Baráž nám ukázala, na kterých věcech je třeba ještě pracovat, podotkl jednatel Dukly Bedřich Ščerban na tiskové konferenci

27.04.2016 / Tomáš Lysý

Dukle Jihlava právě skončila pořádně dlouhá sezona, která byla korunována postupem do baráže o extraligu. V rozšířené prolínací soutěži, která se hraje od sezony 2012-13, si jihlavský tým nevedl špatně a do posledních dvou kol byl protivníkům vyrovnaným soupeřem. Dohromady získala Dukla během dvanácti kol rovných deset bodů. „Hráči nasáli zkušenosti a zápasy jim ukázaly, co je třeba ještě zlepšit,“ řekl během tiskové konference hlavní trenér A-týmu Petr Vlk. V podobném duchu se vyjádřil také jednatel klubu Bedřich Ščerban, kapitán týmu Jiří Dobrovolný či asistent kapitána Michal Důras.

O baráži:

Do prolínací soutěže si Dukla vybojovala postup po dlouhých dvanácti letech. Naposled tomu tak bylo v sezoně 2003-04, kdy červenožlutí v památné baráži s Českými Budějovicemi vyhráli 4:0 na zápasy a slavili postup. O rok později naopak pád do bojů o extraligu neodvrátili, stejně jako následnou porážku od Motoru 1:4 v celé sérii.

Jihlavští hokejisté byli v konkurenci Litvínova, Karlových Varů a Slavie důstojným soupeřem. Ještě do desátého kola žila jejich šance na druhé postupové místo. „Zpočátku jsme drželi krok, ale pak se ukázalo, že výkonnost extraligistů je větší,“ říká jednatel jihlavského klubu Bedřich Ščerban s tím, že v posledních dvou zápasech, kdy už Dukle o nic nešlo, chyběla hráčům motivace. Baráž hodnotí první muž Dukly pozitivně. „Soutěž byla parádní, co se týče výkonnosti mužstev a organizace,“ doplňuje.

Podrobný onlajn z tiskové konference HC Dukla Jihlava

Hlavní trenér Dukly Petr Vlk si pochvaluje zejména konfrontaci s extraligovými celky, které jsou pro jeho tým přínosem k nezaplacení. „Hráči nasáli zkušenosti a zápasy jim ukázaly, co je třeba ještě zlepšit, abychom byli jako tým extraligovým soupeřům více konkurenceschopní,“ upozorňuje dvaapadesátiletý lodivod. „Kromě posledních dvou utkání jsme byli všem soupeřům rovnocenným soupeřem, i třeba přes porážku 0:5 na Slavii, kde výsledek vůbec neodpovídal průběhu,“ ohlíží se za všemi dvanácti zápasy Petr Vlk.

Velkou prověrkou bylo dvanáctero barážových klání zejména pro mladý tým Dukly s věkovým průměrem 26 let. Drtivá většina hráčů okusila baráž vůbec poprvé. „Samozřejmě to byla zkušenost, extraligu jsem šest let nehrál,“ říká kapitán Jiří Dobrovolný a zároveň trošku lituje, že byl v čele negativních statistik, jako např. hodnocení účasti na ledě. „Máme půl nebo tři čtvrtě roku na to, abychom se v některých věcech zlepšili. Nechceme slibovat, že se do baráže zase za rok dostaneme. Víme, jak se tady v Jihlavě slibuje a jak to pak vypadá,“ naráží obránce s velkým C na dresu na protahující se rekonstrukci Horáckého zimního stadionu, kterou zastupitelé města slibují od roku 2009.

Jako poslední se slova ujal Michal Důras, železný muž týmu, který nastoupil ke všem čtyřiasedmdesáti soutěžním utkáním týmu. Žádný jiný tým jich v českých soutěžích neodehrál více. „I když se nám hlavní cíl nepovedl, věřím, že jsme načerpali zkušenosti a viděli, kde nás v konfrontaci s extraligovými týmy tlačí bota. Ze začátku nám trvalo přehodit se do vyššího levelu, ale od třetího utkání jsme byli vyrovnaným soupeřem. Dopláceli jsme ale na to, že jsme dostávali lehké góly a naopak se na jejich vstřelení strašně nadřeli,“ myslí si zkušený útočník, jenž ve všech třech částech sezony patřil mezi tři nejproduktivnější hráče.

