichela je Patrik Augusta. Na přelomu března a dubna hostila Jihlava kemp reprezentace do 16 let i s Ondřejem Chaloupkem, Patrikem Rašínem a Adamem Najmanem. Manažerem akce byl Pavel Falta, kustodem pak masér A-týmu Dukly Jindřich Hurda. Stříbro na ženevském turnaji žen U-15 získala Kristýna Kaltounková.

Reprezentace do 19 let

Poslední akcí reprezentace do 19 let, vlastně nově tvořené dvacítky, byl Turnaj čtyř zemí v Hodoníně. Na konci druhého dubnového týdne nastoupili svěřenci trenéra Davida Bruka proti Rusku (výhra 4:3 na nájezdy) dále proti Slovensku (výhra 4:3) a v závěrečném duelu proti Finsku bojovali o celkové vítězství, ovšem reprezentaci Suomi podlehli 1:3. Do všech tří zápasů naskočil útočník Aleš Dufek, jenž přišel do Dukly před dvěma roky právě z Hodonína.

Reprezentace do 18 let

Jak již bylo na webu Dukly zveřejněno, česká reprezentace do 18 let aktuálně hraje na mistrovství světa v americkém Grand Forks s třemi jihlavskými hráči v sestavě – gólmanem Josefem Kořenářem a útočníky Ondřejem Najmanem a Pavlem Kousalem. Další jihlavský gólman Jakub Škarek se turnaje nemohl zúčastnit, protože je jednička Dukly v právě probíhající baráži.

Při svém vstupu do turnaje prohráli Češi na nájezdy s Finskem 3:4, když po první třetině prohrávali již 1:3. Ve třetí třetině ale mladí čeští hokejisté srovnali na 3:3, o vyrovnání se postaral jihlavský útočník Ondřej Najman. Ve druhém utkání sice Češi přestříleli Kanadu 39:25, ale podlehli jí 1:3. První vítězství českých hráčů přišlo ve třetím zápase proti Dánsku. Na kanonádě 9:2 se podílel třemi góly a dvěma asistencemi Ondřej Najman, jenž byl zároveň vyhlášen českým hráčem zápasu. Jeho spoluhráč z týmu a jihlavské juniorky Pavel Kousal třikrát přesně nahrával. Jenže ve svém posledním vystoupení v základní skupině prohrálo Česko se Slovenskem 3:4 a obsadilo ve skupině čtvrté místo.

Gólman Josef Kořenář nastoupil do všech dosavadních zápasu českého týmu a pokud bude hájit svatyni národního mužstva i ve čtvrtfinále, čeká jej těžká práce. Svěřenci kouče Roberta Reichela a Patrika Augusty, jinak trenéra juniorky Dukly, se totiž ve čtvrtfinále utkají s domácí Amerikou, jenž prochází turnajem jako nůž máslem. V základní skupině postupně USA porazila Rusko 8:2, Švédsko 6:1, Lotyšsko 12:1 a Švýcarsko 4:0. Utkání ČR – USA začíná v pátek 22. dubna ve 2:30 českého času.

JIHLAVŠTÍ ZÁSTUPCI V U-18. Zleva Patrik Augusta, asistent trenéra Roberta Reichela, dále gólman Josef Kořenář a útočníci Pavel Kousal a Ondřej Najman. Koláž: Tomáš Lysý.

Reprezentace do 16 let

Poslední akce této věkové kategorie v pomalu končící sezoně se sice obejde bez jihlavských hráčů, přesto je spjata s Jihlavou. V termínu 21. – 24. dubna 2016 proběhne na Horáckém zimním stadionu kemp reprezentační šestnáctky, během kterého se čeští hokejisté dvakrát střetnou se stejnou věkovou kategorií reprezentace Slovenska. První zápas je na programu v sobotu 23. dubna 2016 od 17 hodin, druhý duel sehrají čeští mladíci o den později v 15 hodin. Zajímavostí rovněž je, že před týdnem cestovala reprezentace do 16 let k třem přípravným zápasům do Finska a první z nich se konal v Pirkkale, domovském stadionu finských ročníků Mezinárodní česko-finské hokejové školy.

