Miha Štebih opouští Duklu, má namířeno do Slavie Praha

01.05.2016 / Tomáš Lysý

Jihlavské obranné řady již v příští sezoně nebude hájit Miha Štebih. Novým působištěm slovinského reprezentačního obránce bude Slavia Praha, konkurent Dukly ve WSM Lize. „S Mihou jsem měl schůzku ihned po skončení baráže. Jednání bylo velice rychlé, protože mi oznámil, že se rozhodl jít do Slavie,“ prozrazuje jednatel jihlavského klubu Bedřich Ščerban s tím, že podle jeho informací kontaktoval pražský klub čtyřiadvacetiletého obránce před začátkem baráže o extraligu nebo v jejím průběhu.

Miha Štebih přišel do Dukly Jihlava před sezonou 2012-13 spolu s krajanem a také obráncem Matićem Podlipnikem. Rodák z Mariboru se během jihlavského angažmá vypracoval do seniorského týmu Slovinska, předtím působil v jeho mládežnických týmech do 18 let a do 20 let. V roce 2014 vybojoval se Slovinskem postup z divize 1A do elitní skupiny mistrovství světa, které se o rok později konalo v Praze a Ostravě. Tam však "Risi," jak se slovinskému národním týmu přezdívá, i s Mihou Štebihem v sestavě příslušnost ke světové elitě neuhájili a opět spadli o patro níže (minulý týden se Slovinsku podařil opětovný návrat - pozn. aut.) Za Duklu odehrál během čtyř sezon celkem 211 zápasů, ve kterých nasbíral 69 bodů za 22 gólů a 47 asistencí (základní část: 164 zápasů, 15+28; play-off: 35 zápasů, 7+15; baráž o extraligu: 12 zápasů, 0+4). V ročníku 2014-15 naskočil do jednoho zápasu v extralize za Mladou Boleslav.

Na odchodu: Miha Štebih

Další zápasy v červenožlutém dresu již nepřidá, jeho další angažmá bude v hlavním městě, kde bude hájit barvy Slavie Praha. „S Mihou Štebihem jsem měl schůzku v úterý 26. dubna, ihned po skončení baráže. Vše bylo velice rychlé, protože mi oznámil, že se rozhodl jít do Slavie. Nebylo v podstatě o čem jednat,“ sděluje jednatel Dukly Jihlava Bedřich Ščerban a z jeho slov lze vyčíst, že se Pražané zřejmě dohodli se slovinským bekem dříve než po skončení extraligové baráže. „Podle mých informací měl Miha zřejmě podmínky smlouvy domluvené během baráže. Existuje přitom pravidlo, že pokud probíhá soutěž, tak by se s hráči nemělo vyjednávat. Tím spíše, když Slavia byla naším soupeřem v baráži,“ podotýká první muž Dukly, který již tuto informaci naznačil během posezonní tiskové konference týmu.

„Tu informaci jsem se dozvěděl pozdě. Jinak by Miha nehrál v zápasech proti Slavii. Těžko se musí hrát proti soupeři v baráži, když máte nastupovat další ročník v jeho dresu,“ pokračuje dále Bedřich Ščerban. „Nyní čekám, že se nám Slavia ozve a začne s námi jednat ohledně přestupu či hostování. Nevím, jaké mají představy, chceme si nechat otevřené všechny možnosti,“ doplňuje jednatel klubu.

V tomto ohledu je třeba zmínit slova Luďka Bukače ml., sportovního manažera Slavie, když se disciplinární komise po prvním barážovém zápase Dukly se Slavií rozhodla nadále netrestat zákrok jihlavského útočníka Martina Kohouta na obránce Pražanů Antonína Růžičku. Bukač tehdy prohlásil, že rozhodnutí disciplinární komise „je podivné i v kontextu celé baráže, kdy hráči Dukly jako Kohout nemůžou hrát proti Karlovým Varům a proti ostatním týmům nastupují,“ Za znevážení dobrého jména soutěže tehdy dostal slávistický sportovní manažer pokutu 50.000 Kč - bližší informace zde a zde.

Realita navíc byla taková, že vyjma zápasů s Vary nastoupil do všech ostatních utkání z „varských hostů“ proti ostatním soupeřům Dukly pouze Tomáš Harkabus. Ondřej Beránek odehrál sedm utkání, Ondřej Šafář pět, Martin Kohout tři a Denis Šimek do baráže vůbec nenastoupil. Martin Parýzek, který ve Varech neměl smlouvu a přišel do Dukly na klasické hostování, odehrál za Duklu všechna utkání proti Karlovým Varům a v dalších čtyřech utkáních naskočil shodně dvakrát proti Slavii a dvakrát proti Litvínovu.

JEŠTĚ PROTI SLAVII. Dukla Jihlava se v utkání 10. kola baráže o extraligu 2016 radovala z výhry nad Slavií 4:1, čímž Pražanům prakticky utnula šanci na postup. U tříbodové výhry červenožlutých byl i Miha Štebih (zcela vpravo), který si v této situaci měl rozhodně co říct se slávistickým útočníkem Zdeňkem Bahenským. Od nové sezony bude slovinský obránce nastupovat právě v sešívaném dresu. Foto: Tomáš Buksa

Další změny v kádru Dukly

Jakub Škarek má vyřízeny střídavé starty do pražské Sparty

Další nové tváře v kabině: Do Dukly přichází z Liberce obránci Kajínek a Říha

Z Pardubic přichází na hostování Filip Stoklasa

Junioři Najman s Kousalem odcházejí do Mladé Boleslavi

Vlastimil Bilčík bude pokračovat v Dukle i v příští sezoně

Útočníci Lukáš Anděl a David Březina zůstávají, Dukla na oba mladé hráče uplatnila opci

Tomáš Čachotský je oficiálně v Dukle, s klubem se dohodl na dvouleté smlouvě

Do Dukly se vrací Tomáš Čachotský

Za Duklu bude dále nastupovat Tomáš Kaláb s Richardem Divišem, klub opouští pětice hráčů

V Dukle budou pokračovat útočníci Josef Skořepa a Lukáš Jícha