O hráčském kádru a přípravě

Petr Vlk nastínil na tiskové konferenci program na následující dny. „Dnes (27. dubna 2016) ukončujeme stávající sezonu, probíhají pohovory s hráči,“ sděluje hlavní trenér A-týmu s tím, že příprava na nový ročník začne 23. května. Bedřich Ščerban krátce poté nechal nahlédnout do zákulisí jednání s hráči. „Mezi brankáři tu máme Jakuba Škarka, jednáme s Lukášem Sáblíkem, nově podepsal smlouvu i Josef Kořenář. Využijeme opci na Jiřího Dobrovolného a Tomáše Kalába. Smlouvu podepsal Lukáš Jícha i Josef Skořepa, mají jí také Michal Důras, Filip Seman i Alexander Grebenyuk,“ prozrazuje jednatel klubu.

O pohybech v kádru bude klub informovat v následujících dnech prostřednictvím webu a sociálních sítí.

Záznam posezonní tiskové konference HC Dukla Jihlava

Autor: HZStv1

O varských hráčích na hostování

Do Dukly přišlo před začátkem sezony na hostování několik hráčů z Karlových Varů. V průběhu ročníku došlo mezi oběma týmy k hráčským výměnám. „Nebylo to nic, co jsme chtěli, ale chápu, že se Karlovy Vary potápěly a zkoušely kde co,“ dívá se zpětně za sezonou Bedřich Ščerban. Před baráží zůstalo v kádru Dukly pět hráčů na hostování z Energie, kteří ve vzájemných zápasech Varů a Jihlavy nemohli nastoupit. V různých médiích a internetových diskuzích vzniklo mnoho „zaručených teorií.“

Když po prvním domácím zápase Dukly se Slavií se disciplinární komise rozhodla netrestat jihlavského Martina Kohouta po zákroku na obránce Pražanů Antonína Růžičku, prohlásil sportovní manažer Slavie Luděk Bukač ml., že rozhodnutí „je podivné i v kontextu celé baráže, kdy hráči jako Kohout nemůžou hrát proti Karlovým Varům a proti ostatním týmům nastupují.“ Realita je však taková, že ke všem zbylým osmi zápasům Dukly nastoupil z „varských hostů“ pouze Tomáš Harkabus. Ondřej Beránek odehrál sedm utkání, Ondřej Šafář pět, Martin Kohout tři a Denis Šimek do baráže vůbec nenastoupil.

Jednatel Dukly Jihlava navíc upozornil na jiné věci, které probíhaly během rozehraných bojů o extraligu. „Dějí se zde jiné věci, jako když náš soupeř v probíhající baráži kontaktuje naše hráče a nabízí jim smlouvy,“ zdůrazňuje Bedřich Ščerban.

O návštěvnosti

Jednou z dotazovaných věcí byla návštěvnost domácích zápasů Dukly v baráži. Na první zápas s Litvínovem sice přišlo přes 4100 diváků, ovšem v dalších pěti domácích utkáních se počet lidí v ochozech nepřehoupl přes tři tisícovky. „Pro mě jsou návštěvy zklamáním. Čekali jsme na baráž 12 let, co k tomu říct…,“ těžko hledá slova Jiří Dobrovolný. „O něco jsme se snažili celý rok a vyšlo to, ale odezva fanoušků nebyla. Můžeme poděkovat těm, co přišli. Ale nevíme, co by ti ostatní chtěli více,“ pokračuje v podobném tónu jihlavský kapitán.

Trenér týmu Petr Vlk si nemyslí, že by na průměrnou domácí návštěvnost 2556 diváků měla cena vstupenek velký vliv. „Během sezony jsme hráli na prvním místě nebo se o něj tahali s Kladnem, ale lidé stejně nechodili,“ upozorňuje jihlavský lodivod a Michal Důras jej upozorňuje, že se nejde jen o kvalitu stadionu, vzhledem k tomu, že prostředí v Litvínově nebo na Slavii není o moc lepší než Horácký zimní stadion. „Návštěvnost nebyla ze začátku špatná, ale klesala, když už jsme měli jen teoretickou šanci na postup. A hrozně mě mrzí, že když někdo dělá analýzu a polemiku, tak si nezjistí všechny informace,“ říká Bedřich Ščerban k návštěvnosti a pozastavuje se nad polemikou jihlavské redakce MF Dnes.

BARÁŽOVÝ TÝM DUKLY. Po posledním domácím zápase s Karlovými Vary se celý tým nechal společně zvěčnit. Nebylo se čemu divit, na úspěšnou sezonu chce mít vzpomínku každý. Tím spíše, že hráči častokrát upozorňovali, že dohromady tvořili výbornou partu. Michal Důras se nechal dokonce slyšet, že po svém návratu do Dukly drží toto mužstvo nejvíce pospolu. Možná i to byl jeden z hlavních důvodů, proč Jihlava po 12 letech vybojovala postup do extraligové baráže.

Foto: Tomáš Buksa.