Reprezentace do 15 let

Na přelomu března a dubna proběhlo v Jihlavě soustředění reprezentace do 15 let - více zde. Téměř padesátka talentovaných mladíků absolvovala na domovském stadionu Dukly několik tréninkových jednotek, v přípravných zápasech nastoupili čeští hráči jednak proti sobě (tři výběry Blue, White, Red), druhak proti stejně starému švédskému týmu Smålands Ishockeyförbund.

Ve výběru figurovalo i několik zástupců jihlavského hokeje: gólman Ondřej Chaloupek, obránce Patrik Rašín a útočník Adam Najman, mj. bratr Ondřeje Najmana. Mezi náhradníky se zařadil obránce Daniel Piskač. Všichni čtyři jmenovaní patří do jihlavského staršího dorostu. Manažerem kempu byl Pavel Falta, kustodem pak masér A-týmu Dukly Jindřich Hurda.

JIHLAVSKÉ ZASTOUPENÍ V U-16. Jihlavského kempu reprezentace do 16 let se jako hráči zúčastnili zleva Ondřej Chaloupek, Patrik Rašín a Adam Najman. Mezi náhradníky byl Daniel Piskač. Manažerem akce byl jmenován Pavel Falta, masérem pak Jindřich Hurda. Koláž: Tomáš Lysý.

Reprezentace žen do 18 let

Poslední akcí letošní sezony pro ženskou reprezentaci do 18 let byl přípravný kemp, jenž se uskutečnil ve dnech 15. – 17. dubna 2016 v Příbram. Hlavní trenér Jan Fidrmuc sice mezi nominované nezahrnul žádnou jihlavskou hráčku, ovšem dvě jihlavská jména z B-týmu mladšího dorostu byla mezi náhradnicemi – obránkyně Zuzana Martinů (nahoře) a útočnice Eva Adamová.

Reprezentace žen do 15 let

Závěrečných dvou akcí této sezony se v reprezentaci do 15 let zúčastnila útočnice starších žáků Dukly Kristýna Kaltounková. Jihlavská hokejistka, jenž mj. nastupuje i za ženský A-tým Slavie Praha, byla nejprve nominována na dvoudenní kemp do Vlašimi, jenž se konal na konci března.

Od šestého do desátého dubna čekal ženskou reprezentační patnáctku turnaj Geneve Future Hockey Chalenge ve švýcarské Ženevě. V konkurenci šesti týmů si české hráčky vedly slušně a nakonec jim patřila konečná druhá příčka, když je v cestě za obhajobou zlatých medailí zastavil až ve finále ruský Voskresensk. Kristýna Kaltounková během sedmi zápasů vstřelila pět gólů a na osmi se podílela přesnou nahrávkou.

Výsledky českého týmu:
Chimik Voskresensk – Česko 0:3
(Kristýna Kaltounková asistovala u třetího gólu)
Švédsko východní region – Česko 1:6
(Kristýna vstřelila druhý, čtvrtý, pátý a šestý gól Česka)
Česko – Dobryj Ljod 7:3
(jihlavská útočnice vstřelila šestý gól týmu, na sedmý přihrávala)
Česko – Švýcarsko 8:0
(Kristýna zaznamenala asistenci u prvního a třetího gólu)
Česko – Francie 6:0
(třináctiletá hráčka Dukly asistovala u pátého gólu ČR)
Česko – Slovensko 8:0
(Kaltounková nahrávala na druhý a osmý gól týmu)
Česko – Chimik Voskresensk 4:5 sn.
(jihlavská hráčka asistovala u druhého gólu Česka a neproměnila nájezd ve třetí sérii).